Ειδησεογραφικό site

Ξεκάθαρο μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός Κεντροαριστεράς

67

Διαφορετικές προσεγγίσεις καταγράφονται στο εσωτερικό του Κίνηματος Αλλαγής με αφορμή την προοπτική επίλυσης του Μακεδονικού αλλά και το συλλαλητήριο της προηγούμενης Κυριακής, που προκαλούν ήδη εσωτερικές τριβές και πονοκέφαλο.

Tου Χρήστου Δ. Δρούζια

Στους κόλπους του νεοσύστατου φορέα επικρατεί προβληματισμός, κυρίως ως προς τη στάση που θα κρατήσουν οι Μακεδόνες βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όταν η κυβερνητική πρόταση έρθει στη Βουλή ενώ την ίδια ώρα μια σειρά από «πράσινα» στελέχη φέρονται να διαφωνούν με χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, βουλευτές της ΔΗΣΥ, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, ήταν έτοιμοι να παρευρεθούν στο συλλαλητήριο όμως ανέκρουσαν πρύμναν μετά από το απαγορευτικό που υπήρξε από το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά.

Στο πλαίσιο αυτό, αμηχανία και ενόχληση στα ηγετικά κλιμάκια του νέου φορέα προκάλεσε η παρουσία της Εύας Καϊλή στο συλλαλητήριο και το γεγονός ότι δεν υπήρξε δημόσια αντίδραση δεν σημαίνει ότι δεν συζητήθηκε έντονα στο παρασκήνιο. Κύκλοι, μάλιστα, της Χαριλάου Τρικούπη συμπλήρωναν με νόημα πως «κανένα άλλο στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής δεν παρευρέθηκε».

Η πιο έντονη αντίδραση προήλθε από το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Χατζησωκράτη, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook έσπευσε να σημειώσει ότι με τέτοια πράγματα «δεν χτίζεται σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα».

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΥΑ ΚΑΪΛΗ

Για τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν η Εύα Καϊλή μίλησε «Στο Καρφί» λέγοντας ότι «η διαπραγμάτευση ερήμην του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες στα κόμματα για εθνική γραμμή αλλά και η αίσθηση που υπάρχει πως οι Έλληνες είναι παραιτημένοι και περνάει ότι θέλει αυτή η βολική κυβέρνηση, με ανησυχεί και με προσβάλλει».

«Έχω δηλώσει δημοσίως ότι η γραμμή του Ανδρέα Παπανδρέου και η ενδιάμεση συμφωνία μπορεί να είναι η αρχή για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης, κυρίως για τα ζητήματα ταυτότητας», σημειώνει η ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ ενώ υπεραμύνθηκε της παρουσίας της στο συλλαλητήριο λέγοντας πως «στην αυθόρμητη εκδήλωση των Μακεδόνων, που χαρακτηρίστηκε ως εθνικιστική, αλλά και η απόπειρα να ονομαστεί ο πατριωτισμός Ακροδεξιά κατά το δοκούν, αποφάσισα να είμαι κοντά στους Έλληνες που επέλεξαν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα με όποιο τρόπο μπορούσαν».

Ενστάσεις εκφράζουν και μια σειρά από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία μάλιστα τάχθηκαν υπέρ του συλλαλητηρίου, αντιδρώντας στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Ενδεικτική του κλίματος τα όσα έγραψε στα social media ο δικηγόρος και μέλος της ΚΠΕ Παντελής Καμάς, λέγοντας ότι διαφωνεί με τη θέση του Κινήματος Αλλαγής για το Μακεδονικό ενώ ξεκαθάρισε ότι στις 4 Φεβρουαρίου θα παρευρεθεί στο συλλαλητήριο που θα λάβει χώρα στο Σύνταγμα, καθώς θεωρεί ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να διαπραγματεύεται για τη χώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Δυτική Μακεδονία Κοσμάς Βαρσάμης, ο οποίος ανέφερε ότι «ο περισσότερος κόσμος που πήγε στο συλλαλητήριο το έκανε για να εκφράσει τον σεβασμό στην ιστορία της χώρας, την αντίθεσή του στην παραχάραξη της ιστορίας της Μακεδονίας, την ανησυχία του για την εξέλιξη του θέματος και το ότι πρέπει κάποιοι εντός και εκτός Ελλάδας να το σεβαστούν αυτό».

