Ειδησεογραφικό site

Ποιοι πήραν το χρίσμα στο ΚΙΝ.ΑΛ

472

Την πολιτική της αντεπίθεση με βατήρα την ομιλία της στη ΔΕΘ ξεκίνησε η Φώφη Γεννηματά εν όψει των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν.
Σε ό,τι αφορά τη βδομάδα που πέρασε, η Χαριλάου Τρικούπη προέβη σε έναν πρώτο μίνι απολογισμό της παρουσίας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη συμπρωτεύουσα, με τους επιτελείς της να καταγράφουν τα πρώτα πολιτικά και επικοινωνιακά κέρδη.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

«Ο στόχος επετεύχθη», λένε χαρακτηριστικά οι συνεργάτες της, εκφράζοντας την ικανοποίηση τους για την παρουσία της στη ΔΕΘ. Τα συμπεράσματα μάλιστα που βγάζουν στο επιτελείο της είναι πως η Φώφη Γεννηματά, μέσα από την ομιλία της στο «Βελλίδειο», ενίσχυσε το προφίλ της αφού κατάφερε να ξεδιπλώσει το όραμά της «για ένα συνεκτικό σχέδιο ελπίδας και προοπτικής αλλά και να δώσει το στίγμα της για τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί εν όψει των εθνικών εκλογών.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ
Στην ομιλία της η κ. Γεννηματά παρουσίασε το σχέδιο του Κινήματος Αλλαγής (Πρόγραμμα Ελλάδα) για να βγει οριστικά η χώρα από την κρίση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου. Μίλησε για κατώτατη σύνταξη στα 500 ευρώ, για λιγότερους και δικαιότερους φόρους, μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, μείωση φόρων στην παραγωγή και επαναφορά του ΦΠΑ στον προηγούμενο χαμηλό συντελεστή για κρίσιμους τομείς όπως η εστίαση, ο τουρισμός, η ζυθοποιία, το κρασί ενώ για το Ασφαλιστικό δεσμεύτηκε για ριζική αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου (Κατρούγκαλου) που οδήγησε σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα.
Παράλληλα, έθεσε νέους στρατηγικούς στόχους για τη χώρα, «την επιστροφή της» όπως είπε «στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, τη θεσμική ανασυγκρότηση της Δημοκρατίας» μιλώντας για νέα μεταπολίτευση, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, τη ριζική αλλαγή του σημερινού μοντέλου παραγωγής με επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία θα αποδέχεται την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων με βάση το σχετικό ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Τέλος, ζητώντας ισχυρή εντολή περιέγραψε τη θέση του Κινήματος για την κυβέρνηση που θα πρέπει να σχηματισθεί μετά τις εκλογές. Για πρώτη φορά άφησε ανοικτό ένα παραθυράκι συνεργασίας με το πρώτο κόμμα αφού τόνισε ότι τη λύση θα τη δώσει ο λαός με την ετυμηγορία του.
Μετά τη ΔΕΘ, τα αισθήματα που κυριαρχούν στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είναι συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον ενώ στόχος τους είναι να ενισχύσουν και να εξειδικεύσουν περαιτέρω τις προγραμματικές θέσεις του νέου φορέα σε όλα τα πεδία πολιτικής.

ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη είναι στο Κίνημα Αλλαγής οι διεργασίες τόσο για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων με τα οποία θα κατέλθει το κόμμα στις εθνικές εκλογές όσο και για την επιλογή των κατάλληλων προσώπων που θα στηρίξει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν τις επικείμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ιδιαιτέρως σημαντικές για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, καθώς θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι αυτός που κράτησε όρθιο το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες στιγμές. Πρόθεση των επιτελών του νέου φορέα αλλά και της Επιτροπής Ψηφοδελτίων υπό τον Γιώργο Καμίνη είναι να κατεβάσουν στελέχη σε όλες τις περιφέρειες και τους δήμους ενώ αναμένεται να στηρίξουν και πάλι τους επιτυχημένους αιρετούς του χώρου, που έχουν αντίκρισμα στις τοπικές κοινωνίες, αφού η Χαριλάου Τρικούπη ενστερνίζεται απολύτως το ρητό που λέει «ότι ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις».
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αξιολόγησης των υποψηφίων είναι σε εξέλιξη και έχουν αρχίσει να πέφτουν τα πρώτα ονόματα. Όσον αφορά τον Δήμο της Αθήνας, το όνομα του Παύλου Γερουλάνου συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες ως πιθανή υποψηφιότητα ενώ παράλληλα έχει πρόταση και η ΔΗΜΑΡ, που προτείνει τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη, αντιδήμαρχο Μετανάστευσης σήμερα στον Δήμο Αθηναίων.

ΜΩΡΑΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΕΛΗΣ
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η στήριξη στην υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού, όπως και του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, γιο του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Μώραλη, ενώ την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει ανακοινώσει ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Σταμάτης Μαλέλης, με τους ιθύνοντες του κόμματος να εκτιμούν πως οι πιθανότητες εκλογής του είναι πολύ καλές.
Όσον αφορά τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με δεδομένη τη στήριξη του Αλέξη Τσίπρα προς το πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη, τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής Θεσσαλονίκης θα στηρίξουν τον νυν δήμαρχο υπό την προϋπόθεση ότι η παράταξή του θα ακολουθήσει τακτική ανάλογη με τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις του 2010 και του 2014 και δεν θα ενωθεί με την παράταξη «Ανοιχτή Πόλη» του ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τον Σπύρο Βούγια να σκέφτεται σοβαρά την υποψηφιότητά του για τον κεντρικό δήμο. Ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην ομιλία της Φώφης Γεννηματά στο «Βελλίδειο», προσανατολίζεται να κάνει τις οριστικές του ανακοινώσεις στις 15 Οκτωβρίου και αφού προηγουμένως εξετάσει όλες τις παραμέτρους, όπως η στάση του κόμματος, στο οποίο ανήκει ιδεολογικά, στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή το ΚΙΝ.ΑΛ.

