Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα στην Πειραιώς

104

Του Δ. Γιαννακόπουλου

«Σήμερα δεν ξέρω αν το προσέξατε αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα». Αν το ακροατήριο δεν ήταν τόσο επίσημο και η εκδήλωση δεν ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, είναι βέβαιο ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα  ξεκινούσε την ομιλία του με την παροιμιώδη ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου από τον «Ατσίδα», βλέποντας από κάτω Παυλόπουλο, Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά, Φώφη και Αλέκο Φλαμπουράρη (Φλωμπέρ) να μοιράζουν χειραψίες με το ένα χέρι και με το άλλο να σιγουρεύουν ότι το περίστροφο είναι στο θηκάρι.

Τόσο ωραία που τα είπαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο υπουργός Επικρατείας, ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για εκείνον. Για τον αναμφισβήτητο πατριωτισμό του, την αγάπη του στους ανθρώπους, στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Ρέθυμνο, την απαράμιλλη παραταξιακή του συνείδηση και για τη συναινετική διάθεση που ανέκαθεν επεδείκνυε στα «μεγάλα και σημαντικά», ιδίως στα εθνικά.

Κάποια στιγμή ο Φλαμπουράρης παρασυρμένος από το συναίσθημα ανέφερε πως ο Κεφαλογιάννης είχε τολμήσει να ορθώσει ανάστημα απέναντι στη Siemens και κατόπιν ο Μεϊμαράκης (σ.σ. κι αυτός με αγάπη) συμπλήρωσε ότι ο αείμνηστος είχε απειλήσει να παραιτηθεί από το υπουργικό συμβούλιο της οικουμενικής του Ξ. Ζολώτα το 1989 καταγγέλλοντας διαπλοκές στην ανάθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ (Siemens κτλ). Την ώρα που οι από πάνω είχαν βγάλει τα μυδράλια, ο από κάτω (Μητσοτάκης) ήταν ανυπεράσπιστος αφού το όνομά του δεν περιλαμβανόταν στη λίστα των ομιλητών. Αν ο Μεϊμαράκης συνέχιζε να λέει πως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης το 2010 είχε αποδώσει αποκλειστικές ευθύνες στην οικογένεια  Μητσοτάκη «για την ύποπτη διασύνδεση της Siemens με το πολιτικό σύστημα της χώρας», η εκδήλωση θα μονοπωλούσε την επικαιρότητα ως είδηση του αστυνομικού δελτίου υπό τον τίτλο: «Μακελειό στο Μέγαρο…».

Ο ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ

 

Ο Μεϊμαράκης ξεκίνησε την ομιλία του με μια μαντινάδα: «Καλή παρέα και ψυχή ο άνδρας πρέπει να ‘χει, να ξεπερνά λεβέντικα ό,τι και να του λάχει». Όσο ανέπτυσσε τον λόγο του για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, τόσο περισσότερο χαμογελούσε προκαλώντας στους… υποψιασμένους ανησυχία για το τι άλλο θα μπορούσε να πει.

Και είχε να πει: «Η Νέα Δημοκρατία είχε πάντα κοινωνική ευαισθησία και το απεδείκνυε κάθε φορά. Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης ήταν ο “κύριος 166”» ανέφερε  ενθυμούμενος τη θητεία του Ρεθυμνιώτη πολιτικού στο Υπουργείο Υγείας. «Έπαιζε μπριτζ, ένα παιχνίδι που θέλει μυαλό, σκέψη και συνεργασία». «Ήταν πολιτικός της συνεννόησης, ιδίως στα εθνικά θέματα πίστευε πάντοτε ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση». «Υπηρέτησε με ζήλο τη Νέα Δημοκρατία με όλους τους προέδρους. Τη Νέα Δημοκρατία, την παράταξη της λαϊκής, πατριωτικής, φιλελεύθερης, χριστιανοδημοκρατικής Δεξιάς… Πικράθηκε πολύ αλλά ποτέ δεν εγκατέλειψε τη ΝΔ και τις αρχές της». «Ταυτότητα της ΝΔ είναι ο ριζοσπαστικός κοινωνικός φιλελευθερισμός με στόχο τον άνθρωπο». Μόλις ολοκλήρωσε, το ακροατήριο ξέσπασε σε θερμά χειροκροτήματα.

