Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 2 Μαΐου 2015

94

ΑΠΟ ΤΟ GREXIT στο… Βαρουφ-exit! Μία μία οι αντιστάσεις της κυβέρνησης κάμπτονται, μπας και πειστούν οι εταίροι-δανειστές να βάλουν επιτέλους το χέρι στην τσέπη! Και παρότι επισήμως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δηλώνουν ότι στηρίζουν τον Γιάνη Βαρουφάκη, είναι προφανές ότι το «καπέλωμα» του υπουργού Οικονομικών, που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης είναι εδώ και καιρό πλέον ανεπιθύμητο πρόσωπο στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις έτι περαιτέρω!

ΟΙ ΔΕ αξιωματούχοι των Βρυξελλών μόνο πάρτι που δεν έκαναν μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να συγκροτηθεί πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, υπό την ευθύνη βέβαια του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη να αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο. Και καλά να μη χωνεύουν τον Βαρουφάκη οι συνάδελφοί του ΥΠΟΙΚ των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά να σημειωθεί και άνοδος τόσο στο ελληνικό όσο και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το «ψαλίδισμα» Βαρουφάκη, ούτε στην πιο τρελή μας φαντασία!

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην εκπομπή «στον Ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί δεν αρέσει ο Βαρουφάκης στους ξένους, είπε ότι είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει «γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα από ό,τι τη μιλάνε αυτοί»! Με λίγα λόγια, πρόεδρε, τον ζηλεύουν; Δημοσίευμα του Reuters, πάντως, ανέφερε χαρακτηριστικά για την πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας ότι οι ομόλογοι του Έλληνα υπουργού Οικονομικών «έκλειναν τα αυτιά τους όταν μιλούσε ο Βαρουφάκης»!

ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΘΕΤΕ ότι «στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν αρέσει το γεγονός ότι ο Βαρουφάκης δίνει μια μικρή διάλεξη όταν τους μιλά»! Για αυτό τον λόγο, μάλιστα, ο Ντάισελμπλουμ τον διέκοψε κάποια στιγμή, λέγοντας: «Γιάνη, δεν μας λες αυτό που θέλουμε να ακούσουμε». Τι να κάνουν και οι… έξω από δω πια! Και δεν τους δίνει συγκεκριμένες προτάσεις εδώ και τρεις μήνες, και να τους κάνει διαλέξεις ως ακαδημαϊκός, ε πάει πολύ, σου λέει!

Η… Ρίγα τελικά απεδείχθη το… Βατερλό του Βαρουφάκη! Ο υπουργός Οικονομικών ενοχλήθηκε και δεν συμμετείχε καν στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, γεγονός που σχολιάστηκε ως ενδεικτικό της απομόνωσης της ελληνικής αποστολής. Όσο για την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε αυτά τα σχόλια… ούτε παιδιά του νηπιαγωγείου!

ΕΠΙΧΕΙΡΩΝΤΑΣ να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα κύκλοι του υπουργού διέδιδαν ότι ο κ. Γιάνης «δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα» και «προτίμησε να δειπνήσει με φίλους και συνεργάτες και πέρασε και πολύ καλά»! Πάτε καλά, αγαπητοί… κύκλοι; Είναι σοβαρή απάντηση τώρα αυτή; Δεν με παίζετε εσείς μία, δεν σας παίζω εγώ δέκα και κάνω παρέα με τους φίλους μου; Τι άλλο θα ακούσουμε πια; Ο Βαρουφάκης δεν μπορεί τα βαρετά δείπνα, όπως αυτό στη Λετονία, και πήγε μεσοβδόμαδα να δειπνήσει στα Εξάρχεια, όπου όντως η βραδιά ήταν πιο συναρπαστική…

