Ειδησεογραφικό site

Το Brexit προκαλεί exit υπουργών από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι

2.998
Της Μαλένας Παππά
Πολιτική θύελλα ξέσπασε στη Βρετανία με αφορμή την νέα πρόταση της κυβέρνησης για το Brexit, το “σχέδιο Τσέκερς” το οποίο πραγματεύεται μία “μαλακή” αποχώρηση, καθώς προβλέπει τη διατήρηση των εμπορικών δεσμών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, δίνει μάχη για την πολιτική της επιβίωση καθώς από τη μία το κόμμα της φυλλορροεί και από την άλλη … καιροφυλακτεί ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν που την κατηγορεί για πρόκληση πολιτικού χάους και αδυναμία “διαχείρισης” των υπουργών της.

Το επίμαχο σχέδιο που πήρε την ονομασία του από την περιοχή της εξοχικής κατοικίας της Μέι καθώς από εκεί έκανε την πρόταση, προϋποθέτει τη δημιουργία “ζώνης ελεύθερου εμπορίου” με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μετά-Brexit εποχή. Αυτή η διαφοροποίηση εξόργισε κυβερνητικά στελέχη που έσπευσαν να δηλώσουν την αντιπαράθεσή τους με τον πλέον ηχηρό τρόπο. Μέσα σε μία εβδομάδα από την ανακοίνωση του εν λόγω σχεδίου, το κυβερνών κόμμα έχασε δύο ακόμη υπουργούς, ενώ μόνο τον τελευταίο έχουν παραιτηθεί και άλλοι έξι: οι Μάικλ Φάλον, Άμπερ Ρουντ, Ντάμιαν Γκριν, ΤζάστινΓκρίνινγκ, Σερ Πάτρικ ΜακΛόουγκλιν, Πρίτι Πάτελ.

Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, του υπουργού αρμόδιου για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, Ντέιβιντ Ντέιβις και του υφυπουργού του, Στιβ Μπέικερ, αποτελεί ένα νέο βαρύ πλήγμα για τη Μέι και αναδεικνύει τη διπλή γραμμή στο Συντηρητικό Κόμμα με στελέχη του να τάσσονται υπέρ ενός “σκληρού” Brexit. Επιπλέον υπήρξαν και άλλες δύο παραιτήσεις στους Τόρις, των αντιπροέδρων Μπεν Μπράντλεϊ και Μαρία Κόλφιλντ. Η συνέχεια των αποχωρήσεων αποτελεί κακό οιωνό για το μέλλον της σημερινής κυβέρνησης αφού από ότι φαίνεται τα στελέχη του κόμματος δεν διστάζουν να προκαλούν ζημιά στη Μέι προκειμένου να την… πείσουν να ακολουθήσει μία πιο σκληρή τακτική ως προς τους όρους της εξόδου της χώρα από την ΕΕ”.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν διευκρίνισε αν σκοπεύει να συλλέξει υπογραφές για να οδηγήσει σε διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης την Μέι.  Ωστόσο φρόντισε να αναδείξει σε πρωτοφανές θέαμα την παραίτησή του από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών απαθανατίζοντας αυτήν την “κρίσιμη” ιστορική στιγμή. Ο Τζόνσον φωτογραφήθηκε στο γραφείο του, ποζάροντας ελαφρώς συνοφρυωμένος και κοιτάζοντας κατάματα τον φακό τη στιγμή υπογραφής της ιδιαίτερα γλαφυρής επιστολής παραίτησής του: «Το Brexit θα έπρεπε να είναι ευκαιρία και ελπίδα. Μια ευκαιρία να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά, να μεγιστοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα της Βρετανίας ως μια ανοιχτή και εξωστρεφή παγκόσμια οικονομία. Αυτό το όνειρο πεθαίνει, στραγγαλισμένο από μία μάταιη αυτοαμφισβήτηση. Έχουμε αναβάλει τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για μία μη συμφωνία, όπως είχα ισχυριστεί στην επιστολή μου προς εσάς τον περασμένο Νοέμβριο, με συνέπεια να φαίνεται πως προετοιμάζεται για ένα «ημι-Brexit», με μεγάλα τμήματα της οικονομίας εγκλωβισμένα ακόμη στο σύστημα της ΕΕ, στο οποίο η χώρα δεν έχει κανένα έλεγχο. Οδεύουμε πραγματικά προς ένα καθεστώς αποικίας. Και πολλοί θα δυσκολευτούν να δουν τα οικονομικά ή πολιτικά πλεονεκτήματα αυτής της συγκεκριμένης διευθέτησης».

Η “πρωτότυπη” παραίτηση Τζόνσον προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε πολέμιους του Brexit. Χαρακτηριστικό ήταν το tweet του βουλευτή των Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι που έστειλε τον Τζόνσον στα… τσακίδια!
«Το γεγονός ότι @ ο Μπόρις Τζόνσον φρόντισε να φωτογραφηθεί υπογράφοντας την επιστολή παραίτησής του για τα πρωτοσέλιδα μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για εκείνον. Νάρκισσος, κενός ουσίας εγωμανής, νοιάζεται μόνο για τον εαυτό του και για την καριέρα του. Στα τσακίδια”.

Η αντίδραση της Βρετανής πρωθυπουργού όμως ήταν ιδιαίτερα μετριοπαθής. Η Μέι αντιμετώπισε τα πλήγματα των παραιτήσεων των υπουργών Τζόνσον-Ντέιβις πλέκοντάς του το εγκώμιο και τονίζοντας ότι «διαφωνούσαν» για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονταν η έξοδος της χώρας από την ΕΕ. Η Μέι όρισε νέο υπουργό Εξωτερικών τον Τζέρεμι Χαντ και νέο υπουργό αρμόδιο για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ντόμινικ Ράαμπ.

