Ειδησεογραφικό site

Λιγνάδης: Βγαίνει από την φυλακή το μεσημέρι ο σκηνοθέτης – Καταβάλλεται άμεσα το ποσό της εγγύησης

81

Ο επί 17 μήνες προσωρινά κρατούμενος σκηνοθέτης θα καταθέσει άμεσα τις 30.000 ευρώ που απαιτούνται ώστε να υπογραφεί σήμερα το αποφυλακιστήριό του – Οι αντιδράσεις για την απόφαση και οι αλλαγές του 2019 στον Ποινικό Κώδικα που τον ευνόησαν

Την πύλη εξόδου των φυλακών Κορυδαλλού θα περάσει το μεσημέρι ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος εξασφάλισε το ποσό των 30.000 ευρώ που όρισε χθες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ως εγγύηση για την αποφυλάκιση του.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για βιασμό δύο ανηλίκων αγοριών το 2015, συγκέντρωσε ήδη το ορισθέν ποσό της εγγύησης και γύρω στο μεσημέρι, όπως εκτιμάται, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε να υπογραφεί το αποφυλακιστήριο και ο επί 17 μήνες προσωρινά κρατούμενος να βγει από τον Κορυδαλλό όπου είχε μεταφερθεί από το κατάστημα κράτησης Τρίπολης τον περασμένο Φεβρουάριο ενόψει της έναρξης της δίκης του για τέσσερις βιασμούς.

Το δικαστήριο χθες μετά την καταδίκη του 58χρονου καλλιτέχνη αποφάσισε με πλειοψηφία 4 προς 3 ότι στο πρόσωπο του Δημήτρη Λιγνάδη πληρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου για την αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης του, με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικής εγγύησης. Η μειοψηφία του δικαστηρίου , δύο ένορκοι και μία δικαστής, έκρινε ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί στον καλλιτέχνη αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση.

Οι αντιδράσεις για την αποφυλάκιση

Το θέμα Λιγνάδη μονοπωλούσε χθες, επί ώρες ολόκληρες, το ενδιαφέρον των χρηστών των social media με την πλειοψηφία να επιδοκιμάζει την καταδικαστική απόφαση εναντίον του αλλά και να αιφνιδιάζεται δυσσάρεστα, λίγο αργότερα, από την ανακοίνωση της αποφυλάκισής του μέχρι το Εφετείο.
«Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι βιαστής. Το ίδιο δικαστήριο του δίνει το ελεύθερο να είναι βιαστής» έγραψε ο γνωστός σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς ενώ ο ηθοποιός Αλέξανδρος Μπουρδούμης σχολίασε ειρωνικά και εμφανώς απογοητευμένος από την αποφυλάκιση του Λιγνάδη: «Καλός πολίτης!»

Οι αλλαγές του 2019 στον Ποινικό Κώδικα που ευνόησαν τον Λιγνάδη

Να σημειώσουμε εδώ πως η δυνατότητα αναστολής της ποινής φυλάκισης προβλεπόταν από την σχετική τροποποίηση του ποινικού κώδικα που έγινε τον Ιουλίο του 2019 στην οποία συμπεριλαμβάνονταν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για όσους έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις σεξουαλικής φύσεως όπως, για παράδειγμα, τη μείωση στα 15 έτη του ορίου ανηλικότητας για τον κακουργηματικό χαρακτήρα της αποπλάνησης. Δηλαδή η σεξουαλική επαφή ενηλίκου με ένα παιδί μεταξύ 14 και 15 ετών προβλεπόταν να διώκεται ως πλημμέλημα! Με την εκ νέου τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, το Φθινώπορο του 2021, αυστηροποιήθηκε το πλαίσιο για τα εγκλήματα που αφορούν σε ανήλικους ενώ πλέον προβλέπεται, για πρώτη φορά, και η περίπτωση βιασμού σε βάρος ανηλίκου με ποινή την ισόβια κάθειρξη. Οι αποφάσεις που αφορούν στον  Δημήτρη Λιγνάδη, τόσο η ποινή όσο και ανασταλτικός χαρακτήρας της μέχρι το Εφετείο,  ωστόσο, εμπίπτουν χρονικά στις προ τελευταίων τροποποιήσεων διατάξεις

Τα σχόλια είναι κλειστά.