Ειδησεογραφικό site

Του Αλέξανδρου Κασιμάτη: Ποια κυβέρνηση επέβαλε τους περισσότερους φόρους

2.018

«Αν παρέμενα υπουργός Οικονομικών για τα επόμενα 3-4 χρόνια, εκτός της συνέχισης της σταθερότητας, θα έθετα ως προσωπικό στόχο ένα νέο φορολογικό σύστημα το οποίο θα ήταν πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και δίκαιο», είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από επενδυτικό φόρουμ στη Νέα Υόρκη.

Ο υπουργός σύμφωνα με τα ρεπορτάζ παραδέχθηκε ότι όλοι οι φόροι που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να επιβάλει στη διάρκεια της κρίσης δεν ήταν δίκαιοι και σωστοί.

Αυτά είπε τώρα ο κ. Τσακαλώτος, επειδή οι εκλογές αρχίσουν να φαίνονται στον ορίζοντα. Τον περασμένο Μάιο όμως, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ είχε δηλώσει, πως «γενικά όμως η φορολογία δεν είναι υπερβολικά υψηλή». Οι αντιφάσεις του κ. Τσακαλώτου για την φορολογική πολιτική δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία όταν η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις φορολογικές επιβαρύνσεις μας έδωσε την πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που παρακολουθεί ο Οργανισμός, όσον αφορά τους έμμεσους φόρους οι οποίοι ως γνωστόν πλήττουν περισσότερο τους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι φόροι επί εισοδημάτων και κερδών αντιστοιχούσαν το 2017 στο 9% του ΑΕΠ και αποτελούσαν το 22,8% του συνόλου των κρατικών εσόδων. Την ίδια ώρα, οι φόροι σε αγαθά και υπηρεσίες έφτασαν στο 15,4% του ΑΕΠ ή στο 39,1% του συνόλου των φόρων. Το 2010 με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης της κρίσης, η Ελλάδα βρισκόταν στον μέσο όρο του ΟΟΣΑ με επίδοση στο σύνολο των φορολογικών επιβαρύνσεων 32% του ΑΕΠ. Το 2012, αυξήθηκε στο 35,5%, το 2014 φτάσαμε το 35,7% του ΑΕΠ και το 2017 το 39,4% του ΑΕΠ.

Συνεπώς και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, από το 2010 μέχρι και το 2014 οι φόροι αυξήθηκαν κατά 3,7 μονάδες. Στην τριετία 2015 ως το 2017, δηλαδή στα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ η αύξηση των φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι και πάλι 3,7 μονάδες. Προφανώς και μεταξύ 2010-2014 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε με ταχείς ρυθμούς, ενώ στην τριετία ΣΥΡΙΖΑ μόνον κατά τα δύο πρώτα χρόνια, καθώς το 2017 παρέμεινε αμετάβλητο. Ωστόσο, όμως είναι επίσης προφανές ποια Κυβέρνηση φορολόγησε ταχύτερα και περισσότερου τους έλληνες πολίτες.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.