Ειδησεογραφικό site

Κίνημα Αλλαγής: Σε επιφυλακή για εκλογικό αιφνιδιασμό-Ποιος είναι ο νέος γραμματέας Μανώλης Χριστοδουλάκης

96

Την επόμενη μέρα σχεδιάζουν στο Κίνημα Αλλαγής, με τους επιτελείς του να έχουν βάλει ήδη πλώρη για τα καθοριστικά βήματα, προκειμένου σιγά σιγά το εγχείρημα να πάρει «σάρκα και οστά».

Tου Χρήστου Δρούζια

Το κύριο βάρος το επόμενο διάστημα θα δοθεί στην οργανωτική συγκρότηση του νέου φορέα με στόχο να οριστικοποιηθούν οι δομές αλλά και τα πρόσωπα που θα κληθούν να σηκώσουν το προεκλογικό βάρος, καθώς στο Κίνημα Αλλαγής βλέπουν πλέον ολοένα και πιο πιθανό το ενδεχόμενο πολιτικών εξελίξεων μη αποκλείοντας ακόμα και το σενάριο ενός άμεσου εκλογικού αιφνιδιασμού από το μέγαρο Μαξίμου μέσα στους επόμενους μήνες.

Στόχος είναι στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, ο νέος φορέας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και να είναι πράγματι τρίτη και ισχυροποιημένη δύναμη, έτσι ώστε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετεκλογικό τοπίο.

Για τον σκοπό αυτό, το πρωί της Κυριακής πραγματοποιείται η παρθενική, πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του νέου φορέα, η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε πριν τις γιορτές του Πάσχα και απαρτίζεται από σχεδόν 400 στελέχη.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου των «6» (Γεννηματά, Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Καμίνης, Θεοχαρόπουλος), όπου στο επίκεντρο τέθηκαν θέματα πολιτικής και οργανωτικής φύσης, καθώς και οι προτάσεις επί των προσώπων που θα στελεχώσουν τον νέο φορέα.

Ο 27ΧΡΟΝΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μετά από συζητήσεις επί συζητήσεων αλλά και το έντονο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες ημέρες, το όργανο ενέκρινε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για ανάδειξη του 27χρονου Μανώλη Χριστοδουλάκη σε νέο γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής.

Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας, με την οποία η επικεφαλής του νέου φορέα ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης τόσο στο εσωτερικό του Κινήματος όσο και στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους αλλά και να κάνει σαφή την κομματική αναφορά στον χώρο της «πράσινης» παράταξης, καθώς ο Μανώλης Χριστοδουλάκης προέρχεται από τον χώρο της ΠΑΣΠ, της φοιτητικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 2015 έως το 2017 υπήρξε μέλος του τομέα Παιδείας του Κινήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χριστοδουλάκης είναι αριστούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο London School of Economics και υποψήφιος διδάκτορας στη Βιοϊατρική Τεχνολογία και τις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας. Πρόκειται για ένα στέλεχος με σύγχρονο – μεταρρυθμιστικό προφίλ, καθώς οι απόψεις του για το μέλλον της Ελλάδας και ειδικότερα της ελληνικής οικονομίας εστιάζουν στη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση που πρέπει να λάβει προς την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε επίπεδο παραγωγής πλούτου, θωρακίζοντας όμως την κοινωνική βάση σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων και κοινωνικών δικαιωμάτων. Στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας είχε στηρίξει ανοιχτά τη Φώφη Γεννηματά και είχε συμβάλει στη συλλογή των υπογραφών νέων ανθρώπων υπέρ της υποψηφιότητάς της.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ Ο ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ

