Ειδησεογραφικό site

ΚΙΝΑΛ «μπετόν» απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ που μαζεύει «ρετάλια»

828

Του Χρήστου Δ. Δρούζια
Με τις μικρότερες δυνατές απώλειες πέρασε τον δύσκολο κάβο των Πρεσπών το Κίνημα Αλλαγής, που ετοιμάζεται ολοταχώς για το ιδρυτικό συνέδριο που αποφάσισε η Φώφη Γεννηματά ούτως ώστε να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική Βαβυλωνία.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εμφανίστηκε «μπετόν» κατά την ψηφοφορία στη Βουλή, με τους 19 βουλευτές της να λένε ένα ξεκάθαρο «όχι» στην Συμφωνία των Πρεσπών, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.
Το Κίνημα Αλλαγής άντεξε στην πίεση που του άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ και βγήκε αλώβητο, σε σχέση με τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν τα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης και ειδικότερα το Ποτάμι που διαλύθηκε εις τα εξ ων συνετέθη και ψάχνει κοίτη επιβίωσης.
Εξάλλου είναι γνωστό τοις πάσι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το «Μακεδονικό» με στόχο να αναδιαταχθεί το πολιτικό σκηνικό σε μια νέα βάση, εκείνη της Αριστεράς – Δεξιάς ή της συντήρησης – προόδου. Άλλωστε, ποιος δεν θυμάται τον Νίκο Βούτση να λέει πριν από λίγο καιρό πως «γύρω από το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM θα αναδιαμορφωθεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό και οριζοντίως, ενδεχομένως, το σύνολο του πολιτικού συστήματος».
Η ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ…
Η επιχείρηση με τον κωδικό «Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού», που έχει θέσει σε εφαρμογή το μέγαρο Μαξίμου έχει ως βασικό στόχο να λεηλατήσει τη δημοκρατική παράταξη.
Στην ουσία πρόκειται για ένα παράλληλο σχέδιο με διττό στόχο. Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ να αυξήσει τα ποσοστά του και να δώσει τη μάχη των τριών εκλογικών αναμετρήσεων από καλύτερη θέση, συγκριτικά με αυτή που βρίσκεται σήμερα, αφετέρου να καταστεί ρυθμιστής του μετεκλογικού σκηνικού μπλοκάροντας για αρχή την αλλαγή του εκλογικού νόμου από την επόμενη Βουλή ώστε με μοχλό την προεδρική εκλογή το 2020 να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν οι νέες εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Για την υλοποίηση του σχεδιασμού έχουν επιστρατευθεί διάφοροι δορυφόροι και νεόκοποι πρόθυμοι από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ενώ προϋπόθεση για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι τα ανοίγματα που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας να στεφθούν με επιτυχία, κάτι που έως τώρα δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, στην «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχουν πέσει διάφορα μεσαία στελέχη τρίτης διαλογής, χωρίς ιδιαίτερη απήχηση και κοινωνικές αναφορές ενώ στην πολιτική και δημοσιογραφική «πιάτσα» διακινούνται διάφορα σενάρια ακόμη και για υπόγεια παζάρια με υποσχέσεις και πολιτικά ανταλλάγματα. Να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο κομματικών στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη έχει μπει πρώην «πράσινο» στέλεχος που «μετακόμισε» εσχάτως στο κυβερνών κόμμα.
ΤΟ «ΒΑΘΥ ΛΑΡΥΓΓΙ»
Πρόκειται για το επονομαζόμενο «βαθύ λαρύγγι» που σύμφωνα με πληροφορίες έχει μεταφέρει στην Κουμουνδούρου μια πλήρη εικόνα για την ανθρωπογεωγραφία των στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ ώστε στη συνέχεια να υπάρξει προσέγγιση με στόχο τη μεταγραφή τους στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, υπάρχει και μια άλλη κατηγορία στελεχών που τα είδαμε μάλιστα πρόσφατα να παραιτούνται από το Κίνημα Αλλαγής. Όπως αναφέρουν κύκλοι του κόμματος, πρόκειται για στελέχη που ζήτησαν να οριστούν υποψήφιοι δήμαρχοι και βουλευτές, που ήταν αδύνατο, λόγω έλλειψης επάρκειας εκ μέρους τους, να αξιοποιηθούν ως προς τα εν λόγω αξιώματα.
Επιτελικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζουν πάντως το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά για τη δημιουργία του προοδευτικού μετώπου ως ρεσάλτο προκειμένου να αλώσει τη δημοκρατική παράταξη ενώ ακολουθώντας το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση», οργανώνεται για να περάσει στην αντεπίθεση σε περίπτωση που συνεχιστούν παρόμοια φαινόμενα. «Θα μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις» διαμηνύουν κομματικά στελέχη, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ
Όσον αφορά το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, επιχειρώντας να βρει το νέο «στίγμα» του στο πολιτικό σκηνικό. Ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστηρίζει ότι το κόμμα που ίδρυσε θα κατέβει αυτόνομο στις ευρωεκλογές και θέλει να κατέβει αυτόνομα και στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας ήταν το απόλυτο σοκ, καθώς μέτρησε το κόμμα του στο 1% ενώ την ίδια στιγμή έχουν μειωθεί δραματικά και οι πιθανότητες συνεργασίας με τη ΝΔ μετά το «ναι» του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα πυρά που εξαπολύει εναντίον «γαλάζιων» στελεχών με αφορμή την αποχώρηση Αμυρά και Ψαριανού.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, όσο κι αν είναι προβληματισμένος με την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ποτάμι, βλέπει με αισιοδοξία την επόμενη μέρα και δηλώνει ότι «θα βγάλουμε από τον βούρκο τη βάρκα και θα φύγουμε μπροστά. Και θα συναντήσουμε καινούργιους».
Ο βασικός στόχος και το μεγάλο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής στον δρόμο προς τις κάλπες είναι να αντέξει στην πίεση που το ασκεί ο νέος δικομματισμός του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Επιτελικά στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι αν το επιτύχουν, η επόμενη ημέρα δεν θα είναι η ίδια για την δημοκρατική παράταξη, με δεδομένο μάλιστα τη βαριά εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.
Η ΦΩΦΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ
Εξ ου και η νέα τακτική της Φώφης Γεννηματά που επιχειρεί με κάθε τρόπο να περιχαρακώσει τα όρια του κόμματός της. Αφενός ανάβοντας ουκ ολίγες φορές αριστερό φλας στην κυβέρνηση, αφετέρου «σφίγγοντας τα λουριά» και διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «όποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση ανάμεσά μας». Σε όσους υποστηρίζουν την ανάγκη δημιουργίας ενός «προοδευτικού μετώπου» με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια απαντά: «Η προσπάθειά τους να προσδώσουν στις προσωπικές αυτές επιλογές προσχηματικά ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά δεν πείθει κανέναν».
Και όπως φαίνεται, το μήνυμα ελήφθη αφού το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά με αφορμή δημοσιεύματα που περιέγραφαν τον πρώην πρωθυπουργό να προτείνεται για κάποια διεθνή θέση από την κυβέρνηση.
Με ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών διέψευσε τα περί κινητικότητας του Γιώργου Παπανδρέου προς άλλες κατευθύνσεις, σημειώνοντας πως όσοι εξυφαίνουν τέτοια σενάρια «θα μείνουν με τα όνειρά τους».
Όσον αφορά το έκτακτο συνέδριο, την Κυριακή συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ για να αποφασίσει τον «οδικό χάρτη» για την πορεία προς το συνέδριο, το οποίο προγραμματίζεται για το τέλος Μαρτίου ενώ στις αρχές του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των συνέδρων από την κομματική βάση του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σύνεδροι θα είναι περί τις 4.500, από τους οποίους τουλάχιστον οι 3.500 θα είναι εκλεγμένοι και οι υπόλοιποι αριστίνδην.
