Ειδησεογραφικό site

Κεραυνοί κατά Σαββίδη από τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ

141

Για μια ακόμα φορά ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στην κοινοπραξία στην οποία κατέληξε ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Επανέλαβε με κατηγορηματικό τρόπο τα κρίσιμα ερωτήματα τα οποία μένουν αναπάντητα από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη σκοπιμότητα της εξαγοράς του λιμανιού από μια κοινοπραξία πίσω από την οποία κρύβεται μια ρωσική τράπεζα.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε σε κάποιες ρωσικές επενδύσεις που δεν πληρούν τη νομιμότητα, επισημαίνοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή είναι σημαντικό παράδειγμα η κοινοπραξία που ανέλαβε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια διερωτήθηκε ποιοι κρύβονται πίσω από την επένδυση.

Δηλαδή ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι των εταιρειών που συμμετέχουν στην κοινοπραξία.

Μίλησε επίσης για την αδυναμία της κοινοπραξίας να αποκτήσει πίστωση από ευρωπαϊκές τράπεζες με αποτέλεσμα όλες οι συναλλαγές, από εγγυητικές επιστολές μέχρι κεφάλαια κινήσεων, να γίνονται από συγκεκριμένη ρωσική τράπεζα.

Οι αναφορές του Αμερικανού πρέσβη στις επενδυτικές δραστηριότητες του Ιβάν Σαββίδη κάθε άλλο παρά τυχαίες ήταν.

Στην ουσία αποτελούν την τελευταία προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να δεχθούν την εκχώρηση στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων, όπως το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε ρωσικά συμφέροντα.

Γι΄ αυτό απαιτεί να γίνει έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι των εταιρειών που συγκροτούν το κοινοπρακτικό σχήμα.

Βέβαια, δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει κανείς ότι η κοινοπραξία είναι καθαρά ρωσική και οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν, η μια γαλλική και η άλλη γερμανική, έχουν καθαρά διακοσμητικό ρόλο.

Άλλωστε η γερμανική εταιρεία είναι στην ουσία ρωσικών συμφερόντων ενώ η γαλλική δεν έχει συνεισφέρει δεκάρα τσακιστή στην κοινοπραξία.

Αυτό φαίνεται και από την εγγυητική επιστολή που εκδόθηκε αποκλειστικά από ρωσική τράπεζα.

Οι Αμερικανοί ανησυχούν και για τη διείσδυση των ρωσικών συμφερόντων στα μέσα ενημέρωσης και το ποδόσφαιρο.

Τα τεράστια ποσά που δαπανά ο Ιβάν Σαββίδης για την εξαγορά εφημερίδων και του τηλεοπτικού σταθμού «ΕΨΙΛΟΝ», προέρχονται αποκλειστικά από ρωσικές τράπεζες με ενδιάμεσο σταθμό την Κύπρο, που έχει χαλαρό τραπεζικό σύστημα και οι έλεγχοι είναι πλημμελείς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, οι Αμερικανοί θεωρούν τα ποσά που προέρχονται από ρωσικές τράπεζες ύποπτα και έχουν σχέση με τη στρατηγική διείσδυσης που ακολουθεί η Μόσχα αλλά και με διάφορες ύποπτες μπίζνες Ρώσων ολιγαρχών που έχουν τιγκάρει στο μαύρο χρήμα και αναζητούν διαύλους να το ξεπλύνουν σε ευρωπαϊκές χώρες.

Στην αμερικανική πρεσβεία διατυπώνουν επίσης τον προβληματισμό τους για την ευθεία ανάμειξη του Ιβάν Σαββίδη στην οργάνωση του συλλαλητηρίου για τα Σκόπια στη Θεσσαλονίκη.

Με την κίνησή του αυτή, σύμφωνα πάντα με πηγές της αμερικανικής πρεσβείας, επιδιώκει να τορπιλίσει τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα εμπόδιζε τα Σκόπια να γίνουν μέλος του ΝΑΤΟ με αποτέλεσμα οι Ρώσοι να πατήσουν πόδι σε μια βαλκανική χώρα που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κόσσοβο, στο οποίο βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των Αμερικανών.

Σε κάθε περίπτωση οι δραστηριότητες των Ρώσων και του Ιβάν Σαββίδη βρίσκονται πλέον στο μικροσκόπιο των αμερικανικών υπηρεσιών.

Για το επίμαχο ζήτημα έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία πάγωσε τις σχέσεις της με τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μιλάει πλέον μόνο με έναν υπουργό που έχει αναλάβει εργολαβικά τα νταραβέρια με ύποπτους επιχειρηματίες.

Βέβαια, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες εμφανίζονται διστακτικές να προχωρήσουν σε έλεγχο της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει τον ΟΛΘ για να διαπιστωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί μέτοχοι.

Προφανώς, ο Ιβάν Σαββίδης διαθέτει ακόμα ισχυρές επιρροές και εμποδίζει τον ουσιαστικό έλεγχο στην κοινοπραξία.

Εξάλλου αν ακυρωθεί το πρότζεκτ με το λιμάνι, ο ρόλος του ως εκπροσώπου των ρωσικών συμφερόντων θα τελειώσει αυτόματα και οι ρωσικές τράπεζες θα σταματήσουν την πιστωτική γραμμή και προς τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.