Ειδησεογραφικό site

Ο «κύριος πτέραρχος» της διπλωματίας ως «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»

403

Ποιος Μαυρογιαλούρος, από την Πλατανιά. Ποιος Καλοχαιρέτας από την Β΄Αθηνών και ποιος βουλευτής από το Κάτω Λεστινιό, που ανέκραζε εκείνο το περίφημο «κατόπιν των ενεργειών μου» στην ταινία ο «κύριος Πτέραρχος».

Του Κούτα Μάρες
Ποιος… Χαρρυ Κλυνν στο «Δοξάστε με». Όλοι τους ωχριούν μπροστά στον Νίκο Κοτζιά, τον βγαλμένο από τα οστεοφυλάκιαο του πιο δογματικού Σταλινισμού και του οποίου, τα λόγια και τα έργα αν δεν ήταν τόσο αλαζονικά επικίνδυνα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την επιτομή του όρου «γραφικά» και την πρώτη ύλη για σενάριο κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο: «Η αυτού γελιότης»…
********
Ορθώς δήλωσε για την περίπτωσή του στη Βουλή ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης»: «Ο Νίκος Κοτζιάς ακολουθεί μία πολιτική που την έμαθε στην Ανατολική Γερμανία και τη Ρωσία και καμία σχέση δεν έχει με το δυτικό κόσμο. Είναι ένας οσφυοκάμπτης, είδε εξουσία που δεν είχε ξαναδει ποτέ και νομίζει ότι αν κάνει υπόκλιση στον Τραμπ ή αν πάει με τους Ίνκας στη Βολιβία γίνεται εξωτερική πολιτική. Αυτά είναι ταξίδια δημοσίων σχέσεων, δεν είναι εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική είναι σοβαρή υπόθεση για να την έχει στα χέρια του ο κ.Κοτζιάς … ».
**********
Ας ξεκινήσω από το πιο πρόσφατο. Το παλαιοκομματικού στιλ «κατόπιν των ενεργειών μου», θύμιζε (εμμέσως πλην σαφώς) το «τουίτ» με το οποίο υποδέχτηκε το… ανεξήγητο (στην αρχή και για την κυβέρνηση) «θαύμα» της απελευθέρωσης από τον Σουλτάνο των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. «Μεγάλη χαρά που Άγγελος και Δημήτρης είναι ελεύθεροι. Καλώς να έρθουν στην πατρίδα. Πολλά συγχαρητήρια στον πρέσβη μας Π.Μαυροειδή, στον ΠΥΒ Α. Μπαλτά και στην πρόξενο Σ.Θεοχαρiδη. Ευχαριστήρια σε όσους βοήθησαν από τουρκική πλευρά. Η διπλωματία είναι η μεγάλη κερδισμένη της Βραδιάς», έγραψε. Και για να μην έχει κανείς αμφιβολία για τον ποον πρέπει τελικά να… δοξάσουμε, διευκρίνησε με δήλωση του στο Νews24/7 : «Η διπλωματία, η υπομονή, η νηφαλιότητα και όχι ο φανφαρισμός φέρνουν αποτελέσματα”.
***********
Όλα τα λεφτά, είναι εκείνο το «όχι ο φανφαρισμός» (που φέρνει αποτελέσματα)… Σαν να τον βλέπω να στέκεται μπροστά στον καθρέφτη – προβάροντας το σκουφί του Ελευθέριου Βενιζέλου και να επαναλαμβάνει τα «τσιτάτα» που κατά καιρούς, έχει λανσάρει. Όπως για παράδειγμα: «Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και μη, ότι για όποιον παραβιάζει τις αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού απέναντί μας θα λαμβάνονται τα αντίστοιχα μέτρα. Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική» .
******************
Ή το άλλο: «Αυτοί που παριστάνουν τους υπερπατριώτες στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι», εξηγώντας:«Κριτήριο στην πολιτική μας είναι τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να ασεβεί ως προς τα εθνικά συμφέροντα άλλου κράτους επειδή νιώθει ισχυρότερη απέναντί του. Μια τέτοια στάση δεν θα την αποδεχτούμε, και το έχουμε αποδείξει, ούτε από τη Δύση ούτε από την Ανατολή. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι περισσότερο με ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιδράσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτά τα συμφέροντα. Οταν έθεσα ζήτημα απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, με κατηγόρησαν και με προέτρεπαν να δείξω κατανόηση στις απαιτήσεις της Τουρκίας να διατηρήσει κατοχικά στρατεύματα στη μεγαλόνησο. Οταν θέλησα να λύσω το πρόβλημα του ονοματολογικού και κατά συνέπεια να βάλω τέρμα στις βλέψεις τρίτων στην περιοχή -και πριν από όλα στους ισλαμιστές-, με κατηγόρησαν ψευδόμενοι ότι παρέδιδα την ελληνική Μακεδονία. Τώρα, με εγκαλούν να δείξω ανεκτικότητα σε κατασκοπευτικές δράσεις τρίτων στη χώρα. Ολοι αυτοί που λένε τα πιο πάνω, παριστάνουν τους υπερπατριώτες, ενώ στην πραγματικότητα είναι προσκυνημένοι».
******************
Θυμηθείτε, επίσης, τι δήλωνε ο επηρμένος αυθέντης επί των εξωτερικών , με ύφος «όλα τα (εθνικά)…σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω», εν Ρωσία ενώπιον Λαβρόφ και δημοσιογράφων, για την συμφωνία που μόλις είχε «πετύχει» πέριξ του Σκοπιανού, λίγο προτού την επικυρώσει με την «βαριά» υπογραφή του στους Ψαράδες των Πρεσπών: «Με αυτή τη συμφωνία τελειώσαμε (…). Τώρα βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία (…). Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει κι αυτά (…). Ελπίζω να ξανανοίξουμε με σωστό τρόπο και το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό…». Ψεκάστε… Σκουπίστε… Τελειώσατε , δηλαδή…
******************
Γι αυτό σας λέω πως το φαντάζομαι να κάνει πρόβες στον καθρέφτη. Όπως τον φαντάζομαι, να κοιμάται και να ονειρεύεται τον εαυτό του ως έναν νέο Ελευθέριο Βενιζέλο που θα τον στεφανώνει η… Ιστορία. Αν και εγώ πάλι, τον εκλαμβάνω στον ξύπνιο μου, ως ένα… «Καλοχαιρέτα» της διπλωματίας (ή μάλλον κράμα των όσων ανέφερα στην αρχή), να κάνει διαλόγους του τύπου:
– Η προφυλάκηση των δύο στρατιωτικών
-Ετελείωσε… Κατόπιν ενεργειών μου… Δοξάστε με.
-Το Σκοπιανό;
-Ετελείωσε… Κατόπιν ενεργειών μου… Δοξάστε με.
-Το Αλβανικό;
-Ετελείωσε …Κατόπιν ενεργειών μου… Δοξάστε με.
-Το Κυπριακό;
-Ετελείωσε…Κατόπιν ενεργειών μου… Δοξάστε με.
-Το Αιγαίο;
-Ετελείωσε…Κατόπιν ενεργειών μου… Δοξάστε με.
-Τι εννοείτε;.
-Είπαμε… Ετελείωσε… Ετελείωσε… Κυριολεκτικώς.
************
Το ότι ο εν λόγω, μοιάζει να ζει σε άλλη χώρα, όπως -ας πούμε- η Αλίκη του παραμυθιού «στη χώρα των θαυμάτων» απεδείχθη και με το sms που είχε αποστείλει στους δημοσιογράφους, την πρώτη του τρέχοντος μηνός, όπου μέσα στις 133 παρακάτω λέξεις του ποιητικού του οίστρου, δεν χώρεσε, ούτε μία για την εθνική τραγωδία που βιώναμε και την εκατόμβη των νεκρών: «Ο Αύγουστος χαμογελά χαϊδεύοντας τα αστέρια των ουρανών, θέλει να ακούει το γέλιο των παιδιών, να ατενίζει την ελπίδα χαραγμένη στο πρόσωπό μας. Καλό μήνα μας εύχεται με λάμψη πονηρή στα μάτια του».
********************
Λίγες μέρες αργότερα, θέλοντας προφανώς (χωρίς και να… εκτίθεται) να διώξει από πάνω του και το παραμικρό ίχνος στάχτης που θα «θόλωνε» την ¨παραμυθατζίδικη εικόνα, που ο ίδιος φιλοτεχνεί για τον εαυτό του, έβαλε το κίνημα Πράττω , του οποίου είναι «πνευματικός ηγέτης» , να εκδώσει μία μνημειώδη ανακοίνωση στην οποία υπήρχε… μισή συγγνώμη για όσα συνέβησαν εκείνη την «μαύρη Δευτέρα». «… Οφείλουμε να ζητήσουμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον Ελληνικό Λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των μνημονίων, δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής, είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Δοξάστε τον

Τα σχόλια είναι κλειστά.