«ΠΡΕΣΙΝΓΚ» ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κλιμακώνουν το ασφυκτικό πρέσινγκ και τις κυκλωτικές κινήσεις προς τους δημάρχους και περιφερειάρχες που είχαν εκλεγεί τον Μάιο του 2014 με τη «σημαία» του ΠΑΣΟΚ. Οι εν λόγω κινήσεις δεν είναι απλώς μια επικοινωνιακή τακτική για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποτελεί βασικό εκλογικό σχεδιασμό. Βασικός στόχος του να βγάλει από τη μέση το Κίνημα Αλλαγής προκειμένου να εξασφαλίσει απόλυτη ηγεμονία στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας απλώνει «δίχτυα» σε αυτοδιοικητικούς της Κεντροαριστεράς και εμφανίζεται πρόθυμος να τους στηρίξει. Μάλιστα, στη ΔΕΘ έδειξε ξεκάθαρα την κατεύθυνση λέγοντας ότι «είμαστε ανοικτοί σε πρόσωπα που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προέρχονται από Κεντροαριστερά, όπως και κάποιους έντιμους που προέρχονται από Κέντρο και Κεντροδεξιά».
Ενδεικτικό μάλιστα των χειρισμών που απεργάζεται το μέγαρο Μαξίμου για τον διεμβολισμό της Κεντροαριστεράς -με όχημα της εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση- είναι η υποστήριξη προς τον Γιάννη Μπουτάρη ενώ πληροφορίες εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να βλέπει θετικά ακόμη και την υποστήριξη της υποψηφιότητας του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και προς το πρόσωπο του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα.

«ΚΛΟΠΗ» ΣΤΕΛΕΧΩΝ
Στη Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις της Κουμουνδούρου γνωρίζοντας ότι η πίεση και το στενό μαρκάρισμα θα αυξάνονται όσο θα πλησιάζουμε προς τις κάλπες. Συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά κάνουν λόγο για κινήσεις πανικού του κυβερνητικού επιτελείου που αποκαλύπτουν την πολιτική του γύμνια στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, η οποία γίνεται εμφανής με την άρον άρον στήριξή του σε πρόσωπα προερχόμενα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαία η δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρύψει την ανεπάρκειά του στον χώρο, στηρίζοντας επιτυχημένους αυτοδιοικητικούς που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα αλλά δικό του». «Όποιος θέλει, ας έλθει πίσω μας και να στηρίξει τα δικά μας ικανά στελέχη», υποστήριξε η κ. Γεννηματά, η οποία έχει δώσει σαφείς εντολές στην Επιτροπή Ψηφοδελτίων. Να μην στηρίξει το Κίνημα Αλλαγής κανέναν υποψήφιο που είτε προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε έχει εκλεγεί με τη «σημαία» του.
Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Απόστολου Κατσιφάρα από τον ΣΥΡΙΖΑ έφερε αντιδράσεις αλλά και παραιτήσεις.
Την αρχή έκανε το μέλος της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής από την Αιτωλοακαρνανία Αντώνης Γκριμότσης, ο οποίος προχώρησε σε παραίτηση μέσω επιστολής που απέστειλε στον γραμματέα του οργάνου Μανώλη Χριστοδουλάκη.
Ο κ. Γκριμότσης σημείωσε πως «σε μια τέτοια πολιτική συμφωνία δεν μπορώ να συνηγορήσω διότι ξεπερνά τόσο τα προσωπικά μου όρια όσο και όσα συμφωνήθηκαν στο Συνέδριο περί αυτόνομης καθόδου παντού, τόσο στην περιφέρεια όσο και στους δήμους». Παρέπεμψε μάλιστα σε πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Καμίνη, σύμφωνα με την οποία «οι συνεργασίες δεν αφορούν στον 1ο αλλά στον 2ο γύρο και έχουν ως επίκεντρο προγραμματικές συγκλίσεις και όχι αλισβερίσια».

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στη βάση του Κινήματος Αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα είναι και η δήλωση του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας Γιώργου Αθανασόπουλου, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο στήριξης του νυν περιφερειάρχη σε περίπτωση που αυτός στηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2019. «Δεν είναι δυνατόν η Φώφη Γεννηματά να εξαπολύει καθημερινά επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά να δώσουμε στήριξη στον ίδιο υποψήφιο», τόνισε χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι δεν μπορεί το ΚΙΝ.ΑΛ. να μην κρατήσει αποστάσεις από πρόσωπα που θολώνουν το κομματικό στίγμα».
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τελευταία πληθαίνουν οι φωνές που αναφέρονται στο ενδεχόμενο άλλης υποψηφιότητας μετά από διαβούλευση με τις τοπικές οργανώσεις του Κινήματος Αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα

Τα σχόλια είναι κλειστά.