Ειδησεογραφικό site

Κεντροαριστερά: Στην τελική κούρσα των εκλογών με διαφορετικές όμως αφετηρίες

86

Στα πιο κρίσιμα χιλιόμετρα μπαίνει η κούρσα των εκλογών για την ανάδειξη ηγεσίας στον υπό σύσταση νέο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι υποψήφιοι έχουν αφήσει πίσω τους τα διαδικαστικά και έχουν περάσει πλέον στην πολιτική και ιδεολογική αναμέτρηση, που άλλωστε είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τους ψηφοφόρους του ευρύτερου χώρου.

Του Χρήστου Δ. Δρούζια

Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκονται τα κρίσιμα θέματα της φυσιογνωμίας, των μετεκλογικών συνεργασιών, το θέμα της μορφής που θα λάβει ο υπό δημιουργία πολιτικός σχηματισμός και το που θα τοποθετηθεί στον άξονα Αριστερά – Δεξιά, την επομένη κιόλας της ενδοπαραταξιακής αναμέτρησης.

«ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ» ΑΠΟ ΦΩΦΗ

 

Η Φώφη Γεννηματά επιμένει στη γραμμή της τήρησης ίσως αποστάσεων από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ενώ σχετικά με τα σενάρια της επόμενης ημέρας δηλώνει ότι «η χώρα χρειάζεται συνεργασίες και μετά τις εκλογές θα πρέπει να δούμε τα κοινά μας σημεία». Μιλάει για «Κεντροοαριστερά», τάσσεται υπέρ του νέου και ενιαίου φορέα, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως στις ερχόμενες εκλογές ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ θα υπάρχει δίπλα στο νέο σήμα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, υποστηρίζει ότι ο νέος φορέας δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, γιατί «φιλοδοξεί να είναι το αύριο και όχι το χθες». Κάνει λόγο για ενιαίο κόμμα με τάσεις και συλλογική λειτουργία, ενώ υπογραμμίζει ότι τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες θα προκύψουν κατόπιν προγραμματικών συγκλήσεων και μόνο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, εμφανίζεται και ο ίδιος ανοικτός στο ενδεχόμενο μετεκλογικών κυβερνητικών συνεργασιών, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με τον εν δυνάμει εταίρο, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τη στάση «όχι σε όλα». Μιλάει για «Προοδευτικό Κέντρο», επιμένοντας στην άποψή του ότι ο νέος φορέας χωράει όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις του Κέντρου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι τα κόμματα δεν διαλύονται μέχρι τις βουλευτικές εκλογές και θα εκφράζονται μέσα από τον νέο φορέα που θα δημιουργηθεί.

ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει ότι δεν έχει νόημα μία συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες πριν την ετυμηγορία των πολιτών. Δεν αποκλείει, ωστόσο, το ενδεχόμενο συνεργασίας «με άλλες δυνάμεις του συνταγματικού τόξου», αρκεί όπως επισημαίνει «να υπάρχει μια ουσιαστική προγραμματική συμφωνία διακυβέρνησης που θα τηρηθεί από όλα τα μέρη». Μάλιστα ασκεί έντονη κριτική στην τακτική της Φώφης Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι εάν η παράταξη θέλει να ξαναχτυπηθεί επί ίσοις όροις με τη ΝΔ, δεν θα πρέπει να επιμείνει στις ίσες αποστάσεις με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου φορέα, χωρίς ποσοστώσεις και μηχανισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται «να ηγηθεί μιας πολυκομματικής βαβέλ όπου δεν θα υπάρχει συνεννόηση».

Ο Γιάννης Μανιάτης έχει ταχθεί από την αρχή υπέρ ενός ενιαίου φορέα με δικά του όργανα εκλεγμένα από ιδρυτικό συνέδριο, ενώ σε ό,τι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες δηλώνει ότι «συγκροτούνται στη βάση προγραμμάτων» και πως «η δημοκρατική παράταξη έχει αποδείξει σε όλη τη διάρκεια της κρίσης πως βασικό της μέλημα είναι η σταθερότητα, πληρώνοντας μάλιστα υψηλό πολιτικό και κομματικό κόστος».

Ο Γιάννης Ραγκούσης τάσσεται κατά της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος μη κρύβοντας τη δυσφορία του για τις δηλώσεις Γεννηματά είπε ότι «εμείς δεν φτιάχνουμε μια νέα παράταξη για να λύσουμε το κυβερνητικό πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη».

Από την πλευρά του, ο Απόστολος Πόντας θέλει μια Δημοκρατική Παράταξη που δεν θα έχει σκοπό να κοντράρει τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά που θα έχει στόχο να καταθέσει μια πρόταση-λύση για το σήμερα και το αύριο της χώρας, ενώ ο Κωνσταντίνος Γάτσιος φαντάζεται το νέο φορέα ακριβώς στο κέντρο του πολιτικού τόξου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΗΜΙΤΗ

Θέση για το ζήτημα πήρε και ο Κώστας Σημίτης, ο οποίος με ένα άρθρο-παρέμβασή του στα «ΝΕΑ», μίλησε για την ανάγκη ενός νέου ενιαίου φορέα αντί της επιλογής μιας «ομοσπονδίας αυτόνομων μικροπαρατάξεων» που όπως προβλέπει ο πρώην πρωθυπουργός «θα οδηγηθεί πολύ σύντομα σε διαφωνίες και αντιπαραθέσεις που θα δημοσιοποιηθούν με εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα». Σύμφωνα με τον ίδιο μια τέτοια εξέλιξη «θα θεωρηθεί ως μια πρόχειρη συνεργασία χωρίς ανανεωτική έφεση προσώπων με μόνο σκοπό την εκλογική επιβίωση ορισμένων».

Την ίδια στιγμή ένα ζήτημα που έχει ανοίξει και τίθενται πλέον στο τραπέζι είναι το τι θα γίνει με τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Γιάννης Μανιάτης και Νίκος Ανδρουλάκης ζητούν να συγχωνευτούν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες, ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται να «σκοντάφτει» στις ηγεσίες ΔΗΣΥ και Ποταμιού, που έχουν διαμηνύσει ότι τα κόμματά τους θα παραμείνουν αυτόνομα και στην επόμενη ημέρα.

Επιτελικά στελέχη των δύο αυτών κομμάτων υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη, θα χαθούν τα προνόμια που απορρέουν από την ύπαρξη δύο διαφορετικών κοινοβουλευτικών ομάδων, όπως οι δύο αντιπρόεδροι της Βουλής, ο αριθμός των ομιλητών κ.ά. Αυτό πάντως που εξετάζεται είναι να υπάρξει ένα μικρό και ευέλικτο όργανο που θα αναλάβει τον άμεσο συντονισμό των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, χωρίς βέβαια να αποτελέσουν ενιαία ομάδα.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία» αν μετά την εκλογή του νέου αρχηγού δεν ενωθούν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες, στέλνοντας έτσι ένα έμμεσο μήνυμα τόσο προς τη Φώφη Γεννηματά όσο και προς τον Σταύρο Θεοδωράκη

Τα σχόλια είναι κλειστά.