Ειδησεογραφικό site

Το εμπεδώσαμε, κύριε Κατρούγκαλε

49

Του Γιάννη Μιχαήλ

Από την ημέρα, κατά την οποία ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, στις 27 Ιανουαρίου (δηλαδή εδώ και περίπου 15 μέρες) μια μόνιμη (και μοναδική) επωδός, ακούγεται νυχθημερόν, από τα χείλη του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γεωργίου Κατρούγκαλου. Θα επιστρέψουν στο Δημόσιο 3.900 δημόσιοι υπάλληλοι, από τους οποίους ήδη οι 1.060 μισθοδοτούνται κανονικά λόγω ύπαρξης δικαστικών αποφάσεων.

Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του νέου (αναπληρωτή) υπουργού, να δώσει δείγματα γραφής του κυβερνητικού έργου που επωμίζεται. Όμως, η καθημερινή αναφορά, σε ένα θέμα, που ήταν γνωστό, πριν ακόμα συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση, αρχίζει και αποκτά τα γραφικά χαρακτηριστικά της γνωστής φράσης «Το πολύ το Κύριε ελέησον το βαριέται κι ο παπάς». (Μια άλλη βερσιόν λέει ότι το βαριέται ο… Θεός, αλλά μάλλον δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, γιατί την επανάληψη σίγουρα τη βαριέται ο παπάς και όχι ο Ύψιστος). Εν πάση περιπτώσει, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και τέως ευρωβουλευτής, κύριος Κατρούγκαλος, η τηλεοπτική παρουσία του οποίου συνέπεσε με την εποχή που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το κίνημα των «αγανακτισμένων» και έκτοτε του προσέδωσε ευρύτατη αναγνωρισιμότητα, θα πρέπει να αντιληφθεί, ότι το αρχαίο ρητό που έλεγε ότι «η επανάληψις, μήτηρ πάσης μαθήσεως», πολλές φορές καταντά γράμμα κενό περιεχομένου.

Άλλωστε, όπως έλεγε και ο Γάλλος συγγραφέας Αντρέ Μωρουά «η ορθή σκέψη χάνει τη δύναμη και το κύρος της, αν την επαναλαμβάνεις συχνά». Δεν γνωρίζω, αν ο κύριος καθηγητής αρέσκεται να επαναλαμβάνεται συχνά. Όμως θα ήταν χρήσιμο να υιοθετήσει την άποψη του Μωρουά, προκειμένου να μην απολέσει το (καθηγητικό τουλάχιστον) κύρος του…

Τα σχόλια είναι κλειστά.