Παράλληλα, τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής αναλαμβάνει ο σημερινός εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος αναμένεται να σηκώσει το βάρος της επικοινωνιακής πολιτικής και εκπροσώπησης του νέου φορέα, συνεπικουρούμενος μάλιστα από στελέχη από όλες τις συλλογικότητες του Κινήματος Αλλαγής, με τον εκπρόσωπο Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρη Τσιόδρα, να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο. Αξίζει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού επέμεινε να μην προέρχεται ο εκπρόσωπος Τύπου από το ΠΑΣΟΚ, προτείνοντας για τη θέση τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο, πρόταση που είδε θετικά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Μάλιστα, εντός του Κινήματος Αλλαγής φουντώνουν οι ανησυχίες για «πασοκοποίηση» του εγχειρήματος, καθώς στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου οι Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος και Καμίνης ζήτησαν μεγαλύτερη σύνθεση στις επιλογές των στελεχών και προσωπικότητες που θα μπορούν να προωθήσουν προς το ενιαίο σχήμα τον νέο φορέα.

Τέλος, Γενικός Διευθυντής του νέου κόμματος θα είναι ο Νίκος Σαλαγιάννης ενώ το πόστο του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που κατέχει σήμερα ο Παύλος Χρηστίδης, φαίνεται ότι θα αναλάβει σύμφωνα με κομματικές πηγές ο Σπύρος Καρανικόλας.

Το παζλ αναμένεται να συμπληρωθεί με τα πρόσωπα που θα καλύψουν τις υπόλοιπες νευραλγικές θέσεις του κομματικού μηχανισμού. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα ανακοινωθούν και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, που θα αποτελεί ένα πιο «ευέλικτο όργανο αποφάσεων», ενώ ο νέος φορέας θα αποκτήσει γραμματέα οργανωτικού, επικεφαλής επιτροπής ψηφοδελτίων και γραμματείς τομέων που θα πλαισιωθούν από μέλη του Επιτροπής.

Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Να σημειωθεί ότι στην Εκτελεστική Γραμματεία θα συμμετάσχουν η Φώφη Γεννηματά ως επικεφαλής της, τα πέντε μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου (Ανδρουλάκης, Παπανδρέου, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος, Καμίνης), οι δύο γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων (ΔΗΣΥ – Ποτάμι), προσωπικότητες του χώρου, καθώς και τα μέλη που θα ορίσουν τα κόμματα και οι κινήσεις που συγκροτούν το Κίνημα Αλλαγής με τις καθορισμένες κοινά αποδεκτές αναλογίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα κατανέμονται ως εξής: 13 μέλη θα είναι οι προσκείμενοι στη Φώφη Γεννηματά, 7 μέλη στο Ποτάμι, 5 μέλη στο ΚΙΔΗΣΟ, 4 μέλη στον δεύτερο των εσωκομματικών εκλογών Νίκο Ανδρουλάκη, 4 μέλη στη ΔΗΜΑΡ και 3 μέλη στον Γιώργο Καμίνη.

Εκ μέρους της «προεδρικής» πτέρυγας του ΠΑΣΟΚ ακούγονται για συμμετοχή τα ονόματα των Μανώλη Όθωνα, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μιχάλη Κατρίνη, Χρήστου Πρωτόπαπα, Τόνιας Αντωνίου, Θάνου Μωραΐτη, Παύλου Χρηστίδη, Ανδρέα Στοϊμενίδη, Κώστα Ασκούνη, Συλβάνας Ράπτη, Πάρη Κουκουλόπουλου, Νάντιας Γιαννακοπούλου και Νίκου Σαλαγιάννη.

Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη, ανάμεσα στα πρόσωπα που ακούγονται για μια θέση είναι οι: Ανδρέας Σπυρόπουλος, Δημήτρης Καρύδης, Σωτήρης Ζαρμπαλάς, Γρηγόρης Φελώνης και Αντώνης Σαουλίδης.

Από το Ποτάμι παίζουν δυνατά τα ονόματα των Δημήτρη Τσιόδρα, Γιώργου Γκαρή, Γιάννη Μεϊμάρογλου, Παναγιώτη Βλάχου, Αθηνάς Δρέττα, Σπύρου Λυκούδη και Λίνας Παπαδάκη.

Από τη ΔΗΜΑΡ θα συμμετέχουν οι Γιώργος Μπουλμπασάκος, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Θόδωρος Μαργαρίτης και Έφη Παγκάλου.

Τα σχόλια είναι κλειστά.