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΩΝ

Στον αντίποδα, το μέλος της ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, Λάμπρος Παλάντζας, δηλώνει αντίθετος με τα συλλαλητήρια ενώ τονίζει ότι «όσοι επικαλούνται τη θέση του Ανδρέα το 1992 στο Σκοπιανό και την περιφέρουν ως τη θέση που θα έπρεπε να είχαμε σήμερα, αδικούν και τον Ανδρέα και την παράταξη και τη χώρα», προσθέτοντας ότι «το 2018 ο Ανδρέας σίγουρα θα είχε μια θέση επίκαιρη, ρεαλιστική και θα διεκδικούσε το καλύτερο δυνατό για τη χώρα με βάση τα σημερινά δεδομένα».

Ηγετικά κλιμάκια της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η διαχείριση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα προς το σύνολο όσων μετέχουν στη δημόσια συζήτηση και ότι τα συλλαλητήρια από μόνα τους δεν λύνουν τα ζητήματα που υπάρχουν. Ταυτόχρονα, δείχνουν να καταλαβαίνουν την υγιή αγωνία χιλιάδων πολιτών που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο, τονίζοντας ότι η συμμετοχή τους δεν μπορεί να ενοχοποιείται από κανέναν αλλά ούτε και να καπηλεύεται από την «εθνικολαϊκιστική ακραία ρητορική» των γνωστών «πατριδοκάπηλων κύκλων», που κατά τους ίδιους έκαναν την εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΝΘΕΤΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ

Την ίδια ώρα, αναφανδόν υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes (έναντι πάντων) τάσσονται οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», καθώς και μια σειρά από στελέχη του νέου φορέα όπως ο Θεόδωρος Μαργαρίτης και ο Νίκος Μπίστης, ο οποίος, για την ιστορία, στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ στις 11 Μαϊου του 1996, υπήρξε εισηγητής της πρότασης για την αποδοχή της σύνθετης ονομασίας και υπέρ της ένταξης όλων Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της ονομασίας και τα συλλαλητήρια πήρε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος με μια μακροσκελή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα παρέθεσε δώδεκα λόγους για τους οποίους δεν θα έδινε το «παρών».

«25 χρόνια τώρα χάνουμε διατηρώντας μια πολεμική ατμόσφαιρα με μια μικρή χώρα που θα μπορούσε να είναι πιστός μας σύμμαχος», ανέφερε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «οι συνεχείς αναβολές στο Σκοπιανό είναι σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. «Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε το χρέος μας. Το “μην τολμάς” δεν μπορεί να είναι το έμβλημα του καιρού μας», επισήμανε.

«Ο δωδεκάλογος του Θεοδωράκη είναι χρηστικός. Κάθε ένας από τους δώδεκα λόγους μπορούσε να προσφέρει μια καλή διέξοδο σε όλους εκείνους που νομιμοποίησαν με την παρουσία τους μια φάρσα», υπογράμμισε από την πλευρά της η διευθύντρια του γραφείου Τύπου του επικεφαλής του Ποταμιού Λίνα Παπαδάκη.

Στην ίδια γραμμή και ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ταχθεί κατά του ονόματος «Νέα Μακεδονία», που επισήμανε ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του με κόσμιο τρόπο αλλά δεν νομίζω ότι τα συλλαλητήρια έχουν κάτι να προσφέρουν στη σημερινή συγκυρία». «Η εξωτερική πολιτική ούτε σχεδιάζεται ούτε διεξάγεται στο πεζοδρόμιο» πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ, στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που συνεδρίασε την Τρίτη, επαναλαμβάνει τη θέση υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων (erga omnes), τάσσεται σταθερά υπέρ της εθνικής συνεννόησης και της χάραξης εθνικής στρατηγικής σε τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα ενώ σχετικά με τα συλλαλητήρια υπογραμμίζει ότι σε κρίσιμα εθνικά θέματα δεν βοηθούν και πως η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται στη βάση του θυμικού.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

Παρέμβαση για το συγκεκριμένο ζήτημα έκανε «Στο Καρφί» το μέλος της Ε.Ε. της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος δηλώνει ότι «θα ήταν θετικό μετά 26 χρόνια να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση με τη FYROM ώστε να ενισχυθεί η συνεννόηση στα Βαλκάνια», προσθέτοντας πως «πιθανά ο αλυτρωτισμός στα Σκόπια και ο εθνικισμός στην Ελλάδα να εμποδίσουν μια τέτοια εξέλιξη».