Κι όταν κατέβηκε και κάθισε μεταξύ Καραμανλή και Μητσοτάκη, ο μεν πρώτος δεν απέφυγε τον μορφασμό της αποδοχής ενώ ο δεύτερος τον χαιρέτησε κιόλας. Η μόνη εναλλακτική που είχε ήταν να σηκωθεί να φύγει στη μέση της εκδήλωσης. Αλλά κρατήθηκε. Όπως και ο Σαμαράς. Προτίμησε να αποστρέψει το βλέμμα του αφού ούτως ή άλλως είχε ετοιμάσει την επόμενη «μηχανή».

Ο ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ

Εισιτήρια έκοψε και ο Φλαμπουράρης, ο οποίος προηγήθηκε του Μεϊμαράκη, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης είχε στείλει βιντεσκοπημένο μήνυμα διάρκειας 20 λεπτών νομίζοντας ότι απευθυνόταν στην ΚΟΒΑ Πατησίων.

Ο Αλέκος δεν «κόλλησε» αρχικώς. Μίλησε για τον Κεφαλογιάννη τον οποίο γνώριζε τόσο καλά όσο επισταμένα ασχολείται ο γράφων με το χονδρεμπόριο ψιλής αμμοθαλάσσης. Ευτυχώς, έγκαιρα πήρε γραμμή ότι μεταξύ των 2.000 ατόμων, οι περισσότεροι ήταν σοβαροί και αξιοπρεπείς και το έκοψε μεν αλλά το έριξε στην αστική ρητορική! «Να εδραιώσουμε τον πολιτικό πολιτισμό», «μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων να πετύχουμε έναν γόνιμο διάλογο» και κάτι τέτοια υποστήριζε  αφήνοντας με το στόμα ανοιχτό τους καθήμενους των πρώτων σειρών. Όχι για την ουσία, αφού φάνηκε ότι υπήρξε συνεννόηση για «συναινετική γραμμή» χωρίς τη συμμετοχή Μητσοτάκη όσο για τη διάνθιση της ομιλίας του με χαρακτηρισμούς άγνωστους στην Αριστερά.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στο τέλος της εκδήλωσης που διήρκεσε περίπου 1,5 ώρα τραβήχτηκε και οικογενειακή φωτό με Παυλόπουλο, Μεϊμαράκη, Γεννηματά, Φλαμπουράρη και τις οικοδέσποινες, την κ. Ελένη Κεφαλογιάννη από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες του μεταπολιτευτικού κύκλου και την κόρη της Όλγα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ και οι προκάτοχοί του Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς χειροκροτούσαν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Παραπίσω ο Γιάννης Πλακιωτάκης έδειχνε να έχει καταλήξει στο ποιος θα τον καλέσει εκ νέου να αναλάβει μεταβατικά για δεύτερη φορά την ηγεσία της ΝΔ. Όλοι τους το έχουν καταλάβει ότι έτσι δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο Μητσοτάκης σχεδιάζει χωρίς να τους ρωτά και εκείνοι απαντούν χωρίς να ερωτηθούν. Ατμόσφαιρα του τύπου: «Βάλε τα κόκκινα, τα μπλε, τα θαλασσιά κι έλα στο μόλο που σφυρίζουν τα βαπόρια, λάμπει ο ήλιος και γιορτάζουν τα νησιά κι όλο σου γνέφουν τα αχτένιστα τ’ αγόρια» (κατά το στιχούργημα του Άκου Δασκαλόπουλου) οδηγεί ευθέως και σύντομα σε διάλυση την κεντροδεξιά παράταξη. Τα μορτάκια είναι πολλά αλλά το κορίτσι ένα…

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.