Ειδησεογραφικό site

Πολιτιστικό κέντρο στην Αθήνα εγκαινίασε η Τσεχία

283

Στόχος η σύσφιξη των ελληνοτσεχικών σχέσεων και η γνωριμία των Ελλήνων με την τσέχικη κουλτούρα

Στη δημιουργία ενός πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα προχωρά η Τσεχία, επιδιώκοντας την περαιτέρω σύσφιξη των ελληνοτσεχικών σχέσεων και την γνωριμία του ελληνικού κοινού με την τσέχικη κουλτούρα, την οικονομία και την τουριστική της βιομηχανία. Το συγκεκριμένο Κέντρο αποτελεί το νεότερο μέλος του διεθνούς δικτύου «Τσεχικών Κέντρων», αποτελώντας το 24ο μέλος της σχετικής αλυσίδας, δεδομένου ότι η Τσεχική Δημοκρατία λειτουργεί ήδη 23 ανάλογα κέντρα σε ισάριθμες μητροπόλεις ανά τον κόσμο.

Τα εγκαίνια του Τσεχικού Κέντρου πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της περασμένης Τρίτης στον πολυχώρο «Image gallery», παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού, της διπλωματίας και της πολιτικής  αλλά και απλών μελών της τσεχικής κοινότητας στην Αθήνα. Από ελληνικής πλευράς το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Πολιτισμού κ. Μυρσίνη Ζορμπά, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Μάρκος Μπόλαρις, ο πρέσβης κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, αρκετοί δημοσιογράφοι, αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο διμερές εμπόριο. Από τσεχικής πλευράς παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας κ. Λούκας Κάουτσκι, ο διευθυντής του τμήματος Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Τσεχίας κ. Μαρτίν Κοτσάκτα, η διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου Αθηνών κ. Lucie Kuligová-Μανωλοπούλου κ.ά. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης αρκετοί πρέσβεις άλλων χωρών, εκπρόσωποι ελληνικών πολιτιστικών ιδρυμάτων αλλά και εκπρόσωποι της EUNIC.

Σύμφωνα με τον πρέσβη της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Γιαν Μπόντυ, κύριος στόχος του Τσεχικού Κέντρου είναι να κεντρίσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του ελληνικού κοινού για την Τσεχική Δημοκρατία. «Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Τσεχία πολλές χιλιάδες Έλληνες, όχι μόνο τουρίστες, αλλά και φοιτητές που ψάχνουν ενδιαφέροντα πεδία σπουδών καθώς και άτομα που αναζητούν απασχόληση. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι ένας από τους βασικούς εταίρους μας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Τσεχικό Κέντρο της Αθήνας θα παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας της χώρας μας για την παροχή πληροφοριών στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου και του πολιτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπόντυ.

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Τσεχικού Κέντρου και πρώην πρόεδρος της Τσεχικής κοινότητας στην Αθήνα, κ. Λούσι Κουλίγκοβα-Μανωλοπούλου, τόνισε ότι το Κέντρο φιλοδοξεί να αποτελέσει μία ανοικτή και δημιουργική πλατφόρμα, ικανή να ενεργοποιεί και να υποστηρίζει κοινές πρωτοβουλίες που εξυπηρετούν την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Τσεχίας-Ελλάδας. Όπως ανέφερε η κ.Λούσι Κουλίγκοβα, μέσα στις επιδιώξεις του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας είναι να αναδείξει τον πολιτισμού, την ιστορία και γενικά τις σύγχρονες τάσεις της τσεχικής κουλτούρας με στόχο τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος των ελλήνων τόσο στον τομέα του τουρισμού όσο και της εκπαίδευσης. «Θέλουμε το Τσεχικό Κέντρο να γίνει διαμεσολαβητής για την ενεργό συνεργασία στους τομείς της τέχνης, της μουσικής, της προώθησης των εμπορικών σχέσεων, αλλά και της γνώσης της Τσεχικής τεχνογνωσίας σε πολλούς τομείς όπως είναι ο ιαματικός τουρισμός, η ζυθοποιία και οινοποίηση» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Κουλίγκοβα-Μανωλοπούλου.

Το άνοιγμα του Τσεχικού Κέντρου της Αθήνας λαμβάνει χώρα τη χρονιά της 100ης επετείου από την έναρξη των τσεχοσλοβακικών διπλωματικών σχέσεων με την Ελλάδα. Οι αμοιβαίες σχέσεις επηρεάστηκαν θετικά στο παρελθόν κυρίως με την υιοθέτηση αρκετών χιλιάδων πολιτών ελληνικής καταγωγής από την Τσεχία μετά το 1948, οπότε και στη χώρα σχηματίστηκε μία σημαντική ελληνική κοινότητα. Να σημειώσουμε πως με αφορμή τα εγκαίνια του Τσεχικού Κέντρου, πραγματοποιήθηκε και η έκθεση «Έλληνες στη Μοραβία του 19ου αιώνα», στο πλαίσιο της οποίας έγινε η παρουσίαση μιας σειράς ελληνικής καταγωγής προσωπικοτήτων που ανέπτυξαν αξιόλογη δράση στην Τσεχία και επηρέασαν την ιστορική εξέλιξη των διμερών σχέσεων.

Τα σχόλια είναι κλειστά.