Το συνέδριο θα εκλέξει τα νέα όργανα του νέου ενιαίου φορέα (Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, Πολιτικό Συμβούλιο), χωρίς ποσοστώσεις και αναλογίες μεταξύ κομμάτων και κινήσεων.
Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι να ολοκληρωθεί η ενοποίηση στο Κίνημα Αλλαγής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν. Σύμφωνα με την απόφαση Γεννηματά, στο έκτακτο συνέδριο τα υπάρχοντα κόμματα δεν θα διαλυθούν αλλά θα κάνουν ένα βήμα πίσω, δηλαδή θα αδρανοποιηθούν, ώστε να μην λειτουργούν παράλληλα με το Κίνημα Αλλαγής. «Τα κόμματα πρέπει να κάνουν βήματα πίσω για να μπορέσει ο ενιαίος πια στη λειτουργία του φορέας να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά» τονίζουν κύκλοι του κόμματος και προσθέτουν πως «μόνο έτσι θα αποκτήσει το Κίνημα Αλλαγής ενιαία ισχυρή φωνή και αποτελεσματική δράση, όπως απαιτούν οι συνιδρυτές του προοδευτικοί πολίτες».
Όσον αφορά τη συζήτηση για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι κύκλοι απαντούν ότι το Κίνημα ποτέ δεν έφυγε για να επιστρέψει τώρα, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ».
Παράλληλα, στόχος του συνεδρίου είναι να σταλεί στην κοινωνία το μήνυμα της ενότητας, να διατυπωθούν οι ξεκάθαρες λύσεις που προτείνει η προοδευτική παράταξη και να επικυρωθεί η αυτόνομη πορεία της, η οποία σύμφωνα με τους συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά είναι αδιαπραγμάτευτη. Το συνέδριο θα είναι και ένα παραταξιακό ντοπάρισμα εν όψει εκλογών, εκπέμποντας ένα ισχυρό μήνυμα εκλογικής ετοιμότητας και πανστρατιάς του κόμματος.
ΕΝΑ ΕΙΝ΄ΤΟ ΚΟΜΜΑ
Η πλειονότητα των στελεχών και της κομματικής βάσης επικροτεί την απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει στη δημιουργία του ενιαίου φορέα. Άλλωστε τη θέση αυτή είχαν υποστηρίξει από το 2015 ουκ ολίγα στελέχη.
Αξίζει να σημειωθεί πως προκειμένου να αναδείξει και να διαφυλάξει την ενότητα του κόμματος, η Φώφη Γεννηματά φέρεται αποφασισμένη να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη του κόμματος αλλά και να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με τον βασικό αντίπαλό της στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκο Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσέγγιση θα υπάρξει και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο που εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.
Σε μια προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός και υπέρβασης της εσωστρέφειας, το Κίνημα Αλλαγής αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές σε εξωστρεφείς πρωτοβουλίες.
ΤΑ 100ΧΡΟΝΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ
Η πρώτη δοκιµασµένη συνταγή θα αφορά έναν νέο κύκλο περιοδειών, τόσο στην περιφέρεια όσο και το Λεκανοπέδιο. Οι βουλευτές και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα μπουν στον στίβο των περιοδειών και των κομματικών εκδηλώσεων προκειμένου να επικοινωνήσουν το μήνυμα του νέου φορέα στους πολίτες ενώ ένα μεγάλο κύκλο περιοδειών ανά την Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει και η Φώφη Γεννηματά.
Επίσης, μια σειρά εκδηλώσεων με ιστορική φόρτιση για το Κίνημα Αλλαγής θα πραγματοποιηθούν για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Παπανδρέου, αρχής γενομένης από τη Χίο στις 5 Φεβρουαρίου, στην οποία θα μιλήσει η Φώφη Γεννηματά ενώ θα παραστεί και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου γεννήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου του 1919 στη Χίο, όπου υπηρετούσε ως νομάρχης ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου.
Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα θα γίνει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Κυριακή 31 Μαρτίου

Τα σχόλια είναι κλειστά.