Ειδησεογραφικό site

Τί κρύβεται πίσω από το debate των «4» επίδοξων αρχηγών της ΝΔ

37

Την πρώτη τους κοινή δημόσια εμφάνιση θα έχουν, όπως όλα δείχνουν, οι τέσσερις υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους από το βήμα Εθνικής Συνδιάσκεψης η οποία, εκτός απροόπτου, θα διεξαχθεί τρία 24ωρα προτού να ανοίξουν οι κάλπες της 22ας Νοεμβρίου.

Η προοπτική για μια «πρόσωπο με πρόσωπο» αντιπαράθεση των «4», στην οποία επέμεναν τα αουτσάιντερ της κούρσας Άδωνις Γεωργιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε μετά την επανεξέταση της στάσης από τους δύο φερόμενους ως φαβορί, δηλαδή τους Ευάγγελο Μεϊμαράκη και Απόστολο Τζιτζικώστα, οι οποίοι μέχρι τη Δευτέρα ήταν μάλλον αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και ο νυν πρόεδρος της ΝΔ άλλαξαν ρότα υπό το βάρος των αρνητικών εντυπώσεων από το γεγονός ότι απουσίαζε από τη μακρά προεκλογική περίοδο ο απευθείας διάλογος μεταξύ των υποψηφίων, αλλά και εξαιτίας του διαρκώς μειούμενου ενδιαφέροντος για την εκλογική διαδικασία και του κινδύνου για πολύ χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία.

Την πρωτοβουλία πήρε ο κ. Τζιτζικώστας, με επιστολή του προς τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και προεδρεύοντα της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Ανδρέα Παπαμιμίκο. Και έσπευσε να την αποδεχθεί ο κ. Μεϊμαράκης με δήλωσή του με την οποία διεκδίκησε την «πατρότητα» της ιδέας για Εθνική Συνδιάσκεψη, που όντως είχε υποβάλει τον περασμένο μήνα ως εναλλακτική στην πρόταση για διεξαγωγή τηλεμαχίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι στην πορεία είχε απορρίψει και τις δύο εκδοχές με το επιχείρημα ότι θα τροφοδοτούσαν την εσωστρέφεια και θα οδηγούσαν στον διχασμό.

Αλλά και ο κ. Τζιτζικώστας , ο οποίος μέχρι πρότινος έθετε ως προϋπόθεση για να μετάσχει σε διάλογο με τους ανθυποψηφίους του να είναι και οι «4» στο πάνελ, θέλοντας να αποκρούσει τα πυρά ότι «κρύβεται πίσω από την άρνηση του Μεϊμαράκη», ζήτησε, χωρίς το προαπαιτούμενο της ομοφωνίας, από τον γραμματέα της ΝΔ να μεριμνήσει για τη «διεξαγωγή μιας τουλάχιστον Κεντρικής Συνδιάσκεψης του Κόμματος την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015».

«Πιστεύω ότι ο μεταξύ μας διάλογος θα βοηθήσει τόσο στην καλύτερη παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων όσο και στην τόνωση του ενδιαφέροντος για τις εσωκομματικές μας διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 38χρονος περιφερειάρχης. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι παλαιότερα είχε προτείνει πέντε θεματικές συνδιασκέψεις για την Οικονομία και την Επιχειρηματικότητα, την Κοινωνική Συνοχή, τους Νέους και την Ανεργία, τους Θεσμούς που πρέπει να έχει η Ελλάδα του 21ου αιώνα, καθώς και τους νέους ρόλους που πρέπει να αποκτήσει η βάση της Νέας Δημοκρατίας στη λειτουργία του κόμματος, θεματικές, εισηγούμενος οι θεματικές αυτές να ενσωματωθούν στην Κεντρική Συνδιάσκεψη.

Λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε δήλωση αποδοχής από τον κ. Μεϊμαράκη. «Από την αρχή της διαδικασίας είχαμε προτείνει δύο εθνικές συνδιασκέψεις, στις οποίες, με βάση το Καταστατικό, μετέχουν οι νομαρχιακές συνελεύσεις και τα κομματικά στελέχη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Έστω και με καθυστέρηση, χαίρομαι που ένας εκ των υποψηφίων αποδέχεται μέρος της πρότασής μας», πρόσθεσε. «Συμφωνώ και αναμένω ο αρμόδιος να καλέσει τους εκπροσώπους των υποψηφίων για τα τεχνικά θέματα και τις λεπτομέρειες της διοργάνωσης», κατέληξε αναθέτοντας –χωρίς να τον κατονομάσει- τον οργανωτικό ρόλο στον γραμματέα κ. Παπαμιμίκο με τον οποίο, ως γνωστόν, δεν διατηρεί καλές σχέσεις.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.