ΑΛΛΑ ΑΣ φύγουμε από τα Εξάρχεια κι ας επιστρέψουμε στο Μαξίμου. Εκεί που βάλαμε φρένο στη δημιουργική ασάφεια του Βαρουφάκη, επιστρατεύσαμε και πάλι το δημοψήφισμα και… τινάξαμε την μπάνκα στον αέρα! Ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του, δήλωσε πως ναι μεν έχει λάβει εντολή λύσης μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά, αν βρεθεί στη δύσκολη θέση, αν καταλήξει να έχει συμφωνία έξω από αυτά τα όρια, τότε «δεν έχει άλλο αποκούμπι», όπως είπε, και μόνο «ο λαός θα αποφασίσει, αλλά όχι με εκλογές». Με λίγα λόγια, θα προκριθεί η λύση του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που η κυβέρνηση αναγκαστεί να κάνει μια «δύσκολη» συμφωνία με τους εταίρους, έξω από τα όρια της εντολής που έχει λάβει.

ΜΕΣΑ σε λίγες ώρες, μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και δεύτερη αναφορά στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού επέμεινε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ο «έντιμος συμβιβασμός» με τους εταίρους, τόνισε ότι, αν η συμφωνία είναι εκτός των ορίων που του θέτει η λαϊκή εντολή που έλαβε για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τον λόγο θα έχει ο λαός. Πάντως, τα μέλη που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα, την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασαν την άποψη πως δύσκολα θα υπάρξει «έντιμος συμβιβασμός», αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία τουλάχιστον επέλεξαν να μην ανεβάσουν τους τόνους, εκφράζοντας ανοιχτή διαφωνία.

ΩΣΤΟΣΟ, με το που δήλωσε ο πρωθυπουργός πως, αν τα βρει… σκούρα, θα καταφύγει σε δημοψήφισμα, άρχισαν αμέσως τα σενάρια –στην ημεδαπή και στην αλλοδαπή!– για το ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος… Όπως και να διατυπωθεί το ερώτημα, αν τελικά οδηγηθούμε σε δημοψήφισμα, ένα είναι το βέβαιο: στην κατάσταση που βρίσκεται ο ελληνικός λαός και διατηρώντας την ψευδαίσθηση ότι η αριστερή κυβέρνηση που εξέλεξε θα τον διασώσει τελικά, μόνο και μόνο γιατί οι κακοί ξένοι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, ό,τι και να τον ρωτήσουν, «ναι» στους κυβερνητικούς χειρισμούς θα πει. Και εκλογές να γίνουν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει κυβέρνηση, οπότε –σου λέει– έχουμε δύο στα δύο!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, σημειώνουμε ότι στις δύο ώρες και βάλε της πρωθυπουργικής συνέντευξης, ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε κουβέντα για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, για τις επενδύσεις, για την ανάπτυξη, ενώ άφησε… ορθάνοιχτα παράθυρα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2016 –και όχι από φέτος, όπως είχε δεσμευτεί–, ομοίως και για την αύξηση του αφορολογήτου στις 12.000 ευρώ! Λίγες προεκλογικές δεσμεύσεις να ψαλιδίσουμε ακόμα και θα τον πετύχουμε τον «έντιμο συμβιβασμό»!

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων επί τρεις μήνες, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση… παραπλανήθηκε! Σχολιάζοντας το γεγονός ότι δεν πήραμε χρήματα στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, είπε ότι «υπάρχουν και λάθη που γίνονται επειδή σε παραπλανούν». Και αναφέρθηκε στην απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την οποία μειώθηκε το όριο για τα έντοκα γραμμάτια. «Στις 20 Φλεβάρη έθεσα το ζήτημα αυτό και πήρα τη δέσμευση ότι με τη συμφωνία θα αποκατασταθεί» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και παραδέχτηκε πως «το λάθος είναι ότι πειστήκαμε με μια προφορική δέσμευση και δεν ζητήσαμε γραπτή».

