Ειδησεογραφικό site

Χάρης Δούκας: Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη, έχω πολύ άγχος γιατί έχω τεράστια ευθύνη

45

Στη «Μεγάλη Εικόνα» και τη Νίκη Λυμπεράκη μίλησε ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του εδώ και λίγο καιρό.

Μίλησε για τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στην περιοχή του Γκύζη όπου και μεγάλωσε, τον συνδικαλιστή πατέρα του αλλά και πώς ξεκίνησε η δική του ενασχόληση με την πολιτική και την πρώτη αντίδραση του όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης του πρότεινε να διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων.

«Πόσο πράσινος είστε;» ρωτήθηκε ο Χάρης Δούκας και απάντησε: «Πράσινος είμαι γενικά και στα οικολογικά και στα κομματικά και στα ποδοσφαιρικά. Πιστεύω πολύ στον άνθρωπο και στη σοσιαλδημοκρατία», ανέφερε και αποκάλυψε πως ως φοιτητής δεν ανήκε σε κάποια φοιτητική παράταξη.

Για το πώς άρχισε η ενασχόλησή του με την πολιτική, ο κ. Δούκας ανέφερε πως το 2015 η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά τον επιλέγει για τομεάρχη ενέργειας λόγω της ειδίκευσής του.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ανέφερε πως ήταν φίλοι από το Τεχνικό Επιμελητήριο και πως υπήρξαν κάποιες διερευνητικές επαφές για τον δήμο Αθηναίων.

Όταν ήρθε η πρόταση να κατέβει υποψήφιος, η πρώτη του αντίδραση όπως αποκάλυψε ήταν «είστε τρελοί», καθώς, όπως είπε η πρόταση έγινε σχετικά αργά και ήταν σκεπτικός στο αν υπάρχει αρκετός χρόνος για την εκλογική εκστρατεία. Η απάντηση του Χάρη Δούκα ωστόσο ήταν θετική στο να διεκδικήσει τον Δήμο.

Στην ερώτηση για το αν μπήκε στην κούρσα με τη βεβαιότητα ότι δεν θα βγει η απάντηση ήταν ξεκάθαρη.

«Μπήκα γιατί πίστευα στην ανατροπή. Γιατί έβλεπα ότι ο κόσμος στην Αθήνα είχε μια ενόχληση, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ότι ο Μπακογιάννης δεν τα πηγαίνει καλα»

Για τον γάμο ομοφύλων είπε πως πρέπει να είμαστε ανοικτοί σαν κοινωνία και πως είναι υπέρ στο να προχωρήσουμε ενώ ανέφερε πως θα πάντρευε δύο άντρες ή δύο γυναίκες.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να εξασφαλίσουμε την εύκολη πρόσβαση στα πεζοδρόμια και τις πλατείες στους πολίτες και κυρίως στα άτομα με αμαξίδια. Πρέπει να μπει μία τάξη στα τραπεζοκαθίσματα. Να εφαρμοστεί ο νόμος, τα πρόστιμα όμως δεν αρκούν, πρέπει να αλλάξουμε τη κουλτούρα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Χάρης Δούκας.

Αναφερόμενος στον Λόφο του Στρέφη, τόνισε ότι «πρωταρχικός μας στόχος είναι ο Λόφος του Στρέφη να είναι ασφαλής, προσβάσιμος και φιλικός προς τους κατοίκους της περιοχής και όλους τους Αθηναίους και τις Αθηναίες. Eδώ και περίπου 2 χρόνια, όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει τα έργα που είχαν ανακοινωθεί, αλλά ο Λόφος παρουσιάζει εικόνα πλήρους εγκατάλειψης». Αναλαμβάνουμε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, τόνισε ο κ. Δούκας, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες για την ασφάλεια των κατοίκων και να αποχωρήσει η εταιρεία. Προχωρούμε όλα τα έργα αναπλάσεων με σχεδιασμό, διαβούλευση, μαζί με τους κατοίκους.

Η Αθήνα χρειάζεται περισσότερο πράσινο. Στόχος μας είναι να φυτευτούν 25.000 δένδρα αυτή τη χρονιά, είπε ο κ. Δούκας.

Για την Βασιλίσσης Ολγας, ο ξεκαθάρισε πως εάν δεν βρεθούν αρχαία έως το καλοκαίρι, θα ανοίξει.

«Το νούμερο ένα πρόβλημα της Αθήνας είναι τα σχολικά κτήρια. Εχουμε καταγράψει όλα τα προβλήματα σε όλα τα σχολεία και μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο», υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Έχω πολύ άγχος γιατί έχω τεράστια ευθύνη»

Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα, είπε ότι η Αθήνα είναι μία ανοχύρωτη πόλη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και ότι πρέπει σε συνεργασία με την Περιφέρεια να προχωρήσει η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής.

«Η Αθήνα είναι ανοχύρωτη πόλη γιατί είναι μια τσιμεντούπολη. Πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη με την Περιφέρεια Αττικής, δεν μπορούμε να κάνουμε αντιπλημμυρικά έργα αποσπασματικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα ότι δεν είναι αντίθετος με τις κάμερες στη πόλη, θα πρέπει όμως να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα. «Ηταν μία υπερβολή αυτό που ειπώθηκε στο ντιμπέιτ για τις 750 κάμερες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις καταλήψεις, υπογράμμισε πως πρέπει να τηρηθεί ο νόμος. Οπου δεν πρέπει να γίνουν, να μη γίνουν, είπε. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν αναξιοποίητα κτήρια στον δήμο και πρέπει να δώσουμε ευκαιρία σε συλλογικότητες να δραστηριοποιηθούν.

Για τη διπλή ανάπλαση ανέφερε ότι έχουν αυξήσει ταχύτητα χωρίς ακόμα να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα αλλά επιφυλάχτηκε να απαντήσει με νούμερα και αριθμούς στο άμεσο μέλλον, όπως αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό έργο, πρόσθεσε

Τέλος, σχετικά με τα δημοτικά τέλη ανέφερε πως η απελθούσα δημοτική αρχή πριν λήξει η θητεία της μείωσε κατά 5% τα δημοτικά τέλη αλλά την επόμενη μέρα η κυβέρνηση ήρθε και αύξησε τον φόρο ταφής απορριμάτων, κάτι το οποίομ, όπως είπε, δημιουργεί νέο χάος, αλλά στόχος της νέας αρχής είναι η μείωση των δημοτικών τελών. «Θα προσπαθήσουμε και θα το κάνουμε», κατέληξε

Τα σχόλια είναι κλειστά.