Ειδησεογραφικό site

Αναζητείται ένα δισεκατομμύριο ευρώ (και ο χαμογελαστός υπουργός)

100

Του Γιάννη Παντελάκη

Το δημόσιο θα μπορούσε σχετικά εύκολα να βάλει στα ταμεία του επιπλέον ένα δισ. ευρώ κάθε χρόνο. Το ποσό στις ημέρες μας, είναι εντυπωσιακά μεγάλο, αρκεί να σκεφτεί κάποιος πως το περίφημο πλεόνασμα που βγήκε μέσα από άγριες θυσίες και σκέφτεται η κυβέρνηση να μοιράσει φέτος ως κοινωνικό μέρισμα κινείται περίπου στα 800 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση ωστόσο, αρνείται να εισπράξει το ποσό αυτό, είτε γιατί δεν θέλει να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα, είτε γιατί δεν είναι ικανή για κάτι τέτοιο.

Όποια εκδοχή και αν ισχύει (χωρίς ν αποκλείεται ο συνδυασμός και των δυο), το σίγουρο είναι πως κάθε χρόνο η χώρα χάνει από το λαθρεμπόριο καυσίμων αυτό ή ακόμα και μεγαλύτερο ποσό. Κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έγιναν υπουργοί, ανέβαζαν παλαιότερα το συγκεκριμένο ποσό φοροδιαφυγής στο 1,5 δισ. ευρώ. Την έκταση του προβλήματος της φοροδιαφυγής από τον συγκεκριμένο τομέα, την έχουν παραδεχτεί κατά καιρούς παραδεχτεί υπουργοί και στελέχη σχεδόν όλων των κομμάτων. Πρόκειται για μια διακομματική διαπίστωση.

Πιο κατηγορηματικοί και παράλληλα καταγγελτικοί όμως, ήταν σημερινοί υπουργοί, όπως ο συνήθως χαμογελαστός Γ.Σταθάκης ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2014 έλεγε: «τη στιγμή που υπάρχει φοροεπιδρομή κατά των πολιτών, το δημόσιο θα μπορούσε να αντλεί έσοδα 1 δισ. ευρώ ετησίως από την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καυσίμων. Η διακομματική κυβέρνηση όμως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά αναντίστοιχη των περιστάσεων και απρόθυμη να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα».

Η δήλωση Σταθάκη, ταιριάζει απόλυτα στη σημερινή συγκυρία. Δικομματική κυβέρνηση, φοροεπιδρομή, λαθρεμπορία. Ακριβώς η εικόνα που έχουμε σήμερα. Η οποία για να είναι πλήρης, θα πρέπει να  συμπληρωθεί με κάποια στοιχεία. Όπως ο ίδιος ο κ.Σταθάκης έχει παραδεχτεί σχετικά πρόσφατα, οι έλεγχοι έχουν ατονίσει (επειδή καταργήθηκε η πρακτική της αμοιβής ανά έλεγχο). Τα στοιχεία του υπουργού είναι αποκαλυπτικά. Το 2014 (τότε που κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση) πραγματοποιήθηκαν 4.018 έλεγχοι, το 2016 μόλις 1.875, που ισοδυναμεί με μείωση 53%. Το 2014, οι αποφάσεις επιβολής προστίμων ήταν 40, το 2016 μόλις και έφτασαν τις 10. Το 2014, τα πρόστιμα ήταν 1.784.554 ευρώ, το 2016 η μείωση έφτασε το 90%, τα πρόστιμα ήταν μόλις 178.191 ευρώ!

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση, έπρεπε να δείξει (προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού) ότι κάτι κάνει για το πρόβλημα αυτό. Και έκανε. Δημιούργησε το 2016 (ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας) ενα συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου.  Το περίφημο αυτό συντονιστικό κέντρο δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2016, ωστόσο εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2017. Καμία βιασύνη δηλαδή. Έκοψαν τις σχετικές κορδέλες το περασμένο καλοκαίρι αλλά σύμφωνα με καταγγελίες (ερώτηση Ντόρας Μπακογιάννη χθες στη Βουλή) ακόμα το κέντρο παραμένει χωρίς στελέχωση. Με βάσει τους ρυθμούς αυτούς, το Κέντρο θα στελεχωθεί το επόμενο καλοκαίρι που θα είναι και μια ιδανική χρονική περίοδος (μάλλον πριν τις εκλογές) για να ακουστούν μερικές ακόμα υποσχέσεις για το 1 δισ ευρώ που θα έρθει στα δημόσια ταμεία…
ΠΗΓΗ: liberal.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.