Τζέρεμι Χαντ νέος υπουργός Εξωτερικών
Ο 51χρονος, Χαντ ο μακροβιότερος υπουργός Υγείας στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας και “σύμμαχος” της Μέι, ήταν ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας πριν ασχοληθεί με την πολιτική.
Είχε ιδρύσει τον εκδοτικό όμιλο Hotcourses, τον οποίο πούλησε πέρυσι έναντι 30,1 εκατ. λιρών, εισπράττοντας ο ίδιος από αυτά περί τα 14 εκατ. λίρες. Παρά την επιτυχημένη πορεία του, η μεγάλη του αγάπη ήταν η πολιτική. Το 2005 εξελέγη βουλευτής με τους Συντηρητικούς στο Σάρεϊ. Όταν -ο πρώην συμφοιτητής του- Ντέιβιντ Κάμερον έγινε πρόεδρος των Τόρις, τον διόρισε στη θέση του σκιώδη υπουργού για άτομα με ειδικές ανάγκες και μετά από έναν ανασχηματισμό το 2007, προήχθη σε σκιώδη υπουργό Πολιτισμού. Κατά την διάρκεια της κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελεύθερων το 2010, του ανατέθηκε το υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, ιδιαίτερα σημαντικό υπουργείο ενόψει της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο.  Με τη δημοφιλία και τη φιλοδοξία του και την εξαιρετικά πετυχημένη, ανοδική πορεία του, το ενδεχόμενο να γίνει μια μέρα πρωθυπουργός δεν μοιάζει ανέφικτο.

Ντόμινικ Ράαμπ νέος υπουργός Brexit

Ο 44χρονος Ράαμπ με σπουδές νομικής σε Οξφόρδη και Κείμπριτζεργαζόταν ως δικηγόρος στη νομική εταιρεία Linklaters πριν εκλεγεί στο κοινοβούλιο το 2010 και γίνει υπουργός, ενώ είχε εργαστεί και στο υπουργείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Μέχρι πρόσφατα ήταν υπουργός Στέγασης, Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ έχει θητεύσει και στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Πολιτικών Ελευθεριών.
Ο ίδιος μόνος του -ή και σε συνεργασία με άλλους- έχει συγγράψει αρκετά βιβλία. Το πρώτο του εκδόθηκε το 2009 και αφορούσε στην υπεράσπιση ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών.
Ο Ράαμπ ο οποίος διαθέτει μαύρη ζώνη στο καράτε, απασχόλησε τα βρετανικά ΜΜΕ στις αρχές της φετινής χρονιάς, λόγω σκανδάλου που προέκυψε από τη γραμματέα του. Όπως έγινε γνωστό η γραμματέας του προσέφερε σεξ έναντι αμοιβής διαδικτυακά και αποκάλυψε σε δημοσιογράφο ότι γνώριζε κάθε κίνηση του Ράαμπ, ακόμα και ότι το μεσημεριανό του περιλαμβάνει σάντουιτς με κοτόπουλο και μπέικον, φρουτοσαλάτα και χυμό. Μετά τις αποκαλύψεις η γραμματέας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ο Ράαμπ συνέχισε κανονικά την “πορεία” του.

Η Μέι παλεύει για την πολιτική της επιβίωση

Το βράδυ της Δευτέρα η Μέι επιχείρησε να συσπειρώσει τους βουλευτές του κόμματός της, προειδοποιόντας τους ότι τα διχασμένα κόμματα χάνουν στις εκλογές κάτι που θα οδηγούσε κατευθείαν στην καρέκλα του πρωθυπουργού τον Τζέρεμι Κόρμπιν. Υπερασπίστηκε το “σχέδιο Τσέκερς” που αποτελεί πρότασή της τονίζοντας ότι είναι ο σωστός δρόμος, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στη μεταβατική περίοδο του Brexit, και ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την οριστικοποίηση του “διαζυγίου». Επιπλέον έστειλε μήνυμα στην ΕΕ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ότι θα πρέπει να τύχει θετικής ανταπόκρισης η πρότασή της για να αποφευχθεί ο κίνδυνος “άτακτου Brexit” και χαρακτήρισε “απαράδεκτα” τα μοντέλα που πρότειναν οι Βρυξέλλες για τη μελλοντική σχέση τους. “Μια υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να προετοιμάζεται για όλες τις πιθανές καταλήξεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός διαζυγίου χωρίς συμφωνία. Το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.” δήλωσε η Μέι και διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να προκηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση της τελικής συμφωνίας για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε και θα επιδιώξει καθυστέρηση του Brexit.

Παρά τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που πλήττουν την κυβέρνηση Μέι, φαίνεται ότι έστω προσωρινά κατάφερε να ξεπεράσει την πολιτική κρίση, με ένα μίνι – ανασχηματισμό και το καλό κλίμα που καλλιέργησε  η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε δημόσια τη στήριξή της στη Βρετανίδα πρωθυπουργό και το σχέδιο Τσέκερς, αποκαλώντας το “ολόκληρο βήμα προόδου” ενώ τόνισε ότι «Θα παραμείνουμε Ευρωπαίοι ακόμη και αν δεν είμαστε στην ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα σχόλια είναι κλειστά.