Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 14 Αυγούστου 2015

114

ΔΥΟ ΠΑΛΙΟΙ γνωστοί, που είχαν να συναντηθούν πάνω από πέντε χρόνια, πριν ξεκινήσει η κρίση και τα μνημόνια δηλαδή, βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο και τα είπαν λίγο.

Ο πρώτος έχει ένα μικρό μαγαζί και τα φέρνει βόλτα δύσκολα.

Ο δεύτερος είναι άνεργος τα τελευταία δύο χρόνια. Ρωτά, λοιπόν, ο πρώτος τον δεύτερο για να του φτιάξει κάπως τη διάθεση: «Και τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου τώρα που είσαι άνεργος;». «Τι να κάνω;» απαντά ο δεύτερος, «διαβάζω πολύ, πάω βόλτες και… ψηφίζω»!

ΌΧΙ, ΔΕΝ πρόκειται για ανέκδοτο αλλά για πραγματικό διάλογο, που έτυχε να «πάρει το αφτί μας» σε κεντρικό καφέ της Αθήνας. Όπως εξήγησε, άλλωστε, ο χιουμορίστας άνεργος, με τόσες εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια, συν το δημοψήφισμα, θα έπρεπε τώρα που δεν δικαιούται πια επίδομα ανεργίας, να παίρνει επίδομα… ψηφοφόρου!

ΆΔΙΚΟ έχει ο άνθρωπος; Σκεφτείτε πόσες εκλογές έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια. Από το 2009, αν προσθέσουμε εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές, τοπικές και το δημοψήφισμα, τουλάχιστον εννέα φορές έχουμε πάει στις κάλπες! Είναι να μη ζητάει επίδομα ψηφοφόρου; Μέχρι και αποζημίωση για ψυχική οδύνη θα έπρεπε να λάβει! Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, πάντως, ασχέτως κομμάτων και ιδεολογιών, δεν πτοείται ούτε από την κρίση ούτε από τα capital controls! Εκλογές και ξερό ψωμί! Πάρτε τον Τσίπρα, για παράδειγμα. Όσο και να διαμηνύει ότι οι εκλογές… κατά βάθος δεν είναι στα σχέδιά του, δεν φαίνεται να μπορεί ή και να θέλει να τις αποφύγει.

ΚΑΙ ΜΗΠΩΣ είναι η πρώτη φορά; Τον… χορό των πρόωρων εκλογών άνοιξε το 2009 ο Γιώργος, που με την «απειλή» της επερχόμενης εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας το 2010, ουσιαστικά, διεμήνυσε ότι θα ρίξει την κυβέρνηση Καραμανλή. Έτσι, ο δεύτερος προκήρυξε αναγκαστικά πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε θριαμβευτικά το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου. Μετά ήρθε η σειρά και του ΓΑΠ, φυσικά, που αφού είχε υπογράψει το πρώτο μνημόνιο, αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί από την εξουσία το 2011 και να προσχωρήσει στην κυβέρνηση Παπαδήμου, μαζί με άλλα δύο κόμματα.

ΚΑΙ ΕΚΕΙ που είπαμε, άντε να προχωρήσουν τα πράγματα με τον Παπαδήμο, μπας και ξεμπερδεύουμε κάποια στιγμή, ο Σαμαράς, που είχε πάρει τα ηνία της ΝΔ από τον… κουρασμένο Κωστάκη, δεν σταματούσε να μας υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε… ημερομηνία λήξης! Βλέπετε, είχε την ορμή των Ζαππείων τότε ο Αντώνης και δεν κρατιόταν να γίνει πρωθυπουργός κι αυτός! Και τα κατάφερε τελικά, με το… ζόρι και μετά από δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις το 2012 και αφού αναγκάστηκε να σχηματίσει συγκυβέρνηση μαζί με ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καθώς τα κουκιά δεν έβγαιναν! Και φτου ξανά από την αρχή!

