Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 9 Μαΐου 2015

89

ΚΟΚΚΙΝΗ… ΓΡΑΜΜΗ δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη! Και τελικά, ρούχα μαζί που πλύθηκαν και έχουν γίνει ροζ! Νέο επεισόδιο στη διαπραγμάτευση των εκατό ημερών κυβέρνησης και εταίρων βρίσκεται σε εξέλιξη, με την πρώτη να υποχωρεί σε θέματα που αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές» και τους δεύτερους να βάζουν λίγο νερό στο κρασί τους, μπας και ολοκληρωθεί το σίριαλ και πάμε παρακάτω!

ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ φαινόταν ότι είμαστε σε αδιέξοδο για μία ακόμη φορά, με το Μαξίμου να διαμηνύει ότι δεν αποκλείεται η ρήξη, φτάσαμε σε… άτακτη υποχώρηση! Έτσι, η κυβέρνηση, προκειμένου να καταλήξει σε συνολική συμφωνία, έβαλε στο τραπέζι ασφαλιστικό, εργασιακά, ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις. Με λίγα λόγια, σχεδόν όλα όσα διερρήγνυε τα ιμάτιά της ότι δεν συζητά!

ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ο Στρατούλης να επιμένει μέχρι τελευταίας… ρανίδας ότι συντάξεις δεν πειράζουμε, αλλά ο Τσίπρας, απ’ ό,τι φαίνεται, το έδωσε το «πράσινο φως» τελικά. Αυτό φάνηκε, άλλωστε, από την κοινή δήλωσή του με τον Γιούνκερ της Κομισιόν, καθώς μίλησαν για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ώστε να καταστεί «δίκαιο και δημοσιονομικά βιώσιμο». Βέβαια, για να μη μας πέσει πολύ βαρύ, Τσίπρας και Γιούνκερ συμπλήρωσαν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της τρίτης ηλικίας από τη φτώχεια!

ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ότι πίσω από τις λέξεις οι εταίροι βλέπουν αυτό που επιθυμούσαν εξαρχής, δηλαδή περικοπές συντάξεων και αύξηση ορίων ηλικίας. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, πάντως, δεν βλέπει κάτι τέτοιο και επιμένει ότι παραμένουν οι κόκκινες γραμμές στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι δεν πάμε σε περικοπές συντάξεων και ότι αυτό αποδεικνύεται, λέει, από την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ. Άντε να βγάλεις άκρη…

ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ έγινε… ροζ και στα εργασιακά, αφού ναι μεν οι εταίροι συζητούν την επιθυμία της κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, ωστόσο θα είναι πιο ελαστικές, λέει, και σίγουρα δεν θα έχουν τη μορφή που είχαν στο παρελθόν. Πιο ελαστικές ας γίνουν, λάστιχο μη γίνουν, παιδιά, και φτάσουμε και στις ομαδικές απολύσεις, που καλοβλέπουν οι δανειστές από την πρώτη στιγμή! Πάντως, ούτε στα εργασιακά βλέπει υποχώρηση από τις ελληνικές κόκκινες γραμμές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος…

ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ, όπως αναμέναμε και γράφαμε, ο απεχθής προεκλογικά και… αναπόφευκτος μετεκλογικά ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει και για το 2015! Παράλληλα, πάμε για ενιαίο ΦΠΑ 16-18%, με τους δανειστές να υποχωρούν μάλλον στο θέμα της κατάργησης της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ θεωρείται δεδομένη η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, με πρώτα στη λίστα τα περιφερειακά αεροδρόμια και ΟΣΕ, ΟΛΠ κ.λπ. να ακολουθούν.

ΣΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΗΣΗ της κυβέρνησης έπαιξε ρόλο η οικονομική ασφυξία των κρατικών ταμείων, αλλά και το γεγονός ότι οι εκατό μέρες διαπραγμάτευσης που κλείσαμε, μάλλον μας γύρισαν τρία τέσσερα χρόνια πίσω. Για του λόγου το αληθές, ήρθαν και οι εαρινές (sic) προβλέψεις της Κομισιόν να μας αποτελειώσουν! Στο 0,5% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015, σου λέει ο φίλος Μοσκοβισί –άμα έχεις τέτοιους φίλους…–, ενώ τον Φεβρουάριο η εκτίμηση ήταν ότι θα έφτανε το 2,5%, με λίγα λόγια ταχεία επιδείνωση! Όσο για το ήδη αβάσταχτο δημόσιο χρέος, από το 170% το υπολογίζουν τώρα στο 180,2%.

Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, άλλωστε, προειδοποίησε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας «κόλλησε» από τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση προκήρυξε πρόωρες εκλογές στο τέλος του προηγούμενου έτους. Και διεμήνυσε ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας τροφοδοτήθηκε από την «έλλειψη διαφάνειας» ως προς τις προτεραιότητες της σημερινής κυβέρνησης. Να εννοεί τη δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη; Μπα!

ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Μοσκοβισί, ωστόσο, οι οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για τη χώρα μας βασίζονται στην υπόθεση ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Εμείς πάντως ένα ξέρουμε, ότι από τις 25 Ιανουαρίου, που αποκτήσαμε νέα κυβέρνηση, συμφωνία ακούμε και συμφωνία δεν βλέπουμε!

Ή ΜΑΛΛΟΝ δεν βλέπαμε, γιατί με το νέο επεισόδιο στο σίριαλ «διαπραγματεύσεις» και κυρίως λόγω της κυβερνητικής οπισθοχώρησης φαίνεται ότι θα επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία… κάποια στιγμή εντός του μήνα ενδεχομένως! Γιατί στο Eurogroup της 11ης Μαΐου πάμε πάλι για πολιτική απόφαση και όχι για συμφωνία!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, έχουμε και λέμε: Από τις 20 Φεβρουαρίου, που μπήκαν οι τζίφρες και μια χαρά την πήραμε όσο να πεις, παρότι μετά από λίγο προσγειωθήκαμε απότομα, γιατί δεν επρόκειτο ακριβώς για συμφωνία, αλλά για «γέφυρα», λέει, που θα μας οδηγούσε στη συμφωνία, πήγαμε για τις 20 Μαρτίου. Και από τις 20 Μαρτίου μάθαμε ότι θα καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία πριν από τις 20 Απριλίου. Και να σου τη Μεγάλη Εβδομάδα η συμφωνία, και να σου ο Τσίπρας να ζητάει «ενδιάμεση» συμφωνία από τη Μέρκελ πριν από το τέλος Απριλίου –πάει η οριστική!–, για να φτάσουμε αισίως στην 11η Μαΐου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μαζί με τον συντονιστή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας Ευκλείδη Τσακαλώτο συναντήθηκαν με τον Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μπας κι ανοίξει τις κάνουλες και πέσει κάνα ευρώ πριν στεγνώσουν τα κρατικά ταμεία οριστικά και αμετάκλητα!

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι πώς θα κάνουν το κόκκινο ροζ οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα έλθει η ώρα της έγκρισης της συμφωνίας από τη Βουλή. Γιατί την ώρα που ο Δραγασάκης μιλούσε για συμφωνία, για παράδειγμα, ο πρώην υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός έγραφε στον λογαριασμό του στο Facebook για στάση πληρωμών! Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος μιλούσε για δημοψήφισμα σώνει και καλά και, μάλιστα, προ συμφωνίας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης προειδοποιούσε πως, αν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε αδιέξοδο, θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί «επικίνδυνα» η οικονομική και γεωπολιτική αστάθεια διεθνώς!

