Ειδησεογραφικό site

Το μήνυμα από την αγορά ομολόγων

65

 

 

 

 

 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Η πρόσφατη επιτυχής έκδοση του επταετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό της δυνατότητας «καθαρής εξόδου» από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης. Δυστυχώς για την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ, η πραγματικότητα ήρθε, λίγες ώρες μετά την έκδοση, να διαψεύσει τις κυβερνητικές προσδοκίες και να αποδείξει το προφανές, ότι η όποια τεχνικά άρτια προσπάθεια δεν είναι επαρκής λόγος για να κρύψει την αλήθεια: ότι η σχέση της ελληνικής οικονομίας με τις διεθνείς αγορές δεν είναι σχέση εμπιστοσύνης.

Πράγματι, τόσο το επταετές ομόλογο όσο και όλοι οι κρατικοί τίτλοι που κυκλοφορούν στη δευτερογενή αγορά υπέστησαν μια απότομη και μεγάλη καθίζηση τιμών.

Όσοι είχαν αγοράσει τους τίτλους αυτούς και θέλησαν να τους πουλήσουν λίγες ώρες μετά υπέστησαν τις συνέπειες της επιλογής τους.

Έχασαν αρκετά χρήματα. Που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα σε μια επόμενη απόπειρα εξόδου στις αγορές θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν σε αγορά ελληνικών ομολόγων.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι η διεθνής αναταραχή του προηγούμενου δεκαημέρου προκάλεσε μια πτώση τιμών και αύξηση των αποδόσεων που συμπαρέσυραν όλους τους κρατικούς τίτλους και όχι μόνο τους ελληνικούς.

Η διαφορά, όμως, ήταν στο «μέγεθος». Η ζημιά στα ελληνικά ομόλογα ήταν πολλαπλάσια και μη συγκρίσιμη…

Κυρίως, όμως, η «ζημιά» αφορά το ότι απέδειξε για άλλη μία φορά ότι ο βασιλιάς παραμένει γυμνός… Γυμνός από εμπιστοσύνη όσον αφορά τις διεθνείς αγορές και τη δυνατότητα της οικονομίας να επανέλθει σε αυτές μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος χωρίς κάποιου είδους εγγύηση ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει στις ράγες μιας σοβαρής διόρθωσης όσον αφορά τους θεσμούς και τον εξωστρεφή προσανατολισμό της.

Και σ’ αυτό το μέτωπο οι επιφυλάξεις στο στρατόπεδο αυτών που θα πρέπει να επενδύσουν και να στηρίξουν την επιστροφή του «άσωτου υιού» στις διεθνείς αγορές παραμένουν ισχυρές… Και αυτό, γιατί δεν αρκούν οι πολιτικές δηλώσεις, δεν αρκούν οι τεχνικές, χρειάζεται μια στιβαρή και σταθερή πολιτική, εξωστρεφής και δεσμευμένη στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό το έλλειμμα παραμένει μεγάλο.

 

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.