Ειδησεογραφικό site

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ για αναθέρμανση της διαπραγμάτευσης

28

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα είχε το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο αντρών από την Κυριακή, όταν και διακόπηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στις Βρυξέλλες, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση στο αυριανό, κρίσιμο Eurogroup με στόχο της επίτευξη συμφωνίας.

Παρά το βαρύ κλίμα που εξακολουθεί να επικρατεί στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι φήμες και οι πληροφορίες περί «αναθέρμανσης» των συζητήσεων, έστω και μακριά από τη δημόσια θέα, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες.

«Το ενδιαφέρον είναι στις παρασκηνιακές επαφές και όχι σε όσα λέγονται δημοσίως», ανέφερε νωρίτερα την Τετάρτη κυβερνητικός παράγοντας, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μάλιστα, πηγές που βρίσκονται κοντά και στις δύο πλευρές, ανέφεραν ότι ακόμη κι αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκρούστηκε ανοιχτά με την Αθήνα την Τρίτη, θα είχε πιθανότατα τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, όπως και έγινε τελικά.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να αναζητά μία νέα, πιο πειστική από την προηγούμενη, πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα για τα ισοδύναμα που απαιτούνται, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Λέγεται, δε, ότι θα αναλάβει ο ίδιος να «μαλακώσει» τη σκληρή θέση του ΔΝΤ, που δεν δέχεται καν ισοδύναμα, αντί των μειώσεων σε συντάξεις και «υπερφόρτωσης» του ΦΠΑ.

 

Βαρουφάκης: Δεν περιμένω συμφωνία στο Eurogroup

Δεν πιστεύει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Πέμπτης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι μία συμφωνία με τους δανειστές απαιτεί συμφωνία της κυβέρνησης με τους άλλους πολιτικούς ηγέτες.

Ειδικότερα, για το Eurogroup εκτιμά ότι θα τεθούν οι βάσεις για τις περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι «είναι ηθική μας υποχρέωση να φτάσουμε σε μία συμφωνία πολύ, πολύ γρήγορα».

Τη δήλωση του υπουργού μεταδίδει το Reuters.

Τα σχόλια είναι κλειστά.