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ μια εκδίκηση, όσο να πεις, την πήρε, μετά από τρεις μήνες πιέσεων και εκβιασμών. Τόσο καιρό, λέει, μας έλεγαν ότι δεν έχουμε προτάσεις, τώρα που τις καταθέσαμε, τα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις οφείλονται στην ασυμφωνία χαρακτήρων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Ένωσης! Τσάμπα τον έφαγαν τον Βαρουφάκη, εν ολίγοις! Τι να κάνει κι αυτός; Πήρε τη σύζυγο και πήγε Σαββατοκύριακο στην Αίγινα, την ώρα που ο Τσίπρας συναντούσε στο Μαξίμου τον Τσακαλώτο…

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, βαρύ κι ασήκωτο μαθαίνουμε ότι είναι το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος, καθώς μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει νέα μνημόνια και να δεχτεί μέτρα που θα φέρουν ξανά τη χώρα σε μνημονιακό καθεστώς. Η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, καλεί εμμέσως τον Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα. Και αυτό, πριν γνωστοποιηθούν οι κυβερνητικές υποχωρήσεις από τις κόκκινες γραμμές! Τώρα, τι θα του ζητήσουν άραγε; Να πάρουμε τα όπλα;

ΚΑΙ ΜΕΣΑ σε όλα αυτά είχαμε και δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» για αναπληρωτή υπουργό που έβγαλε 80 χιλιάδες ευρώ στο Λουξεμβούργο τον Μάρτιο! Η εφημερίδα δεν έγραψε το όνομα του υπουργού, αλλά καθώς τον «φωτογράφιζε», ο εν λόγω αναπληρωτής υπουργός προχώρησε σε διάψευση… ανωνύμως! Με λίγα λόγια, είχαμε ένα δημοσίευμα για υπουργό χωρίς όνομα και μια διάψευση από υπουργό… χωρίς όνομα! Παγκόσμια πρωτοτυπία!

ΤΕΛΙΚΑ, ήρθε η γνωστή γερμανική φυλλάδα «Bild» να δώσει το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, επισημαίνοντας ότι το έκανε επειδή προέβλεπε Grexit, για να σώσει τα λεφτά του. Ο Μάρδας διέψευσε το γερμανικό δημοσίευμα, παραδέχτηκε ωστόσο ότι μετέφερε χρηματικά ποσά στο εξωτερικό τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο –όχι δηλαδή κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας–, επειδή, λέει, θα έφευγε η κόρη του για μεταπτυχιακό! Μάλιστα!

ΠΗΡΕ ΤΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΓΙΑ ΤΙΣ BUSINESS ΜΕ ΡΩΣΟΥΣ

Την ώρα που η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι πλέον τραγική, καθώς βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, με μηχανήματα να χαλάνε και να μην επιδιορθώνονται λόγω έλλειψης χρημάτων και με εικόνες τριτοκοσμικές –όπως αυτές στο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης, με τους συγγενείς των ασθενών να φέρνουν… σεντόνια από το σπίτι τους–, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Τόσκας, όπως αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», πήρε το μοναδικό σε λειτουργία ελικόπτερο του ΕΚΑΒ και ταξίδεψε από την Αθήνα στο Αίγιο, προκειμένου να συναντήσει υποψήφιους Ρώσους επενδυτές για την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων!

Περιττό να σημειωθεί ότι η απόσταση με ΙΧ είναι το πολύ μιάμιση ώρα, αλλά ο Τόσκας είπε να μην ταλαιπωρηθεί και αποφάσισε να δεσμεύσει το μοναδικό διαθέσιμο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, για να βρεθεί στο Αίγιο και να συναντήσει Ρώσους που έχουν δείξει ενδιαφέρον για τα προϊόντα της ΕΒΟ. Το γεγονός ότι το ΕΚΑΒ διαθέτει όλα κι όλα τρία ειδικά διαμορφωμένα ελικόπτερα, τα δύο εκ των οποίων βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος λόγω τεχνικών προβλημάτων και μόνο ένα καλύπτει έκτακτες αεροδιακομιδές, δεν φάνηκε να πτοεί τον υφυπουργό!

