Ειδησεογραφικό site

Βενεζουέλα: Οι Ευρωπαίοι αναγνωρίζουν τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο

2.978

Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία δήλωσαν ότι  αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, καθώς έληξε η διορία που δόθηκε στον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο να προκηρύξει εκλογές.

Τα ευρωπαϊκά κράτη είχαν προειδοποιήσει τον Μαδούρο ότι σήμερα θα αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές. Έτσι, το Λονδίνο δια στόματος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ και η Ισπανία δια στόματος του πρωθυπουργού, Πέδρο Σάντσεθ αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Embedded video

Pedro Sánchez

@sanchezcastejon

El Gobierno de impulsará el Grupo de Contacto Internacional creado por la UE para acompañar a en la convocatoria de elecciones libres y democráticas.
Dedicaremos todo nuestro esfuerzo para alcanzar la paz, la libertad y la concordia del pueblo venezolano.

916 people are talking about this

«Ο Νικολάς Μαδούρο δεν οργάνωσε προεδρικές εκλογές μέσα στην προθεσμία των οκτώ ημερών που είχαμε ορίσει. Συνεπώς το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί του αναγνωρίζουν πλέον τον @jguaido ως συνταγματικό προσωρινό πρόεδρο μέχρι να καταστεί δυνατό να οργανωθούν αξιόπιστες εκλογές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Την ίδια στιγμή και η Γαλλία ανακοίνωσε δια στόματος Εμανουέλ Μακρόν ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

«Η Γαλλία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Emmanuel Macron

@EmmanuelMacron

Los Venezolanos tienen el derecho de expresarse libremente y democráticamente. Francia reconoce a @jguaido como «presidente encargado» para implementar un proceso electoral. Apoyamos al Grupo de contacto, creado con la UE, en este período de transición.

Emmanuel Macron

@EmmanuelMacron

Les Vénézuéliens ont le droit de s’exprimer librement et démocratiquement. La France reconnaît @jguaido comme « président en charge » pour mettre en œuvre un processus électoral. Nous soutenons le Groupe de contact, créé avec l’UE, dans cette période de transition.

2,697 people are talking about this

Στην ίδια γραμμή κινείται Σουηδία, Γερμανία και Ολλανδία.

«Η Σουηδία αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας», δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο η υπουργός Εξωτερικών της σουηδικής κυβέρνησης Μάργκοτ Βάλστρεμ.

«Η οκταήμερη διορία για ελεύθερες, δημοκρατικές και διαφανείς εκλογές στη Βενεζουέλα έληξε σήμερα», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλόκ στο Twitter κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Θέλουμε η ελευθερία και η δημοκρατία να επιστρέψουν στη Βενεζουέλα».

Stef Blok

@ministerBlok

The eight-day period to call for free democratic and transparent elections in Venezuela expired today. The Kingdom of the Netherlands recognizes @jguaido as interim-President of Venezuela. We want freedom and democracy to return to Venezuela asap. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2019/02/04/kamerbrief-situatie-in-venezuela-over-erkenning-van-juan-guaido 

Kamerbrief situatie in Venezuela over erkenning van Juan Guaidó

Minister Blok (BZ) informeert de Tweede Kamer over de erkenning van Juan Guaidó.

rijksoverheid.nl

297 people are talking about this

Ακόμη, ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Δανός υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανέβασε στο Twitter.

Sebastian Kurz

@sebastiankurz

I just had a very good phone call with President @jguaido. He has our full support to restore democracy in . Venezuelans have suffered too long from the mismanagement and disregard of the rule of law by the regime.

4,670 people are talking about this

Το καθεστώς του Μαδούρο αρνήθηκε μέχρι στιγμής την οργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Για τον λόγο αυτόν, θεωρούμε από αυτήν την στιγμή τον πρόεδρο Γκουαϊδό ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο σύμφωνα με το σύνταγμα της Βενεζουέλας», αναφέρεται στο κείμενο στα ισπανικά που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του αυστριακού καγκελάριου στο Twitter.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Αντερς Σάμουελσεν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό αναγνωρίζεται ως προσωρινός πρόεδρος της χώρας μέχρι την διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.

Το Κρεμλίνο καταγγέλλει τις ευρωπαϊκές χώρες που αναγνώρισαν τον Γκουαϊδό

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα πως οι κινήσεις ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας ισοδυναμούν με ανάμιξη σε εσωτερικές υποθέσεις ξένης χώρας και πως οι Βενεζουελανοί, και όχι ξένες χώρες, θα πρέπει να επιλύσουν τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματά τους.

«Θεωρούμε τις απόπειρες να νομιμοποιηθεί ο σφετερισμός της εξουσίας ως άμεση και έμμεση ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετρόφ.

Η τραγελαφική στάση της Ελλάδας

Όσον αφορά τη στάση της Ελλάδας την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε ο τραγέλαφος η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τάσσεται στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να «αδειάζει» το καθεστώς Μαδούρο με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να «αδειάζουν» τον Τσίπρα και να τάσσονται στο πλευρό του προέδρου της Βενεζουέλας.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα συνυπέγραψε το κοινό ανακοινωθέν της Ύπατης Εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (της «υπουργού Εξωτικών» της EE) Φεντερίκα Μογερίνι σύμφωνα με το οποίο «υπάρχει πλήρης ενότητα μεταξύ των κρατών – μελών για τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης (του Χουάν Γκουαϊδό ) και την αναγνώριση ότι πρόκειται για το δημοκρατικό, νόμιμο σώμα της Βενεζουέλας και το θεσμό που πρέπει να προστατευθεί και να διατηρηθεί στην εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βενεζουέλας». Στον αντίποδα στην ψηφοφορία που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της αναγνώρισης Γκουαϊδό ψήφισαν, μεταξύ άλλων, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΖ Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Θύμα λογοκρισίας ο Χουάν Γκουαϊδό

Θύμα λογοκρισίας έπεσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό με το καθεστώς Μαδούρο να σαμποτάρει τις ιστοσελίδες μέσω των οποίων καλούσε τους συμπολίτες του να ξεσηκωθούν κατά της «δικτατορικής» κυβέρνησης του Καράκας.

Ο κυβερνητικός πάροχος μπλόκαρε το Facebook, το Instagram, το Twitter και το YouTube έτσι ώστε οι πολίτες να μην μπορούν να παρακολουθήσουν «live» τις ομιλίες του 35χρονου επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στους δρόμους της χώρας, όπως αναφέρει το πρακτορείο «Associated Press»

Την ώρα που ο Νικολάς Μαδούρο προειδοποιεί για το ενδεχόμενο εμφυλίου και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αποκλείει στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Νωρίτερα ο Μαδούρο είχε απορρίψει το τελεσίγραφο ευρωπαϊκών κρατών να προκηρύξει νέες εκλογές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τα σχόλια είναι κλειστά.