Ειδησεογραφικό site

‘Ετος 2030

39

Του Χρήστου Παπαπολύζου

Η ιατρική επιστήμη περνάει από το στάδιο της θεραπείας όταν υπάρξει σύμπτωμα, στο στάδιο της πρόληψης, προτού γίνει αντιληπτό το σύμπτωμα.

Μικρές κάψουλες ταξιδεύουν στο σώμα μας και ανιχνεύουν βιοχημικές αλλαγές στα σωματικά υγρά που προμηνύουν κάποια ασθένεια. Μεταδίδουν και την απειροελάχιστη αλλαγή, σήμα πιθανής αρρώστιας, σε ένα ρολόι χεριού του οποίου η οθόνη μας προειδοποιεί έγκαιρα. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, η Google ήδη δουλεύει πάνω σε αυτή την κατεύθυνση.

■ Ολα όσα χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεμένα.

■ Τα σπίτια είναι «έξυπνα», οι συσκευές ελέγχονται από το κινητό, το αυτοκίνητο είναι αυτοκινούμενο και ηλεκτρικό, τα ατυχήματα σπανίζουν, τα βενζινάδικα γίνονται σημεία ταχυφόρτισης των νέων οχημάτων.

■ Αλλάζει η νοοτροπία του καταναλωτή. Εκλογικεύεται το κλείδωμα πόρων σε ακριβές αγορές ειδών. Από την ιδιοκτησία περνάμε στη χρήση. Τα σπίτια μόνο νοικιάζονται. Τα αυτοκινούμενα είναι γενικής χρήσης. Τα ακριβά ρούχα, οι τσάντες οίκων, τα κοσμήματα χρησιμοποιούνται για μια βραδιά. Δεν αγοράζονται, ενοικιάζονται.

■ Το χρήμα γίνεται λογιστική έννοια, δεν υπάρχει πια σε φυσική μορφή.

■ Τα φυσικά καταστήματα όλο και μειώνονται. Ελάχιστα είδη πωλούνται πλέον σε εμπορικά φυσικά σημεία. Ο κύριος όγκος των πωλήσεων γίνεται ηλεκτρονικά. Μόνο δραστηριότητες όπως το φαγητό, ο καφές, το ποτό, το θέατρο, τα παπούτσια, τα ακριβά ρούχα έχει νόημα να συνεχίσουν να προσφέρονται όπως σήμερα. Δηλαδή η ψυχαγωγία αλλά και είδη που προϋποθέτουν δοκιμή ώστε να περιορίζεται το ρίσκο να μη σου ταιριάζει κάτι ακριβό.

■ Η διαδικασία εύρεσης συντρόφου περνάει στο Διαδίκτυο. Είναι τουλάχιστον αστείο να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να βρει ταίρι στη δουλειά, μέσα από κοινές παρέες και κοινωνικές εκδηλώσεις. Το πιο πιθανό είναι να εκτεθεί σε απειροελάχιστο δείγμα κατάλληλων συντρόφων. Ενώ μέσω Διαδικτύου, κάνοντας λεπτομερές profiling, θα βρει κάπου στη Γη αυτόν με τον όποιο έχει τα περισσότερα κοινά.
Συνήθως άνθρωποι με κοινά ενδιαφέροντα μπορούν να συνυπάρξουν ακόμα και όταν οι φερομόνες που προκαλούν την αρχική έλξη εξατμιστούν.

■ Το σχολείο και το πανεπιστήμιο αλλάζουν μορφή. Η γνώση γίνεται διαθέσιμη online. Η εκπαίδευση εξατομικεύεται και προσφέρεται στο σπίτι μέσω ενός μαζικού η ατομικού  Skype videocall οπουδήποτε βρίσκεται ο μαθητής. Τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες καταργούνται.

■ Η κοινωνία γίνεται paperless.

■ Το Δημόσιο περιορίζεται στο να θέτει κανόνες, ώστε η οικονομία να λειτουργεί εύρυθμα. Εγγραφα του Δημοσίου, πιστοποιητικά κ.λπ. αποστέλλονται στο κινητό. Αυτό, για παράδειγμα, συμβαίνει ήδη στην Εσθονία.

■ Τα φυσικά σύνορα ανάμεσα στις χώρες καταργούνται. Ηδη γίνεται με αυτόματα μηχανήματα αναγνώρισης στο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σήμερα με διαβατήρια. Αύριο με αναγνώριση και ταυτοποίηση προσώπου, κόρης οφθαλμού ή δακτυλικού αποτυπώματος. Ετσι υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων. Επίσης, οι τοπικές γλώσσες σιγά-σιγά συγκλίνουν σε μία: τα αγγλικά.
Είναι πιθανό να υπερβάλω. Νομίζω όμως ότι αν ξαναδιαβαστεί αυτό το κείμενο σε 5 χρόνια, πολλά από τα παραπάνω θα είναι ήδη μαζί μας.
Στην κρίση σας.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.