Ειδησεογραφικό site

Οι παγίδες του «ναι σε όλα»

76

 

 

 

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

Η κυβέρνηση πανηγύρισε για την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας αναφορικά με την 3η αξιολόγηση. Μιας συμφωνίας που καθησύχασε την αγορά, αλλά και συνοδεύτηκε και από ένα «ναι σε όλα» στους όρους που έθεσαν οι δανειστές.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε ένα νέο κύμα δύσκολων προαπαιτουμένων για την 4η αξιολόγηση, 88 τον αριθμό. Πλέον καλείται να τα υλοποιήσει σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έως τον Μάιο/Ιούνιο, για να μη βάλει «αυτογκόλ» στον στόχο «εξόδου» από τα Μνημόνια.

Συμφώνησε σε νέες δεσμεύσεις που περιλαμβάνουν από τους πλειστηριασμούς με συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους κάθε χρόνο –τους οποίους αποκαλύπτει η έκθεση της Κομισιόν– έως έναν ακόμα πιο ενισχυμένο ρόλο υπερεποπτείας του ΔΝΤ. Μιας υπερεποπτείας που εξαφανίζει εκ των προτέρων κάθε δυνατότητα καθαρής εξόδου, αλλά και φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο για νέα μέτρα: για την ταχύτερη χρονικά μείωση του αφορολογήτου και νέες φορο-παρεμβάσεις με «αφορμή» τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις διαφορές στις προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωζώνης.

Και να μην ξεχνάμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση δεν συνοδεύτηκε από νέα δημοσιονομικά μέτρα, πολύ απλά διότι επιβεβαιώνει τα μέτρα που αποφασίστηκαν τον Μάιο-Ιούνιο του 2017 για να τεθούν σε ισχύ φέτος ή τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση σύρθηκε σε μια συμφωνία που δεν είναι καν επωφελής χρηματοδοτικά. Η διανομή των δόσεων του δανείου του ESM θα γίνει με το σταγονόμετρο και γίνεται σαφές ότι μεγάλο μέρος των δόσεων που αρχικά δικαιούνταν η οικονομία δεν θα έρθει λόγω των χρονοκαθυστερήσεων. Αλλά και η γάγγραινα των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες όχι μόνο δεν ιάθηκε, αλλά επιδεινώθηκε, αφού συμφωνήθηκε να αποπληρώσει με λίγα λεφτά και δυσμενέστερους όρους τα χρέη της.

Η συμφωνία, λοιπόν, επιτεύχθηκε και αυτό είναι βραχυπρόθεσμα καλό για το οικονομικό κλίμα, για την ηρεμία που αναζητά διακαώς η αγορά. Και ανοίγει τον δρόμο και για νέα έξοδο στις αγορές από το ελληνικό Δημόσιο. Αλλά μένει να φανεί αν οι όροι που τη διέπουν θα οδηγήσουν στο ξέφωτο» ή σε νέες περιπέτειες την ελληνική οικονομία.

 

ΠΗΓΗ: capital.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.