ΚΑΙ ΠΑΡΑ τις δυσκολίες, την κρίση, τις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, εκεί που είχαμε αρχίσει να προσδοκούμε ότι μπορεί να δούμε κάποια στιγμή φως στην άκρη του τούνελ και να επανακάμψει η ελληνική οικονομία, χωρίς νέα μνημόνια (;), νάσου και ο Αλέξης στη γωνία, ως άλλος… Σαμαράς, πάλι λόγω της επερχόμενης εκλογής προέδρου Δημοκρατίας στις αρχές του 2015, να μην κρατιέται να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα για την… πρώτη φορά Αριστερά!

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ κι αυτός και ο ελληνικός λαός μαζί, φυσικά, και αποκτήσαμε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στα ελληνικά χρονικά! Εύγε μας! Και τώρα; Μετά από λίγους μήνες αριστερής διακυβέρνησης και ένα τρίτο –αριστερό, αυτή τη φορά!– μνημόνιο, που μας έρχεται κατακούτελα και αφού ζήσαμε οι νεότεροι και το πρώτο μας δημοψήφισμα, βάζουμε ολοταχώς πλώρη προς νέες πρόωρες (σ.σ. πιο πρόωρες δεν γίνεται!) εκλογές για το Φθινόπωρο! Θαυμάσια! Τι σημασία έχει που δεν έχουμε λεφτά; Εμείς πια έχουμε γίνει επαγγελματίες ψηφοφόροι! Στα λεφτά θα κολλήσουμε;

ΈΚΛΕΙΣΕ, λοιπόν, η δύσκολη διαπραγμάτευση με την τρόικα που επί πρώτης φοράς Αριστερά έγινε… κουαρτέτο, και μετά τα απανωτά «όχι» στο τρίτο μνημόνιο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η ρήξη στο εσωτερικό του οποίου είναι πια δεδομένη, όλα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές οσονούπω! Όσο για τον Λαφαζάνη και τα άλλα κόκκινα παιδιά της Αριστερής Πλατφόρμας, πάνε για νέο κόμμα, στα πρότυπα του… μπαμπά Αλαβάνου –λέγε με, Σχέδιο Β’– με στόχο την επιστροφή στη δραχμή, το σκίσιμο των μνημονίων, τη μονομερή διαγραφή του ελληνικού χρέους, τη διεθνή μας απομόνωση και άλλα τέτοια χαριτωμένα!

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξάλλου, όπως είχαν διαμηνύσει εξ αρχής, δεν σκοπεύουν να παραδώσουν τις έδρες τους, γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα, πριν καν το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς, όλο και περισσότεροι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται την προκήρυξη πρόωρων εκλογών μια ώρα αρχύτερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει δημοσίως ότι δεν επιθυμεί εκλογές, στην Κουμουνδούρου δίνουν και παίρνουν οι μυστικές δημοσκοπήσεις. Έχουν προβλέψει, λέει, ακόμα και τα ποσοστά του νέου –ανύπαρκτου προς το παρόν– κόμματος Λαφαζάνη και λοιπών διαφωνούντων, το οποίο δεν ξεπερνά το 5%!

ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ, αν πάμε τελικά σε πρόωρες εκλογές, τότε αυτές θα διεξαχθούν με λίστα, εδώ είναι που θα γίνει το… έλα να δεις! Για παράδειγμα, σε ποια λίστα θα ενταχθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Ιδού η απορία! Στη λίστα Τσίπρα ή στη λίστα Λαφαζάνη; Στην πρώτη δεν χωράει και στη δεύτερη… περισσεύει! Γιατί μπορεί οι απόψεις της να συγκλίνουν με αυτές των συντρόφων της στην Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες δεν… τρελαίνονται για την πρόεδρο της Βουλής ούτε αυτοί! Και ο Βαρουφάκης; Θα εξαργυρώσει τις διεθνείς δάφνες του– λέμε τώρα καμιά… κουβέντα να περνάει η ώρα!– κατεβαίνοντας ξανά υποψήφιος και με ποιο κόμμα αυτή τη φορά; Όχι ότι έχουμε και κάποια αγωνία για την εκλογική τύχη του Γιάννη, αλλά είπαμε, κουβέντα να γίνεται!