Το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ εξαπολύει πυρά σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η μεν πρώτη «με τη δομική αντίφαση της συγκατοίκησης με τους ΑΝΕΛ φαίνεται ότι δεν μπορεί εύκολα να προχωρήσει ενώ η ΝΔ υποκύπτει στον δεξιό λαϊκισμό για ψηφοθηρικούς λόγους».

«Η σύνθετη ονομασία κοινής αποδοχής χωρίς αλυτρωτικά στοιχεία -και για όλες τις χρήσεις- είναι εφικτή αν κυριαρχήσει η λογική και όχι το θυμικό», σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης ενώ όσον αφορά τα συλλαλητήρια αναφέρει πως «κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε νέες «πλατείες αγανακτισμένων» όπως το 2011 με αντίστοιχες ακρότητες και υπονοούμενα περί προδοσίας».

«Χρειάζεται συνολική λύση-πακέτο, που θα περιλαμβάνει και την άρση κάθε αλυτρωτισμού» δήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, ζητώντας να πρυτανεύσει διάθεση εθνικής συνεννόησης σ’ αυτή την ιστορία γιατί ταλαιπωρεί τη χώρα 25 χρόνια».

ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει πως «η Ελλάδα έχει σύνολο θεμάτων με τα Σκόπια και δεν είναι μόνο το όνομα». «Αν η κυβέρνηση διασπά το θέμα του Σκοπιανού να μην περιμένουν στήριξη, τουλάχιστον από εμάς», ξεκαθαρίζει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ.

Υπεύθυνη στάση με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και όχι τον κομματικό πατριωτισμό ζητά από κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τη συζήτηση, που εξελίσσεται σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και καταγγέλλει την πρακτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνεχίζουν κανονικά τη διακυβέρνηση της χώρας παρά τις διαφωνίες σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.

Στο Κίνημα Αλλαγής, πάντως, επικρατεί ψυχραιμία σχετικά με το ζήτημα και όλα αναμένεται να εξαρτηθούν από την τελική κυβερνητική πρόταση αν και όταν αυτή διατυπωθεί επισήμως.

Από το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζουν ότι το κόμμα, όπως και η κα Γεννηματά, με αίσθημα ευθύνης επανέλαβε και υπενθύμισε προς πάσα κατεύθυνση τη διαμορφωμένη θέση της χώρας για σύνθετη ονομασία, την οποία έχουν συμφωνήσει και αποδεχθεί όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις τα προηγούμενα χρόνια με τρόπο που δεν επιτρέπει ούτε στην κυβέρνηση να συζητά και να διαπραγματεύεται παρά μόνο αυστηρά σε αυτό το πλαίσιο ούτε στην αξιωματική αντιπολίτευση υπεκφυγές και όψιμες μεταμορφώσεις.

ΦΩΦΗ ΚΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στον απόηχο μάλιστα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για εν κρυπτώ διπλωματία και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε., χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων, ενώ από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης επισήμανε ότι «θα πρέπει να πάψουμε στρουθοκαμηλίζουμε βλέποντας μόνο διαβόλους στην άμμο αντί για γείτονες στον ορίζοντα».

Όπως αναφέρουν πηγές του ΠΑΣΟΚ, το ζητούμενο είναι μία «αποτελεσματική και ολοκληρωμένη λύση που διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει το σύνολο των απαραίτητων εγγυήσεων και εστιάζουν στο μείζον ζήτημα του αλυτρωτισμού, που για τους ίδιους θεωρείται ως το πιο σοβαρό που μπορεί να θίξει ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

Ταυτόχρονα, από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν ξεκαθαρίζουν τι ακριβώς θα πράξουν αν έρθει συμφωνία στη Βουλή, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί την τελική τους στάση, η οποία θα καθοριστεί με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης»

Τα σχόλια είναι κλειστά.