Ειδησεογραφικό site

Κίνημα Αλλαγής: Διπλό «όχι» σε «Μακεδονομάχους» και «συνεργασία» με τον Τσίπρα…

223

Ανεβάζει στροφές στην αντιπολιτευτική του στρατηγική το «Κίνημα Αλλαγής» ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για την πραγματοποίηση του ιδρυτικού του συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για το τριήμερο 16-18 Μαρτίου.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Οι εξελίξεις στο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονοματολογία της ΠΓΔΜ καθώς και τα ζητήματα της οικονομίας βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της επικεφαλής του νέου φορέα, που κλιμακώνει την αντιπαράθεσή της με την κυβέρνηση αλλά και τη ΝΔ.

Όσον αφορά το Σκοπιανό, το Πολιτικό Συμβούλιο του «Κινήματος Αλλαγής» διαμόρφωσε ενιαία στρατηγική που περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν ενώ ταυτόχρονα κατηγορεί την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία και διγλωσσία αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ακροδεξιά στροφή.

Η Φώφη Γεννηματά μάλιστα επανέφερε το αίτημά της για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει τις άστοχες ενέργειες που διχάζουν τον ελληνικό λαό.

Παρέμβαση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πραγματοποίησε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος με δήλωσή του υπογραμμίζει πως «είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να επιλυθεί η εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα», θέτοντας ως βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995». Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι είναι απαραίτητο να γίνει σοβαρή και υπεύθυνη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας ενώ τονίζει πως απέναντι στον εθνικολαϊκισμό θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να αντιτάξει τον ενσυνείδητο πατριωτισμό.

ΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Σχετικά με τα συλλαλητήρια, για τα οποία στο εσωτερικό του νέου φορέα καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις, το «Κίνημα Αλλαγής» θεωρεί ότι δεν βοηθούν στην παρούσα στιγμή. Μάλιστα, μετά την Εύα Καϊλή και την παρουσία της στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ένας νέος πονοκέφαλος προστέθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή τη δήλωση του Αντώνη Βγόντζα που είπε ότι θα δώσει το «παρών» στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Το ζήτημα μάλιστα πήρε διαστάσεις μετά την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν κύκλοι του Γιώργου Καμίνη, που επισήμαναν ότι ο κ. Βγόντζας ως πρόεδρος της επιτροπής για τα διαδικαστικά εν όψει του ιδρυτικού συνεδρίου «πρέπει να ενώνει και όχι να διχάζει».

Στο μεταξύ, για μια ακόμη φορά το «Κίνημα Αλλαγής» αποκρούει τα σενάρια για κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεδομένης της άρνησης των ΑΝΕΛ να στηρίξουν λύση στο ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ που θα περιλαμβάνει τη λέξη «Μακεδονία».

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, καθόλου τυχαίες δεν είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που εκφράζουν πλέον ανοιχτά την επιθυμία τους για συνεργασία με το «Κίνημα Αλλαγής», όπως του Νίκου Φίλη, ο οποίος σε σχετική ερώτηση απάντησε: «Με το ΠΑΣΟΚ και ας βρομάει». Ενδεικτική του κλίματος και η δήλωση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος εμφανίστηκε σίγουρος ότι αν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή πρόταση θα στηριχθεί από ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση βιάζεται», είναι το μήνυμα που έστειλαν οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά με αφορμή τα σχετικά σενάρια, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ίδιοι έχουν μιλήσει για συνεργασία όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και πως οι όποιες συμπράξεις δεν θα λάβουν χώρα πριν από τις εκλογές και προτού αποτυπωθούν στην κάλπη οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί.

«Δεν υπάρχει για εμάς κανένα τέτοιο σενάριο περί αντικατάστασης των ΑΝΕΛ στο κυβερνητικό σχήμα και συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθαρίζουν οι ίδιες πηγές σε όσους διαδίδουν ανάλογες φήμες, τονίζοντας ότι από την παρούσα Βουλή δεν μπορεί να υπάρξει άλλη κυβερνητική πλειοψηφία πλην αυτής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η σχετική άρνηση έχει διαμηνυθεί τόσο προς τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Μαξίμου.

Τα σενάρια περί συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε από την πλευρά του και ο Σταύρος Θεοδωράκης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι στην αντιπολίτευση και δεν υπάρχει κανείς πρόθυμος να αντικαταστήσει τον κ. Καμμένο».