Ο ΓΙΑΝΗΣ Βαρουφάκης, μετά το τέλος της συνέντευξης Τσίπρα, συμπλήρωσε πως «ο πρωθυπουργός είχε μεγάλο δίκιο», επειδή, λέει, «εμείς πήγαμε με την αίσθηση ότι μια συμφωνία είναι συμφωνία, ότι όταν σφίγγουμε το χέρι και λέμε ότι αυτό σημαίνει το “α” και όχι το “β”, σημαίνει το “α” και όχι το “β”». Από την άλλη μεριά, όμως, δήλωσε ο Βαρουφάκης, «δυστυχώς δεν επεδείχθη ίδια προσήλωση στην “μπέσα”». Μάλιστα! Ο πρωθυπουργός της χώρας, λοιπόν, παραπλανήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών έπεσε θύμα της έλλειψης «μπέσας» που διακρίνει τους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες! Πιάσ’ τ’ αυγό και κούρευ’ το!

ΚΑΙ ΜΕΣΑ σε όλα να έχεις και τη νεόκοπη συριζαία Θεοδώρα Τζάκρη να δηλώνει ότι η συμφωνία δεν έκλεισε «γιατί αυτά που μας ζητούν είναι χειρότερα από τη ρήξη», ότι μας εκβιάζουν αλλά δεν θα περάσει και άλλα τέτοια χαριτωμένα. Κι όλα αυτά, από μια βουλευτή που μια χαρά ψήφισε δύο μνημόνια ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μετά τη διαγραφή της από αυτό είπε να κάνει και εκείνη την… επανάστασή της!

Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ, πάντως, δεν άφησε αναπάντητα τα περί «παραπλάνησης» του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως η Αθήνα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και πως ήταν λάθος το ποντάρισμα σε χαλάρωση των κανόνων της ΕΚΤ. «H ελληνική κυβέρνηση» είπε ο… Μπλουμ, «πόνταρε στο ότι, αν διαπραγματευτεί μαζί μας, η ΕΚΤ θα ανοίξει το παράθυρο της ρευστότητας και θα χαλαρώσει τους κανονισμούς της».

ΕΛΑ ΟΜΩΣ που, αν δεν επέλθει μια «στέρεη συμφωνία», όπως τη χαρακτήρισε, με το Eurogroup, «δεν θα υπάρξει εύκολη πρόσβαση στα παράθυρα της ΕΚΤ»! Περιττό να σημειώσουμε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup δεν έκρυψε τη χαρά του για το «καπέλωμα» Βαρουφάκη, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στο Μαξίμου. Τι περίμενε δηλαδή το Μαξίμου, δεν καταλάβαμε ακριβώς. Πρώτα αποφασίζει να τους… δώσει τη χαρά και μετά δυσαρεστείται όταν ομολογούν ότι χάρηκαν;

ΚΙ ΟΛΑ αυτά επειδή ο… Μπλουμ δήλωσε πως ήταν ο ίδιος που πρότεινε ότι θα βοηθούσε πολύ εάν υπήρχε ένας εκπρόσωπος που θα μιλούσε απευθείας στον πρωθυπουργό. Και έσπευσαν οι κυβερνητικοί κύκλοι να σχολιάσουν πως «έχει περάσει καιρός από τότε που η Ελλάδα ήταν αποικία» και να παραπέμψουν στην πρώτη συνεδρίαση της νέας πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, που έγινε υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη. Εντάξει, το καταλάβαμε! Κανείς δεν σας υπέδειξε να «καπελώσετε» τον Βαρουφάκη, επειδή δεν αρέσει στις Βρυξέλλες, μόνοι σας το αποφασίσατε, για τους… ίδιους ακριβώς λόγους! Δεν είναι Γιάννης –Γιάνης, για την ακρίβεια–, είναι Γιαννάκης…

