Ειδησεογραφικό site

Συνωμοσιολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ολική έκλειψη ηλίου: «Θα θυσιαστούν άνθρωποι»

52

Καθώς ο κόσμος ετοιμάζεται για την ολική έκλειψη ηλίου που έχει προγραμματιστεί για σήμερα,  8 Απριλίου, ένα φαινόμενο που υπόσχεται να θαμπώσει τους παρατηρητές σε όλες τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό με μια στιγμιαία συσκότιση, ένα υπόγειο ρεύμα ανησυχίας και θεωριών συνωμοσίας έχει αναδυθεί, ρίχνοντας μια σκιά ίντριγκας πάνω από το ουράνιο γεγονός. Ενώ η NASA και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης προσφέρουν πρακτικές συμβουλές και προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του κοινού, ένα υποσύνολο θεωρητικών συνωμοσίας υφαίνει μια αφήγηση που απέχει πολύ από την αστρονομική επιστήμη και την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης.

Η ολική έκλειψη ηλίου, ένα φυσικό θέαμα κατά το οποίο η σελήνη περνάει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο, καλύπτοντας τον τελευταίο και ρίχνοντας μια προσωρινή σκιά πάνω στον πλανήτη, έχει ιστορικά αποτελέσει πηγή γοητείας, δέους και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεισιδαιμονίας. Αυτή την τελευταία πτυχή έχουν εκμεταλλευτεί οι θεωρητικοί της συνωμοσίας, προτείνοντας μια αφήγηση που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής επιστήμης και εισχωρεί στη σφαίρα της κερδοσκοπικής φαντασίας.

Σε μια λεπτομερή ανάρτηση στο Reddit, ο χρήστης u/wefellinloveinnyc διατύπωσε μια θεωρία που συνδέει την επερχόμενη έκλειψη με ένα υποτιθέμενο «μαζικό γεγονός ανθρωποθυσίας». Η βάση αυτού του ισχυρισμού; Η διασταύρωση των διαδρομών των ηλιακών εκλείψεων του 2017 και της επερχόμενης έκλειψης του 2023, οι οποίες σχηματίζουν ένα«»Χ» κοντά στη γραμμή ρήγματος της Νέας Μαδρίτης. Ο θεωρητικός υποστηρίζει ότι αυτή η ευθυγράμμιση, όταν εξετάζεται μαζί με άλλα απροσδιόριστα γεγονότα και το επαναλαμβανόμενο μοτίβο του γράμματος «Χ», θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια επερχόμενη καταστροφή, που ενδεχομένως θα πυροδοτηθεί για να εμφανιστεί ως φυσική καταστροφή.

Η αναφορά της γραμμής ρήγματος της Νέας Μαδρίτης είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη. Αυτή η γραμμή ρήγματος, υπεύθυνη για μερικούς από τους ισχυρότερους σεισμούς στην ιστορία των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών, γίνεται κεντρικό κομμάτι στο παζλ της θεωρίας συνωμοσίας. Ο χρήστης υποδηλώνει ότι μια ανθρωπογενής αφορμή θα μπορούσε να καταλύσει έναν καταστροφικό σεισμό, καλυμμένο ως φυσική καταστροφή, που θα οδηγούσε σε σημαντικές απώλειες ζωών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι οι ηλιακές εκλείψεις μπορούν να προκαλέσουν άμεσα γεωλογικά γεγονότα, όπως σεισμούς. Οι θεωρίες αυτές, αν και ευφάνταστες, στέκονται σε κερδοσκοπικό έδαφος, μακριά από την εμπειρική αυστηρότητα της γεωλογίας και της αστρονομίας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.