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε και ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθαρίζοντας ότι «σανίδα σωτηρίας δεν δίνουμε σε κανέναν. Ούτε σε κόμματα που θέλουν να παραμείνουν στην κυβέρνηση».

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Όθωνας με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «η Προοδευτική Παράταξη λειτουργεί ως ρυμουλκό για διαμόρφωση Εθνικής γραμμής. Ως ναυαγοσωστικό δεν προσφέρεται».

Η «ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ»

Την ίδια στιγμή μπορεί στο ζήτημα του «Μακεδονικού» οι προσεγγίσεις των κομμάτων, των κινήσεων και των στελεχών που συγκροτούν το «Κίνημα Αλλαγής» να καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο όσον αφορά την κυβερνητική πολιτική και ειδικά την πορεία της οικονομίας, που υπάρχει μια ενιαία φωνή και γραμμή.

Αναφορικά με την οικονομία, τα στελέχη του νέου φορέα κάνουν λόγο για μύθο της κυβέρνησης σχετικά με το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου και πως ο κ. Τσίπρας έχει ήδη συμφωνήσει και 4ο άτυπο μνημόνιο με πολυετή επιτροπεία της χώρας και έχει νομοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα εις βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η πορεία της οικονομίας αποδεικνύει πως με την πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι δυνατή η οριστική και ασφαλής έξοδος από την κρίση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «η κατάσταση δεν αντιμετωπίζεται με τις συντηρητικές λογικές της Νέας Δημοκρατίας, που εμμένει σε καταδικασμένες πολιτικές του παρελθόντος της, οι οποίες οδήγησαν στην κρίση».

Στο «Κίνημα Αλλαγής» χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα εναντίον της κυβέρνησης και της εικονικής πραγματικότητας που επιχειρεί να παρουσιάσει ενώ εστιάζουν σε δύο μείζονα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τους πλειστηριασμούς και τις συμφωνηθείσες με τους εταίρους μειώσεις στο αφορολόγητο και τις περικοπές των συντάξεων.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Την ίδια στιγμή, στο «Κίνημα Αλλαγής» φουλάρουν τις μηχανές εν όψει του προγραμματισμένου ιδρυτικού συνεδρίου και οι αρμόδιες επιτροπές και ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί εργάζονται πυρετωδώς. Το μεγάλο στοίχημα είναι το προγραμματικό πλαίσιο, δηλαδή η πρόταση του υπό σύσταση φορέα για τη χώρα αλλά και να οριστικοποιηθούν οι δομές και τα πρόσωπα που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος του νέου φορέα σε μια -εκτός απροόπτου- εκλογική χρονιά.

Η αρμόδια Γραμματεία για το πρόγραμμα υπό τον Γιώργο Καμίνη βρίσκεται ήδη σε συνεχείς συνεδριάσεις και προτεραιότητα του δημάρχου Αθηναίων είναι η κατάθεση ενός σύγχρονου προοδευτικού προγράμματος που θα συγκινήσει την ελληνική κοινωνία.

Αναφορικά με τη σύνθεση του συνέδριου, σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν διαφωνίες, που εκφράστηκαν κυρίως από την πλευρά Ανδρουλάκη, που ζήτησε το άθροισμα των διορισμένων συνέδρων να είναι μικρότερο από τους εκλεγμένους. Τελικά, σύμφωνα με τις αποφάσεις, το συνέδριο θα έχει περίπου 4.800 αντιπροσώπους εκ των οποίων το 40% θα είναι εκλεγμένοι. Εκτός των εκλεγμένων μελών, άλλοι 400 θα προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, που θεωρούνται επομένως εκλεγμένοι. Ακόμη 2.000 διορισμένοι από τα κόμματα και τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου με βάση τις ποσοστώσεις που έχουν συμφωνηθεί, 650 τα μέλη της ΟΕΣ ενώ θα υπάρξει και κλήρωση για 300 γυναίκες.

Η πρόταση για κλήρωση των συνέδρων, η οποία προκαλεί ωστόσο αντιδράσεις στο παρασκήνιο, προήλθε μετά από εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη στο Πολιτικό Συμβούλιο του «Κινήματος Αλλαγής», παίρνοντας ως παράδειγμα τι γίνεται στο κόμμα του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αλλά και σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει ενδεχόμενους σχεδιασμούς στελεχών του ΠΑΣΟΚ να ελέγξουν το σώμα του συνεδρίου μέσω του κομματικού και καλά οργανωμένου μηχανισμού που διαθέτουν σε όλη τη χώρα.

