Ειδησεογραφικό site

Γιώργος Αρβανιτίδης: Το Σκοπιανό σίγουρα θα καθορίσει τις εξελίξεις

228

«Είμαστε πανέτοιμοι να δώσουμε οποτεδήποτε και οποιαδήποτε εκλογική μάχη, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο ως Κίνημα Αλλαγής», διαβεβαιώνει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης.

Στον Χρήστο Δ. Δρούζια

Σημειώνει ότι το ΚΙΝΑΛ δέχεται μια συντονισμένη επικοινωνιακή επίθεση από την κυβέρνηση ενώ όσον αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες ξεκαθαρίζει ότι «δική μας πυξίδα είναι η εθνική συνεννόηση με προοδευτικό πρόσημο».

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση ως προς τον χρόνο διενέργειας των εκλογών; Η Συμφωνία των Πρεσπών, δεδομένης της διαφωνίας Καμμένου, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της δεδηλωμένης και σε πρόωρες εκλογές;
Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι ένα χαρτί που το έχει στα χέρια του μόνο ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάς έχει αποδείξει με τις τακτικές του ότι υπολογίζει και εντάσσει τα πάντα στους εκλογικούς του σχεδιασμούς. Προσωπικά, εκτιμώ ότι θέλει να το πάει μέχρι τέλος, Οκτώβριο του 2019. Το ερώτημα όμως είναι σε τι κλίμα θα πάμε προς τις εκλογές; Σε ένα κλίμα τεχνητής πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για τη συσπείρωση των στενών εσωκομματικών ακροατηρίων ή σε μια προεκλογική περίοδο που θα πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα και τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα σε επίπεδο θεσμικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης; Όπως είδαμε και στη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο μικρός δικομματισμός αγκομαχά να γίνει μεγάλος μέσα από «κοκορομαχίες» και με κατηγορίες για σκάνδαλα υπαρκτά ή μη.
Από την άλλη πλευρά, το Σκοπιανό είναι σίγουρα ένα θέμα που θα καθορίσει τις εξελίξεις, πιστεύω ωστόσο ότι ο κ. Τσίπρας έχει βρει τον αριθμό των βουλευτών που είναι πρόθυμοι να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την φέρει προς κύρωση πριν από τις εκλογές.
Μια Συμφωνία που παράγει ήδη έννομα αποτελέσματα από την υπογραφή της από τους δυο αρχηγούς κρατών. Το βασικό ωστόσο για εμένα και το Κίνημα Αλλαγής είναι ότι αυτή η Συμφωνία περισσότερο ανοίγει πληγές και θέματα που θα βρούμε μπροστά μας παρά κλείνει μια πολύχρονη διένεξη για το ονοματολογικό. Όσο για τη στάση των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου δεν θεωρώ ότι θα είναι καταλύτης εξελίξεων. Πρόκειται για παλικαρισμούς χωρίς αντίκρισμα που, δυστυχώς, προβάλλουν μια διγλωσσία ανεξήγητη για τους ξένους με κόστος για το κύρος και τη σοβαρότητα της χώρας, που το έχουμε πληρώσει στο παρελθόν.

ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΚΑΛΠΕΣ
Πόσο έτοιμο είναι το Κίνημα Αλλαγής να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών; Εκτιμάτε ότι θα καταφέρει να «επιβιώσει» σε ένα προεκλογικό κλίμα ακραίας πόλωσης;
Είμαστε πανέτοιμοι να δώσουμε οποτεδήποτε και οποιαδήποτε εκλογική μάχη, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο ως Κίνημα Αλλαγής. Παρά τις τεχνητές συνθήκες πόλωσης θα εκπλήξουμε δυσάρεστα όσους περιμένουν το Κίνημα Αλλαγής να μην πηγαίνει καλά. Ζητάμε -και είμαι αισιόδοξος ότι θα πάρουμε- ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό για μια εθνική συνεννόηση σε μια προοδευτική ατζέντα ευρύτερης αποδοχής. Με τη λήξη των μνημονίων ήρθε η ώρα πολιτικής αλλαγής και η ώρα να λήξει και η παραμονή στην εξουσία των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στο διογκούμενο λαϊκό αίτημα «να φύγουν αυτοί» και η δική μας απάντηση είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ. Όχι όμως μόνο για να «έρθουν οι άλλοι», μια Δεξιά παλαιάς κοπής. Η επιλογή βρίσκεται στον πραγματικό προοδευτικό πόλο: το Κίνημα Αλλαγής. Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής σημαίνει ένα ηχηρό ΟΧΙ στις πολιτικές της Δεξιάς και ένα μεγάλο ΝΑΙ σε μια προοδευτική ατζέντα διακυβέρνησης της χώρας.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Κίνημα Αλλαγής εξακολουθεί να μην εισπράττει από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Πού το αποδίδετε;
Το Κίνημα Αλλαγής δέχεται μια συντονισμένη επικοινωνιακή επίθεση από την κυβέρνηση που θέλει να ρίξει όλο το ανάθεμα για τις δικές της ανεπάρκειες στους «κακούς» προηγούμενους. Αυτό ωστόσο πιστεύω ότι φτάνει πλέον στα όριά του. Η κυβέρνηση καταρρέει και η φθορά της σε επίπεδο κοινωνικής αποδοχής είναι ολοφάνερη σε κάθε πραγματική σφυγμομέτρηση όπως είναι τα αποτελέσματα των εκλογών σε συνδικαλιστικές οργανώσεις ή η δυστοκία εύρεσης ακόμα και υποψήφιων δημάρχων με κορυφαίο παράδειγμα αυτό της πρωτεύουσας. Εμείς, μετά την επί μακρόν αυτοκριτική μας, έχουμε βρει ξανά τον βηματισμό μας και ο κόσμος θέλει να μας ακούσει, και μας ακούει με προσοχή. Έχουμε ένα δυνητικό ακροατήριο πολύ μεγαλύτερο από αυτό που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι θα μας στηρίξει. Στις προσδοκίες αυτών των ανθρώπων οφείλουμε να ανταποκριθούμε με μεγαλύτερη πειστικότητα και δυναμική.

«ΟΧΙ» ΣΕ ΔΕΞΙΑ ΣΤΟΦΗ
Πώς σχολιάζετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου αλλά και για συμπόρευση της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά στην Ευρώπη;
Είναι ολοφάνερο το πολιτικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ και οι αντιφατικές τακτικές του προκαλούν κάθε νοήμονα άνθρωπο. Στο εσωτερικό να θέλει να συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο και στην Ευρώπη να θέλει προοδευτικό μέτωπο. Για να μετεξελιχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα της Σοσιαλδημοκρατίας θα πρέπει πρώτα να περάσει από τη δοκιμασία μιας ακόμα διάσπασης. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο μόνος γνήσιος εκφραστής του προοδευτικού χώρου στην ελληνική Κεντροαριστερά, με κοινωνικές αναφορές χρόνια τώρα και με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Αυτό θα υπηρετήσουμε και στις επικείμενες ευρωεκλογές με τη στήριξη του υποψηφίου των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών κ. Φρανς Τίμερμανς απέναντι στον συντηρητικό χριστιανοδημοκράτη κ. Μάνφρεντ Βέμπερ.
Εφόσον στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία, θα μπορούσατε να συνεργαστείτε με το πρώτο κόμμα ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική;
Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από μια δεξιά παλινόρθωση. Δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα της κοινωνίας και της πατρίδας η επιστροφή της Δεξιάς. Το μεταρρυθμιστικό προσωπείο του κ. Μητσοτάκη δεν πείθει. Δέκα χρόνια μετά την κρίση δεν έχουμε ακούσει καμία κουβέντα αυτοκριτικής από τον κ. Μητσοτάκη για τις ευθύνες της ΝΔ για την κρίση και για τα «Ζάππεια» που υπονόμευσαν την εθνική προσπάθεια. Η ΝΔ είναι δέσμια των συντηρητικών πολιτικών, της ιστορικής της διαδρομής και των ακραίων διχαστικών αντιλήψεων των στελεχών της. Δική μας πυξίδα για τις μετεκλογικές συνεργασίες είναι η εθνική συνεννόηση με προοδευτικό πρόσημο, όπως σας προανέφερα. Με τομές και ρήξεις με νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες δεν πηγαίνουν τη χώρα μπροστά.

Τα σχόλια είναι κλειστά.