Ειδησεογραφικό site

FT: Ιταλία και εκλογολογία «μπλοκάρουν» την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

212

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ματαίωσε το σχέδιό της για έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά την άνοδο των ιταλικών τίτλων – Η χώρα είναι πιθανό μείνει εκτός αγορών τους επόμενους μήνες καθώς οι πρόωρες εκλογές ανησυχούν τους επενδυτές

Για το μέλλον παραπέμπεται η έκδοση ομολόγου από την ελληνική κυβέρνηση, λόγω των δυσμενών εξελίξεων στην ιταλική οικονομία αλλά και την προοπτική πρόωρων εκλογών την άνοιξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λίγες εβδομάδες αφότου θα έβγαινε από το πρόγραμμα διάσωσης, είχε την ελπίδα έκδοσης 10ετούς ομολόγου. Με αυτόν τον τρόπο, θα έδινε σινιάλο στους επενδυτές ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην κανονικότητα.

Όμως, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε, λόγω της επιδείνωσης στην Ιταλία και την άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών τίτλων, συμπαρασύροντας το ελληνικό 10ετές ομόλογο σε ποσοστό άνω του 4%, δηλαδή σε τιμή διπλάσια από αυτή της Πορτογαλίας. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση επέτρεψε να σταματήσει η πώληση.

Δύσκολη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τραπεζίτες και αναλυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μείνει απούσα από τις διεθνείς αγορές για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η καθυστέρηση, σύμφωνα με τραπεζίτη, θα μπορούσε να είναι προβληματική, καθώς η χώρα μας βρίσκεται εκτός αγορών για σχεδόν ένα χρόνο και έχει ανάγκη να ανακτήσει την επιστροφή της τους επόμενους λίγους μήνες.

Πάντως, αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών προσπαθούν να είναι καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει πιεστικές ανάγκες για κεφάλαια το 2019-20, καθώς έχει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας που προήλθε από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ποια είναι τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης

Με βάση τον προϋπολογισμό του 2019, τα έσοδα από νέες πωλήσεις χρέους εκτιμώνται στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Όμως, εφόσον εξομαλυνθεί η κατάσταση ανάμεσα σε Ρώμη και Βρυξέλλες και υποχωρήσουν οι αποδόσεις των ομολόγων, ο ΟΔΔΗΧ προγραμματίζει δύο ή τρεις εκδόσεις με στόχο να αντλήσει έως 7 δισ. Ευρώ. Ανάμεσα στις εκδόσεις θα περιλαμβάνεται και ένα 10ετές ομόλογο.

Αναλυτής από την Αθήνα υποστήριξε ότι σε πρώτη φάση αναμένεται ένα τριετές και πιθανόν ένα πενταετές ομόλογο, ενώ στη συνέχεια, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, μια δεκαετής έκδοση μέχρι τον Ιούνιο. Σε περίπτωση που η ιταλική κρίση δεν υποχωρήσει, τότε λύση για την Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η έκδοση βραχυπρόθεσμων τίτλων.

Ανησυχία για πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με τραπεζίτη, στα πρόσφατα roadshows δεν υπήρξε πολύ ενθουσιασμός στους επενδυτές, καθώς ανησυχούν ότι η πολιτική σταθερότητα μπορεί να επιδεινωθεί, δεδομένης της προοπτικής πρόωρων εκλογών την άνοιξη.

Αν και η θητεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λήγει τον Οκτώβριο, πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκηρύξει εθνικές εκλογές νωρίτερα, τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με έναν αναλυτή, πριν τις εκλογές θεωρείται δύσκολο να υπάρξουν συμφέρουσες αποδόσεις στις εκδόσεις, πλην της τριετούς.

Την ίδια ώρα, η προεκλογική περίοδος δεν διευκολύνει το άνοιγμα στην αγορά, καθώς όπως είπε ο αναλυτής, η κυβέρνηση «θα εστιάσει στο να προσελκύσει ψηφοφόρους, δεν θα πάρουν πολιτικές αποφάσεις που θα εντυπωσιάσουν την αγορά».

Τα σχόλια είναι κλειστά.