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Τόσκας, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι ένα ακόμη πασοκογενές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπήρξε επικεφαλής του γραφείου του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη, στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ήταν και βασικός συντάκτης του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για την Εθνική Άμυνα στις εκλογές του 2009. Τον Ιούνιο του 2011 παραιτήθηκε από συνεργάτης του Μπεγλίτη, για «λόγους δεοντολογικούς και πολιτικής αντιπαράθεσης», λέει, και έγινε μέλος της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ», με πρόεδρο τον σημερινό υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ξεκινώντας παραλλήλως το πολιτικό φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, κατόρθωσε να κερδίσει μια εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις τελευταίες εκλογές, καθώς και την ανάληψη υπουργικού χαρτοφυλακίου. Όλα κι όλα, παράπονο τα παπανδρεϊκά στελέχη από τον Τσίπρα δεν έχουν! Μια χαρά βολεύτηκαν.

ΑΠΟ ΣΥΝΕΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ, ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ!

Τον θεωρούσαν άπαντες ένα από τα πιο συνετά και καταρτισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επί οικονομικών θεμάτων. Ο λόγος του πάντα κατευναστικός και γεμάτος λογικά επιχειρήματα, προεκλογικά τουλάχιστον… Όταν δεν κατόρθωσε να εκλεγεί ευρωβουλευτής με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος Γιάννης Μηλιός, θέση από την οποία παραιτήθηκε προσφάτως, ξεσπάθωσε και, ελεύθερος από κομματικά πόστα πια, άρχισε τα… τιτιβίσματα στο twitter και τις αναρτήσεις στο facebook, προκαλώντας πονοκεφάλους στην ηγεσία.

Η απόφαση Μηλιού να αποχωρήσει από τον τομέα οικονομικής πολιτικής του κόμματος δεν ήταν άσχετη με τις αντιπαραθέσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και του Αλέξη Τσίπρα. Θυμίζουμε ότι ο Μηλιός είχε αντιδράσει έντονα στη συμφωνία –μια κουβέντα λέμε, να περνάει η ώρα– που επετεύχθη στο Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, με άρθρο του στο οποίο είχε αποδομήσει την επιχειρηματολογία του υπουργού Οικονομικών. Ο Βαρουφάκης, μάλιστα, τον είχε κατηγορήσει τότε ότι υιοθετεί την επιχειρηματολογία της ΝΔ.

Με πολιτική καταγωγή από το ΚΚΕ εσωτερικού και από τους πρωτεργάτες της Β΄ Πανελλαδικής, ο μαρξιστής οικονομολόγος Γιάννης Μηλιός υποστήριζε ότι αντιπροσωπεύει στον ΣΥΡΙΖΑ τον «τρίτο δρόμο» ανάμεσα στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Κώστα Λαπαβίτσα, δηλαδή «ναι στο ευρώ», αλλά «όχι σε υπαναχωρήσεις». Αυτές τις μέρες, λοιπόν, ανάρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook την άποψή του για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, υποστηρίζοντας πως, αν οι δεύτεροι αδιαφορούν για τη δημοκρατία και τη βούληση του ελληνικού λαού και απαιτούν συνέχιση της λιτότητας στην Ελλάδα, τότε η λύση είναι… στάση πληρωμών! Για την ακρίβεια, προτείνει καθυστέρηση των υποχρεώσεων προς τους δανειστές, μέχρις ότου υπάρξει συμφωνία. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η στάση πληρωμών δεν συνεπάγεται και έξοδο από την ευρωζώνη, με μοναδικό επιχείρημα ότι… δεν θα τολμήσουν να μας πετάξουν εκτός ευρώ, επειδή απλώς δεν τους συμφέρει! Φοβερό επιχείρημα και κυρίως πρωτότυπο!

Τα σχόλια είναι κλειστά.