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, πάντως, άπαξ και θεωρηθεί ότι η κυβέρνηση έχασε τη δεδηλωμένη, είναι να επιστρέψει ο Τσίπρας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να «σπρώξει» τα πράγματα προς τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

ΩΣΤΟΣΟ, κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο μετά… βδελυγμίας, καθώς τόσο ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, όσο και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, απέρριψαν ξανά αυτή τη λύση σε συνεντεύξεις τους, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ο κ. Παππάς δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ενώ ο Σκουρλέτης είπε ότι είναι «ξεκάθαρα αντίθετος» σε σχηματισμό κυβέρνησης με τη συμμετοχή και άλλων κομμάτων από την παρούσα Βουλή ακόμα και με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα!

ΑΠΟ ΤΗΝ άλλη, βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στα… ψηφαλάκια των οποίων βασίστηκε η κυβέρνηση βεβαίως βεβαίως, τα οποία δεν επιθυμούν εκλογές άμεσα, καθώς θα έχουν αναμφίβολα αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, με δεδομένο ότι χωρίς τους βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να έχει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, οι πρόωρες εκλογές μάλλον είναι αναπόφευκτες. Έχουν αρχίσει ήδη, άλλωστε, να «παίζουν» και οι πρώτες πιθανές ημερομηνίες, είτε στις 13 Σεπτεμβρίου είτε στις 20.

ΌΣΟ ΓΙΑ την Αριστερή Πλατφόρμα, που μιλά για μνημόνιο-λαιμητόμο και «θηλιά στο λαιμό του λαού», συνεχίζει τα «φλογερά» άρθρα στην ιστοσελίδα iskra.gr, με σκληρές επιθέσεις κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Χαρακτήρισε αντιδημοκρατικό τον κυβερνητικό προγραμματισμό για την υπογραφή τρίτου μνημόνιου μέσα στον Δεκαπενταύγουστο και εκλογές τον Σεπτέμβριο με διαδικασίες εξπρές. Κι αυτό, όπως υπογραμμίζεται, με στόχο να εκκαθαρίσουν τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ από τα «αντιμνημονιακά βαρίδια»!

Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ, μάλιστα, που δεν δίστασε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αυγή» να πει ότι η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει κανένα μέλλον», όπως και ο τόπος, εφαρμόζοντας ένα νέο τρίτο μνημόνιο, να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό φέρεται να είναι σε συχνή επαφή με τον Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος, προς το παρόν, απολαμβάνει τις διακοπές του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Τήνο.

ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες, ο πάλαι ποτέ μέντορας του Τσίπρα (σ.σ. Αλαβάνος) βλέπει θετικά το ενδεχόμενο συμπόρευσης με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στις επικείμενες πρόωρες εκλογές, με απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ η Αριστερή Πλατφόρμα! Και παράλληλα, λέγεται ότι πολύ συχνά πλέον ο Λαφαζάνης συζητά για διάφορα θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας με τον Αλαβάνο, ενώ να μην ξεχάσουμε να σας πούμε ότι επίκειται, στο τέλος του μήνα, ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην Κατερίνη, με θέμα «Η απαγορευμένη συζήτηση για το εθνικό νόμισμα» και με ομιλητές τόσο τον Αλαβάνο όσο και τον Λαπαβίτσα…

«ΓΕΜΙΣΑΜΕ ΣΤΟΧΑΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΕΙΡΑ»!

Και μέσα σε όλα, είχαμε νέο επεισόδιο στο σήριαλ Πανούσης-ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη –που τα έχει μαζεμένα, μετά από τόσες επιθέσεις που έχει δεχτεί από κομματικά στελέχη, νεολαίους και… Ζωή– κατακεραύνωσε στελέχη της κυβέρνησης σε πρόσφατη συνέντευξή του! Εδώ που τα λέμε, πάντως, το αυτονόητο είπε ο άνθρωπος. «Η κυβέρνηση βρίθει από στοχαστές, ακτιβιστές και ανθρώπους χωρίς διοικητική πείρα» δήλωσε στην «Καθημερινή», επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι περισσότεροι είχαν «ως πρόφαση τη διαπραγμάτευση για να μην κυβερνήσουν»! Και φυσικά, πρόσθεσε όσα λέμε και ξαναλέμε εδώ και τόσο καιρό. Καλή η διαπραγμάτευση και η επίτευξη συμφωνίας, αλλά κάποια στιγμή, σύντροφοι, πρέπει και να κυβερνήσετε!

