Ειδησεογραφικό site

Νοσηλευτές: Νομιμοποιήθηκαν οι πράξεις που ούτως ή άλλως εκτελούμε στο ΕΣΥ

38

Η υπουργική απόφαση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να επισημοποιεί και να νομιμοποιεί τις κλινικές αρμοδιότητες των νοσηλευτών, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), απαντώντας στις επιθέσεις του ιατρικού σώματος αναφορικά με το περίφημο καθηκοντολόγιο που καθιέρωσε με προχθεσινή απόφασή του ο υπουργός Υγείας, κ. Μάκης Βορίδης.
Συνιστά δε η ΕΝΕ στις ενώσεις των ιατρών «να διαβάσουν καλύτερα το κείμενο της απόφασης και να αποδεχθούν ότι δεν είναι ούτε οι μόνοι επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, ούτε οι μόνοι που έχουν αποφοιτήσει από ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης».

«Στην υπουργική απόφαση περιγράφονται αναλυτικά οι νοσηλευτικές πράξεις που ασκούνται στο χώρο των νοσοκομείων και στην κοινότητα και οι οποίες ούτως ή άλλως εκτελούνταν μέχρι σήμερα στα νοσηλευτικά ιδρύματα, μετά από την εκμάθησή τους στις νοσηλευτικές σχολές της τριτοβάθμιας νοσηλευτικής εκπαίδευσης» τονίζει το προεδρείο της ΕΝΕ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αδικαιολόγητες τις αντιδράσεις των ιατρικών ενώσεων.

Επιπλέον, διευκρινίζουν ότι «οι νοσηλευτικές πράξεις, που περιγράφονται ουδόλως προσκρούουν σε αρμοδιότητες άλλου επαγγελματικού κλάδου, ούτε θίγουν το κύρος και το καθηκοντολόγιο άλλων ομάδων του χώρου της υγείας».

Ιατρικές πράξεις μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης
Η ΕΝΕ θεωρεί ότι η εν λόγω υπουργική απόφαση αποκαθιστά τη νομιμότητα στο χώρο της υγείας, δίνοντας στους νοσηλευτές το αυτονόητο δικαίωμα της άσκησης των όσων διδάσκονται και αναλαμβάνοντας το μερίδιο των ευθυνών που τους αναλογούν.

Όπως διευκρινίζουν, μάλιστα, αναφορικά με τη συνταγογράφηση, τα σκευάσματα ή το υλικό που μπορεί να γράφουν, αφορούν την άσκηση της νοσηλευτικής στην κοινότητα και ως εκ τούτου στη δυνατότητα του νοσηλευτή να συνιστά στον ασθενή την προμήθειά τους.

Αναφορικά με τις ιατρικές πράξεις υπενθυμίζουν ότι στην απόφαση γίνεται σαφής αναφορά ότι χρειάζεται πρωτίστως ιατρική γνωμάτευση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.