Ειδησεογραφικό site

«Θόλωσε» το αφήγημα: Κυβερνητικές ευθύνες για τις φωτιές

17

Με επίγνωση ότι τα δύσκολα πιθανότατα είναι ακόμα μπροστά και με φόντο την ανυπολόγιστη καταστροφή που ήδη έχει συμβεί στα πολλαπλά μέτωπα της πύρινης λαίλαπας μέσα σε μόλις τρία 24ωρα, η κυβέρνηση «αμύνεται» στην κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και τις φωνές απόγνωσης δημάρχων και πολιτών για καθυστερημένη και ελλιπή αντίδραση από την κρατική μηχανή, με χαμηλούς τόνους και κρατώντας «χαμηλά τη μπάλα της αντιπαράθεσης». Προφανώς γιατί αντιλαμβάνεται ότι όσο κι αν επικαλείται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η καταστροφή 164.000 στρεμμάτων σε τρεις μέρες, η απώλεια περιουσιών εκατοντάδων κατοίκων και η τεράστια φυσική καταστροφή, ενώ υπήρχε έγκαιρη προειδοποίηση για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επρόκειτο να έρθουν, θολώνει με το «καλημέρα» της νέας κυβερνητικής θητείας, την εικόνα της αποτελεσματικής και ολοκληρωμένης προετοιμασίας που έγινε την προηγούμενη τετραετία εν όψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Τόσο ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παύλος Μαρινάκης με δημόσιες παρεμβάσεις τους, επιχείρησαν να εκπέμψουν το μήνυμα ότι «τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σοβαρή επένδυση και επίκειται μια ακόμα μεγαλύτερη επένδυση σε μηχανισμούς, σε εξοπλισμούς στο Πυροσβεστικό Σώμα της τάξεως των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια». «Όσοι μιλούν για κενές οργανικές θέσεις στην Πυροσβεστική λένε μισή αλήθεια και μισό ψέμα» σημείωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι αυτές έχουν σχεδιαστεί υπό συνθήκες που δεν αντιστοιχούν στις σημερινές απαιτήσεις, στα σημερινά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «αυτή τη στιγμή ο μηχανισμός των πυροσβεστών έχει στις τάξεις του πάνω από 16.000 πυροσβέστες, είτε μόνιμο είτε εποχικό – έκτακτο προσωπικό, συν τους δασοκομάντος οι οποίοι μπήκανε πέρυσι με προσλήψεις, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών από 2.000 σε περισσότερους από 4.000, ενώ τα εναέρια μέσα το 2019 ήταν 61 και σήμερα είναι 89 και τα πυροσβεστικά οχήματα από 3.400 οχήματα πέρυσι φέτος είναι περισσότερα από 3.650.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μία διαρκή μάχη η οποία δεν ξεκίνησε τις τελευταίες δύο μέρες, ούτε δυστυχώς θα σταματήσει μόλις σβήσουν όλες αυτές οι εστίες. «47 ταυτόχρονες εστίες οι οποίες προκλήθηκαν τις τελευταίες 48 ώρες. Ούτε ξεκίνησε φέτος. Είναι απόρροια και της κλιματικής κρίσης, είναι βέβαια και αποτέλεσμα -κάποιες φορές- εγκληματικών ενεργειών είτε εξ αμελείας, είτε εκ δόλου τις οποίες θα κρίνει η Δικαιοσύνη κάθε φορά. Και είναι μια μάχη, που υποχρεώνει το Κράτος να βελτιώνεται από τη μία αντιπυρική περίοδο στην άλλη, μέρα με τη μέρα, μήνα με το μήνα και το κυριότερο να έχει μια έγκαιρη προετοιμασία», είπε ο κ. Μαρινάκης.

Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι σημαντικά διαφορετική, αφού, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση των ειδικών, εκατοντάδες σπίτια, στάνες, επιχειρήσεις βρέθηκαν στο έλεος της πυρκαγιάς λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, με δημάρχους, αντιπεριφερειάρχες, εθελοντές πυροσβέστες και κατοίκους να καταγγέλουν την πολύωρη απουσία δυνάμεων πυρόσβεσης και το δόγμα, πλέον «εκκενώστε και αφήστε τη φωτιά να κάψει όσο κάψει» να αναδεικνύεται στην κεντρική πεπατημένη της κυβέρνησης. Και με τα στοιχεία να αναδεικνύουν μία ζοφερή εικόνα, εντελώς διαφορετική από αυτή που επιχειρεί να φιλοτεχνήσει το κυβερνητικό επιτελείο. Με την Πυροσβεστική να εισέρχεται στην αντιπυρική περίοδο με 4.547 κενές θέσεις, με το 85% των οχημάτων της περίπου, σε σύνολο 3.500, να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δέκα χρόνια λειτουργίας, και με τα εγγεγραμμένα κονδύλια για τη μισθοδοσία του προσωπικού να είναι μειωμένα κοντά στα 7.500.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι!

Τα σχόλια είναι κλειστά.