Ειδησεογραφικό site

Τάσος Κορωνάκης: O αστράτευτος «στρατάρχης» του κόμματος

194

Της Ευτυχίας Π. Πανταζάκου

Το γεγονός ότι δεν έχει εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία και είναι ένας από τους χιλιάδες «αιώνιους» φοιτητές, έφερε τον Τάσο Κορωνάκη στο επίκεντρο της δημοσιότητας – κάτι που σίγουρα δεν αρέσει στον μακρυμάλλη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι 23 βουλευτές της ΝΔ, ανέφεραν ότι ενώ δεν έχει υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία και δεν έχει πάρει πτυχίο, εντούτοις επελέγη να εκπροσωπεί τη χώρα στη διαπραγμάτευση.

Άνθρωπος χαμηλών τόνων, Πειραιώτης, αν και Παναθηναϊκός, ο Τάσος Κορωνάκης δεν είναι απλά ο γραμματέας της Κουμουνδούρου, αλλά ένας από τους πιο στενούς φίλους της συζύγου του πρωθυπουργού, Περιστέρας Μπαζιάνα, και κατά συνέπεια και του Αλέξη Τσίπρα.

Με τη… συντρόφισσά του Μπέτυ γνωρίστηκαν στην Πάτρα, στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όταν και οι δύο δραστηριοποιούνταν στη νεολαία του Συνασπισμού, με τον Τάσο Κορωνάκη να είναι εκλεγμένος γραμματέας της νεολαίας στην Πάτρα και τον σημερινό πρωθυπουργό να είναι γραμματέας της νεολαίας του Συνασπισμού. Μάλιστα, ο κ. Κορωνάκης τον διαδέχτηκε ως ο επόμενος γραμματέας της νεολαίας του Συνασπισμού.

Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ

Με καταγωγή από την Κρήτη και συγκεκριμένα από τις Βρύσες Αμαρίου, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ έχει να θυμάται τις ιστορίες από τον παππού του Ευάγγελο Κορωνάκη, ο οποίος αφού πολέμησε στον ελλληνοαλβανικό πόλεμο, επέστρεψε στην Κρήτη, όπου εκτελέστηκε και κάηκε από τους Γερμανούς μαζί με άλλους 19 συντοπίτες του.

Η γιαγιά του πήρε τη μεγάλη απόφαση και ήρθε στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε τα παιδιά της με πολύ μεγάλες δυσκολίες.

Ο πατέρας του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ τέλειωσε την Ανωτάτη Βιομηχανική, δούλεψε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ως εμπορικός αντιπρόσωπος και μετά εργάστηκε στον δήμο Πειραιά, όπου και συνταξιοδοτήθηκε.

Έχει δύο αδέλφια τον Βαγγέλη, ο οποίος είναι συνταξιούχος του Πολεμικού Ναυτικού και τη Δέσποινα που είναι καθηγήτρια φιλόλογος. Ζώντας στην Κυψέλη, ο γραμματέας της Κουμουνδούρου θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες στην προσπάθεια των κατοίκων να αναβαθμίσουν την περιοχή και να αποδοθεί η αγορά της στους κατοίκους της.

«ΠΕΣ ΤΟ ΚΙ ΕΓΙΝΕ»

Ιδρυτής του Δικτύου Αλληλεγγύης της 6ης Δημοτικής Κοινότητας «Το μυρμήγκι», ο Τάσος Κορωνάκης γνωρίστηκε με τους Κυψελιώτες τόσο όσο και οι κάτοικοι ενός μικρού χωριού.

Άνθρωπος των κινημάτων, ήρεμη δύναμη αλλά και πιστός… στον Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο κάθε φορά που του εκφράζει κάποιο σχέδιο ή επιθυμία, απαντά «Πες το κι έγινε».

Ενθουσιώδης, υπομονετικός και επίμονος άρχισε από τα κατώτερα κομματικά όργανα και με… πολύ τρέξιμο, έφτασε να αναγνωριστεί, πρόσφατα, ως γραμματέας του κόμματος, καρδιά της Κουμουνδούρου, με 102 ψήφους. Απέναντί του βρέθηκε ο υποστηριζόμενος από την Αριστερή Πλατφόρμα Αλέκος Καλύβης, ο οποίος έλαβε 64 ψήφους, ενώ τα 32 λευκά ψηφοδέλτια ερμηνεύονται από πολλούς ως δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του και στον Αλέξη Τσίπρα. Εκλέχτηκε την 1/3/2015.