ΟΠΟΙΟΣ και να σηκώσει το βάρος της διαπραγμάτευσης, το ζητούμενο είναι να καταλήξουμε άμεσα σε αποτέλεσμα. Γιατί, ως γνωστόν, μέχρι τον Αύγουστο πρέπει να βρούμε και να πληρώσουμε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, των οποίων η τύχη αγνοείται! Και δυστυχώς, ακόμα και αν καταλήξουμε εντός Μαΐου σε συμφωνία και ανοίξει η στρόφιγγα της ρευστότητας για τη χώρα, αυτά τα λεφτά απλώς… δεν υπάρχουν! Με λίγα λόγια, ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα είναι από πιθανό έως απαραίτητο – το βαφτίσουμε, δεν το βαφτίσουμε «μνημόνιο»…

ΣΟΟΥ ΑΠΟ ΒΑΓΕΝΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡ’ ΟΛΙΓΟΝ ΞΥΛΟ!

Ηθοποιός με τα όλα της! Αυτό τουλάχιστον οφείλουμε να της το αναγνωρίσουμε. Η Άννα Βαγενά, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κι αυτή και νυν του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε δύο παραστάσεις στη Βουλή την ίδια μέρα! Με μια χάρτινη τσάντα, στην οποία είχε ένα CD player, απ’ όπου ακούστηκε η βραχνή φωνή του προέδρου της ΠΡΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη, όταν κατήγγειλε το κλείσιμο της ΕΡΤ, ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και… συνεπήρε το ακροατήριο!

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, χειροκροτήθηκε από τους συναδέλφους της για την ενέργειά της, αφήνοντας άφωνο τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γιάννη Μπαλάφα, που προέδρευε εκείνη την ώρα και ο οποίος δεν πρόλαβε ούτε να αντιδράσει! Επιπλέον, επιτέθηκε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν είναι δείγμα «ούτε ευγένειας ούτε ανδρισμού» να μην αφήνουν τους ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσουν. Και γι’ αυτό τον λόγο, νωρίτερα δεν δίστασε να κινηθεί απειλητικά κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου, σε έξαλλη κατάσταση, ενώ φωτογραφίες που απεικονίζουν τη σκηνή δείχνουν ξεκάθαρα ότι, εάν δεν τη συγκρατούσαν συνάδελφοί της, το πιο πιθανό ήταν να του ρίξει κι ένα… χαστούκι! Τέτοια πάθη που ξεσήκωσε η ΕΡΤ, εάν τα είχε σε τηλεθέαση στους καιρούς της δόξας της, μπορεί να είχε ξεπεράσει… και το CNN!

ΤΩΡΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΕΛΚ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Τον Φεβρουάριο, μια ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο μετείχε και ο Αντώνης Σαμαράς, είχε προκαλέσει θύελλα ακόμα και στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς εξυμνούσε την οικονομική πρόοδο που σημειώθηκε στην Ελλάδα υπό την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ προειδοποιούσε τον Αλέξη Τσίπρα «να μη θέσει εν αμφιβόλω» αυτή την πρόοδο, υπονομεύοντας ουσιαστικά εξαρχής τις προσπάθειες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. Τότε, κουβέντα ο Καλαματιανός! Ομοίως, δύο μήνες μετά, δεν είπε κουβέντα για τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ ότι το Grexit είναι δυστυχώς ρεαλιστική επιλογή!

Ωστόσο, για να απαντήσει εμμέσως στην κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα, ότι επενδύει προσωπικά στην αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, ποίησε την ανάγκη φιλοτιμία και κάλεσε τους ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς να στηρίξουν την Ελλάδα. Ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν βρίσκεται εκεί «για να επικρίνει τη σημερινή κυβέρνηση στη χώρα του», δήλωσε ωστόσο ότι ο ίδιος… μας έβγαζε από το μνημόνιο, ενώ τώρα, όπως είπε, «υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η Ελλάδα απομακρύνεται σήμερα από την υπόλοιπη Ευρώπη». Κατά τα άλλα, δεν είναι εκεί για να ασκήσει κριτική, αλλά για να ζητήσει στήριξη! Καλά κρασιά!

Τα σχόλια είναι κλειστά.