Ειδησεογραφικό site

Οργανωμένα κυκλώματα βουλιάζουν τα ταμεία

82

Οι επιτήδειοι παραπλανούν τις αρμόδιες υπηρεσίες με  τρικ όπως η εικονική ασφάλιση, η δημιουργία λογαριασμών μόνο σε τράπεζες του εξωτερικού, η εμφάνιση εκπροσώπων που… έχουν πεθάνει ή είναι αλλοδαποί χωρίς ΑΦΜ…

Σε… «επιχειρηματική» δραστηριότητα έχουν μετατρέψει την εισφοροδιαφυγή κυκλώματα επιτήδειων, φορτώνοντας στα ασφαλιστικά ταμεία βάρη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ!

Οι οφειλές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες ανέρχονται 16,6 δισ. ευρώ -σχεδόν όση η συνολική περιουσία των ταμείων (!)- δεν αποτελούν σε αρκετές περιπτώσεις συνέπεια της αδυναμίας επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, μεγάλο μέρος της οικονομικής αιμορραγίας του συνταξιοδοτικού συστήματος οφείλεται είτε στο προσφιλές για ορισμένους… σπορ της εισφοροδιαφυγής, οι οποίοι -ακόμα και σήμερα- δείχνουν ιδιαίτερη εφευρετικότητα στο να «φεσώνουν» το κράτος, είτε αποτελούν δυσβάστακτη κληρονομιά για τα ταμεία πριν από την οικονομική κρίση.

Στελέχη του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), σε ρόλο Πουαρό, έχουν εντοπίσει, καταγράψει και κατηγοριοποιήσει τους τρόπους και την τακτική που ακολουθούν όσοι εισφοροδιαφεύγουν εκ συστήματος.

Πλέον, επεξεργάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, το οποίο συμβάλλει αποφασιστικά στην αποστέρηση πολύτιμων πόρων για τα ταμεία και οδηγεί στη λήψη επώδυνων μέτρων για τους συνταξιούχους.

 

ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΟΙ

 

Με τρικ όπως η εικονική ασφάλιση, η δημιουργία λογαριασμών μόνο σε τράπεζες του εξωτερικού, η εμφάνιση εκπροσώπων που… έχουν εγκαταλείψει τον μάταιο τούτο κόσμο ή είναι αλλοδαποί χωρίς ΑΦΜ και οι «αλυσίδες» εταιρειών, οι επιτήδειοι καταφέρνουν να παραπλανούν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αναλυτικότερα, η προσπάθεια παραπλάνησης των ελεγκτικών μηχανισμών περιλαμβάνει:

  1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν, έχουν διοχετευθεί σε τρίτους. Έχουν βρεθεί περιπτώσεις που η μηδενική δήλωση κατατέθηκε από πολίτη, ο οποίος εμφανίζεται μέλος σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 500 εργαζόμενους…
  2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.
  3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως: α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας, γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα, δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης, αλλά και ε) θανόντες.
  4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ). Στη νέα αυτή επιχείρηση, ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.
  5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις, οι οποίες αναλαμβάνουν έργα ως υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.
  6. Εικονική ασφάλιση. Ένας επιχειρηματίας απασχολεί τους εργαζόμενους στην επιχείρησή του (π.χ. ξενοδοχείο) και ξαφνικά διαπιστώνεται από τους ελέγχους του ΙΚΑ, ότι οι εργαζόμενοι είναι ασφαλισμένοι σε άλλη εταιρεία, που ουδεμία σχέση έχει με τη μητρική. Σε άλλο ΑΦΜ, με  άλλο ΔΣ και με τελείως διαφορετικό αντικείμενο. Αν  οι εργαζόμενοι δεν καταγγείλουν τη διαδικασία, τότε κινδυνεύουν χάσουν τον χρόνο ασφάλισής τους. Οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ μόλις διαπιστώσουν τέτοιες «αλυσίδες» εταιρειών, επιβάλλουν διακοπή της ηλεκτρονικής υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και έτσι αναγκάζουν τον ιδιοκτήτη ή κάποιον εκπρόσωπό του (π.χ. λογιστής) να εμφανιστούν στο τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ. Τότε ασκείται πίεση για την ένταξή της επιχείρησης σε καθεστώς ρύθμισης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ενεργοποιείται η διαδικασία επιβολής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις).
  7. Κατάχρηση ευέλικτων μορφών εργασίας. Σοβαρά προβλήματα μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούνται από μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν εργαζόμενους με συνθήκες μερικής απασχόλησης με πολύ μικρές αποδοχές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ψητοπωλείου, το οποίο έχει δημιουργήσει χρέος υψηλότερο από 300.000 ευρώ, καθώς δεν έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές από το 2004 και μετά

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Κωστάκος

Τα σχόλια είναι κλειστά.