Με λίγα λόγια, όπως είπε κι ο Πανούσης, τώρα που τελείωσε η διαπραγμάτευση, πρέπει να διοικήσουν, δηλαδή «να μην είναι βρώμικο το σχολείο, να μπορείς να πας στο νοσοκομείο, να περπατήσεις ασφαλής στο πάρκο χωρίς να φοβάσαι» και άλλα αυτονόητα! Για τον Τσίπρα, πάντως, είπε τα καλύτερα, αλλά με… προϋποθέσεις! Μίλησε για την ευστροφία του και τον αντικομφορμισμό του, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να γίνει ηγέτης για τα επόμενα 20 χρόνια, αρκεί όμως να παραμείνει ένας… αριστερός πρωθυπουργός, στηριζόμενος από σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες! Ειδάλλως, εάν «παίξει με την άλλη πλευρά», που όπως είπε αγνοεί τι είναι και τι πρεσβεύουν αυτοί οι άνθρωποι –μην ανησυχείς, υπουργέ μου, ούτε εμείς έχουμε καταλάβει απολύτως– τότε «θα αναλωθεί και θα καεί πολύ γρήγορα»…

«ΓΛΩΣΣΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ Τ’ ΑΛΗΘΗ ΛΕΓΕΙ»

Όσοι είχαν σπεύσει να χαρακτηρίσουν από «ανάλατο» έως «ξενέρωτο» τον Τσακαλώτο –συγκριτικά, μάλιστα, με τον λαλίστατο αστέρα της πολιτικής προκάτοχό του, Γιάννη!–, μάλλον ανακάλεσαν τους χαρακτηρισμούς τους αυτές τις μέρες, μετά το γλωσσικό λαθάκι του υπουργού Οικονομικών, με στόχο τη Ζωή Κωνσταντοπούλου! Γιατί μπορεί ο γεννημένος στην Ολλανδία υπουργός, με τα άπταιστα αγγλικά με προφορά Οξφόρφης, να φαίνεται καμιά φορά ότι μιλά κάπως σπαστά ελληνικά, ωστόσο, η ατάκα που ξεστόμισε, μετά το ξενύχτι με το κουαρτέτο για να κλείσει η συμφωνία, έσπασε κόκκαλα! Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί κι αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα για το δάνειο, για το πότε θα κατατεθεί δηλαδή η συμφωνία στη Βουλή, ο Τσακαλώτος απάντησε λέγοντας πως… «Ζωής θέλοντος» θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα!

«Δεν ξέρω εγώ αυτά τα διαδικαστικά» πρόσθεσε ωστόσο, επισημαίνοντας ότι εκείνος ασχολείται μόνο με τη διαπραγμάτευση. Αλλά «Ζωής θέλοντος…» είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης και, εδώ που τα λέμε, ελάχιστοι πίστεψαν ότι το γλωσσικό… λαθάκι οφείλεται στο πολύωρο ξενύχτι ή τα σπαστά ελληνικά του! Δεν είναι η πρώτη φορά που «ξεσπαθώνει» εμμέσως πλην σαφώς ο Τσακαλώτος πάντως. Να μην ξεχνάμε ότι τον είδαμε… αγνώριστο στην προηγούμενη ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, όταν διαπληκτιζόμενος με βουλευτές του ΚΚΕ τα πήρε… στο κρανίο με τον Αλέξη Μητρόπουλο που τελούσε χρέη προέδρου, απαιτώντας να του απαντήσει εάν επιτέλους προεδρεύει! Είδες ο Τσακαλώτος; Αμέ!

Τα σχόλια είναι κλειστά.