Εν όψει συνεδρίου, η Γραμματεία που έχει συγκροτηθεί για την επικοινωνία και το έμβλημα, στην οποία επικεφαλής είναι ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εργάζεται πυρετωδώς για το νέο λογότυπο του κόμματος, τα χρώματα και τα συνθήματα. Παράλληλα, ομάδα εργασίας ασχολείται με το site του νέου φορέα που αναμένεται να ανέβει πολύ σύντομα στον «αέρα» αλλά και τις διαδικτυακές καμπάνιες που θα κάνουν την εμφάνισή τους στα social media εν όψει συνεδρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, από κάθε μέλος της επιτροπής ζητήθηκε να αποστείλει τις προτάσεις και ιδέες του με αρκετές να έχουν ήδη φτάσει στο e-mail του Σταύρου Θεοδωράκη.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΑΠΟ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Η Διακήρυξη, τη διαμόρφωση της οποίας έχει αναλάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα ανάλυσης. Στο επίπεδο της παγκοσμιοποίησης, το ευρωπαϊκό και το εθνικό με τις ξεχωριστές προκλήσεις του καθενός. Μεταξύ άλλων θα αναφέρει ότι ο νέος φορέας πρέπει να θέσει ζητήματα παγκόσμιων κανόνων, ενός ηπίου προστατευτισμού, να υποστηρίξει σθεναρά την ευρωπαϊκή ενοποίηση και να προβάλει μέσω του παραδείγματος του ένα νέο ήθος για την ελληνική πολιτική σκηνή. Σε αυτό το πλαίσιο, η διακήρυξη αναμένεται να θέτει και το ζήτημα της ενίσχυσης των θεσμών ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια και η αξιοκρατία στην Ελλάδα.

Ασυμβίβαστα των κομματικών στελεχών, τρόπος λήψης αποφάσεων (προτείνεται, κατά τη χρονική διάρκεια του Οργανωτικού Σχεδίου Μετάβασης, να απαιτείται απλή πλειοψηφία μελών και απλή πλειοψηφία κομμάτων/κινήσεων που συμμετέχουν στον φορέα), θεσμοθετημένες τάσεις και διατάξεις για τη συγκρότηση των νομαρχιακών, περιφερειακών και καθοδηγητικών οργάνων του νέου φορέα είναι μερικές από τις αλλαγές που προβλέπει το σχέδιο για το νέο Καταστατικό.

Το πρώτο Συνέδριο, με δεδομένο το Οργανωτικό Σχέδιο Μετάβασης, ακολουθείται το μεικτό σύστημα εκλογής και ανάδειξης της ΚΠΕ. Πρόταση που κατατέθηκε κάνει λόγο για: 251 άτομα εκ των οποίων 126 θα εκλεγούν στο Συνέδριο και 125 θα προέρχονται από τα κόμματα και τις κινήσεις που συμμετέχουν στον φορέα με επιπλέον συμμετοχή των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου και των βουλευτών-ευρωβουλευτών που απαρτίζουν τον δεύτερο οργανωτικό άξονα.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόταση για τη θέσπιση θητειών για βουλευτές και ευρωβουλευτές, σε μια προσπάθεια διαρκούς κομματικής ανανέωσης, ενώ προτείνονται ποσοστώσεις για νέους και γυναίκες. Σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες, οι κρίσιμες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη στην επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της Επιτροπής.

Τα μέλη της «Επιτροπής Καταστατικού», την ευθύνη της οποίας έχει Θανάσης Θεοχαρόπουλος, φιλοδοξούν η πρόταση τους να αποτελέσει σταθμό για το νέο κόμμα, όπως αντίστοιχα ήταν σταθμός για την «Ελιά» στην Ιταλία και το Ισπανικό Σοσιαλιστικό κόμμα, καθώς η γνώμη των πολιτών και της βάσης θα είναι σημαντική αφού προτείνονται δημοψηφίσματα για κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα των μετεκλογικών συνεργασιών.  

Τέλος, εν όψει προσυνεδριακού διαλόγου ορίστηκαν τοπικές Ο.Ε.Σ ανά νομό, στις οποίες μετέχουν οι γραμματείς των οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωποι των κομμάτων και των συλλογικοτήτων που συγκροτούν τον νέο φορέα

Τα σχόλια είναι κλειστά.