Ειδησεογραφικό site

Υεμένη: Υπό κράτηση στην κατοικία του ο πρόεδρος από τους αντάρτες

42

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Υεμένη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και έπειτα από την εισβολή σιιτών ανταρτών στο προεδρικό μέγαρο.

Σύμφωνα με διεθνή δίκτυα, ο πρωθυπουργός, Χαλέντ Μπαχάχ, έπειτα από δύο ημέρες που βρισκόταν υπό κράτηση στην κατοικία του από μαχητές Χούτι, αφέθηκε ελεύθερος και πλέον βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».

Παρ’όλα αυτά, υπό κράτηση στην κατοικία του φέρεται να τελεί ο πρόεδρος της χώρα, Αμπντ – Ραμπού Μανσούρ Χαντί, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ηγεσία της Υεμένης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως ο πρόεδρος «δε μπορεί να φύγει από το σπίτι του», ενώ ένας ακόμα αξιωματούχος έκανε λόγο για «σημείο χωρίς επιστροφή».

Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι μαχητές Χούτι έχουν καταλάβει και τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, η υπουργός Ενημέρωσης, Νάντια Σακάφ, έκανε λόγο «για πραξικόπημα».

Κάτι τέτοιο ωστόσο αρνείται ο επικεφαλής των Χούτι, Αμπντέλ Μαλέκ αλ-Χούτι, ο οποίος διαψεύδει τα περί πραξικοπήματος και επιρρίπτει ευθύνες στον πρόεδρο κατηγορώντας τον ότι προστάτευσε τους διεφθαρμένους.

Βέβαια, η επίθεση των φιλοϊρανών ανταρτών δεν αποτελεί έκπληξη, όπως εξηγούν διεθνή δίκτυα, καθώς από τον περασμένο Σεπτέμβριο ελέγχουν αρκετές περιοχές της Σαναά, έπειτα από την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ μεταξύ της κυβέρνησης και των Χούτι.

Επειτα, λοιπόν, από τις επιθέσεις των περασμένων μηνών, ο πρόεδρος Χαντί κατηγορεί τους αντάρτες για «προδοσία» και την Τεχεράνη ότι στηρίζει στρατιωτικά και πολιτικά τους Χούτι.
Δεν είναι τυχαίο, ότι αρκετοί αναλυτές θεωρούν τους Ιρανούς θρησκευτικούς πολιτικούς ηγέτες «πολιτικούς ηγέτες» των Χούτι, παρότι οι τελευταίοι αρνούνται οποιαδήποτε σχέση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.