Από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν υποψήφιος για τον δήμο Αθηναίων, μέχρι και την εποχή της υποψηφιότητας του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, υπήρξε υπεύθυνος για τις επικοινωνιακές τους καμπάνιες, ενώ υπήρξε ένα από τα τρία στελέχη που είχαν «απόλυτο» λόγο στις προεκλογικές καμπάνιες τόσο του 2012 όσο και των πρόσφατων εκλογών.

«ΕΛΠΙΔΑ» ΑΠΟ ΤΗ… ΧΙΛΗ

Στον ίδιο και την ομάδα του, μάλιστα, πιστώνεται και το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας «Η ελπίδα έρχεται», της 25ης Ιανουαρίου. Μαζί με τον Ηλία Χρονόπουλο, με τον οποίο είναι και «κολλητοί», τη Λίνα Θεοδώρου και τον Θεόδωρο Μιχόπουλο κοιμόντουσαν στην Κουμουνδούρου, σχεδιάζοντας την προεκλογική καμπάνια του κόμματος.

Λίγο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε… αποκαλύψει την πηγή έμπνευσης του συνθήματος «Η Ελπίδα Έρχεται»: «Το εμπνευστήκαμε» είχε πει, «από το ιστορικό σύνθημα της καμπάνιας που έκαναν στη Χιλή ενάντια στη χούντα του Πινοσέτ, με αφορμή το δημοψήφισμα του 1988. Η δική μας καμπάνια δεν κοιτάζει πίσω αλλά μπροστά. Κι όπως έκαναν και οι Χιλιανοί, δεν στεκόμαστε στον πόνο που ζήσαμε, αλλά στη χαρά που θα ζήσουμε, αν κερδίσουμε όλοι μαζί».

Ο ΕΛΥΤΗΣ, Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΑ

Αν πίσω από κάθε κίνηση-τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται οι Αλέκος Φλαμπουράρης, Νίκος Παππάς και Γιάννης Δραγασάκης, το βέβαιο είναι πως… λίγα μέτρα πιο πίσω, χωρίς να είναι ευδιάκριτος, βρίσκεται ο Τάσος Κορωνάκης.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, λόγω και της υπογραφής της συμφωνίας με τους εταίρους, έχει επιφορτιστεί να παραμένει ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κόμμα –το οποίο έχει διαφορετική κουλτούρα από τα άλλα κόμματα εξουσίας– με την κυβέρνηση.

«Οι διαφορετικές απόψεις» λέει ο Τάσος Κορωνάκης, «πρέπει να λέγονται ανοιχτά, αλλά εντός των οργάνων που πρέπει να λειτουργούν. Αυτός θα είναι ένας ωφέλιμος τρόπος και για την κυβέρνηση και για το κόμμα». Ο ίδιος διατυπώνει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι του αρέσει κι έχει μάθει να βασίζεται μόνον στη συλλογική δουλειά.

«Ταραχή να πέσει στον Άδη και το σανίδωμα να υποχωρήσει από την πίεση τη μεγάλη του ήλιου» είναι ίσως οι πιο αγαπημένοι στίχοι του Οδυσσέα Ελύτη, που αντιπροσωπεύουν απόλυτα τον Τάσο Κορωνάκη.

Λάτρης του κάμπινγκ, φέτος, θα απαρνηθεί τις παραλίες των Κυκλάδων, όπου είναι συχνός θαμώνας. Στο κέντρο της πόλης ο Τάσος Κορωνάκης, αργά τα βράδια, διαβάζει έστω και ελάχιστες σελίδες από τα αγαπημένα του αστυνομικά μυθιστορήματα, ελπίζοντας, μαζί με τον δολοφόνο, να ανακαλύψει και τον τρόπο να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ Κουμουνδούρου, Αριστερής Πλατφόρμας και κυβέρνησης…

Τα σχόλια είναι κλειστά.