Ειδησεογραφικό site

Ακίδα στο μάτι της «ρωσικής αρκούδας» τα Σκόπια

284

Σε πόκερ για δυνατούς παίκτες έχει μετατραπεί η γεωπολιτική ανάπτυξη των Βαλκανίων με την Ελλάδα να τίθεται ανοιχτά προς την ατλαντική πλευρά που έχει ουρά την Ευρώπη έπειτα από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Η όλη εξέλιξη δεν αρέσει καθόλου στη Μόσχα η οποία δεν θέλει σε καμιά περίπτωση τα Σκόπια να μετονομαστούν σε «Μακεδονία», καθώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην περιοχή και στα δικά της ενεργειακά συμφέροντα.
Δεν θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως διεξάγεται στο παρασκήνιο ένας υπόγειος πόλεμος μεταξύ Μόσχας και Δύσης με φόντο τα Σκόπια και την Ελλάδα.

Άλλωστε τα Σκόπια είναι η ακίδα στο μάτι της ρωσικής αρκούδας καθώς, όπως έχουν γράψει ανοιχτά και οι «Times» του Λονδίνου, αποτελούν τη βάση των δυτικών δυνάμεων στα Βαλκάνια.
Η παρουσία τους ανατρέπει τους γεωστρατηγικούς και ενεργειακούς σχεδιασμούς της Μόσχας η οποία ήθελε να έχει τον κυρίαρχο λόγο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Πολυεπίπεδο
Το παιχνίδι του δημοψηφίσματος το έχει κερδίσει η Ρωσία με την αποχή να φτάνει σε επίπεδο ρεκόρ προκαλώντας στη Δύση παγωμάρα. Όμως ο Ζάεφ ήταν αποφασισμένος να περάσει τη Συμφωνία (!) και ωθούμενος από τις δυτικές του συμμαχίες το έπραξε και έμενε μόνο η επίσημη υπογραφή του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Λίγες ώρες πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης της ελληνικής κυβέρνησης, ο Πούτιν ξέσπασε στο προσκήνιο, καθώς σε δηλώσεις του υπογράμμισε, με τόνο επικριτικό μάλιστα, ότι επιβάλλεται από εξωτερικές πιέσεις η επίσπευση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ξεκάθαρο παιχνίδι κυριαρχίας
Πούτιν και Λαβρόφ στην αντεπίθεση στο +5

Σε δήλωσή του έκανε λόγο για κίνηση που δεν φέρνει τη λαϊκή εντολή των πολιτών των Σκοπίων οπότε έμμεσα τόνισε πως είναι άκυρη και μη νομιμοποιημένη η Συμφωνία των Πρεσπών.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε πως η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλεται από εξωτερικές πιέσεις παρά το γεγονός ότι αντιτίθεται στη βούληση των πολιτών των Σκοπίων, με απώτερο στόχο την επίσπευση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Για να εξασφαλιστεί η επίσπευση της προσχώρησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ, εκκινήθηκε ακόμα και η διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης και της μετονομασίας του κράτους την περασμένη χρονιά, μαζί με την αναθεώρηση των θεμελίων της “μακεδονικής” εθνικής ταυτότητας. Ωστόσο, η βούληση των “Μακεδόνων” ψηφοφόρων αγνοήθηκε – το δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας του κράτους απέτυχε αλλά η πίεση από το εξωτερικό παραμένει».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια με πολιτικές που αποσκοπούν στο να «εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους» στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος επισήμανε πως η διαδικασία της «βάπτισης» των Σκοπίων «μπάζει» από όλες τις πλευρές και είναι κατακριτέα.
Ειδικότερα, είπε: «Η Ρωσία έχει αμφιβολίες σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας για την αλλαγή του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία στο Σύνταγμά της που μετονομάζει τη χώρα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπει μια συμφωνία με την Ελλάδα για τον τερματισμό μιας 27χρονης διαμάχης μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Η επίλυση του θέματος του ονόματος θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πιέσεις στην Ελλάδα από Ευρώπη και ΗΠΑ
Η αντίθεση της Μόσχας στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι κάτι καινούριο και δείχνει το πλαίσιο στο οποίο διεξάγεται αυτή τη στιγμή ο ανταγωνισμός Δύσης και Ρωσίας στην περιοχή των Βαλκανίων. Κι ενώ η Ρωσία αντιδρά στην επικύρωση και εφαρμογή της, οι χώρες της Δύσης θεωρούν ότι η Συμφωνία θέτει τις βάσεις για σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, γεγονός ενδεικτικό των προθέσεών τους για το μέλλον.

Στο σκοπιανό δημοψήφισμα
Τόσο η Ρωσία όσο και η Δύση είχαν ρόλο στο δημοψήφισμα των Σκοπίων, το οποίο -σε τεχνικό επίπεδο- αφορούσε την επίσημη ονομασία της ΠΓΔΜ.
Όπως αναφέρουν ξένοι παρατηρητές, οι διαδικασία αυτή δεν ήταν απλά μια προσπάθεια για την επίλυση μιας ετυμολογικής διαμάχης: αφορούσε σφαίρες συμφερόντων, τα όρια της επιρροής της Μόσχας στις παραμεθόριες περιοχές της Ευρώπης και την ισχύ προσέλκυσης δυτικών θεσμών.

Ο «ενεργειακός πόλεμος» και η Ελλάδα στα σχοινιά
Ο «ενεργειακός» πόλεμος ουσιαστικά έχει αφετηρία τα Σκόπια και οι αναλυτές κάνουν λόγο για άγριο παιχνίδι των μεγάλων παικτών το οποίο ουσιαστικά ξεκινά τώρα!
Το θέμα είναι ότι, παρά τα «μαρσαρίσματα» του Πούτιν και τις δυτικές βλέψεις, η Ελλάδα υποτάχθηκε στα «θέλω» των «συμμάχων» της χωρίς να διεκδικήσει τίποτα.
Χάρισε ταυτότητα ύπαρξης στα Σκόπια και «έσπειρε» αποστάσεις και ίσως εχθρότητα με τη Ρωσία…
Το μόνο που κερδίσαμε, που και αυτό το έχουν αφήσει να εννοηθεί, είναι ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει κέντρο στα Βαλκάνια.
Αυτό διατυμπανίζει ο Αλέξης Τσίπρας πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, μα οι εγγυήσεις δεν υπάρχουν στα χαρτιά. Λόγια, λόγια… και υποσχέσεις από «φίλους» και τι έμεινε; Η πίκρα από την αιματοβαμμένη αιώνες τώρα Μακεδονία μας, που «ξεπουλήθηκε» για χάρη Καμμένου και Τσίπρα!

Τα σχόλια είναι κλειστά.