Ειδησεογραφικό site

Στο πέταλο 12 Σεπτεμβρίου 2015

173

ΤΟ ΝΑ θέλουν τα μέσα ενημέρωσης να δείξουν πως κρατούν αποστάσεις από τους πολιτικούς δεν είναι κακό. Το να θέλουν τα μέσα ενημέρωσης να στηρίξουν κάποιον και να «θάψουν» κάποιον άλλον, επίσης δεν είναι κακό. Βάζουν από κάτω την υπογραφή τους ή τη γνώμη τους κάτω από τον τίτλο τους και οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν. Αυτά ισχύουν γενικά, εκτός κι αν το μέσον –το κόστος– είναι μεγαλύτερο από το όφελος.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ είναι ντροπή για τη δημοσιογραφία οι τίτλοι που ακολούθησαν το ντιμπέιτ. Βαρετό, σούπα κ.λπ. Ισοπέδωση και φτώχεια έχουμε να πούμε εμείς, αλλά όχι για τους πολιτικούς αρχηγούς, για τα μέσα ενημέρωσης. Είναι αδιανόητο να απαξιώνουν τη Δημοκρατία, για να αποφύγουν την ευθύνη να πουν τη γνώμη τους επί της ουσίας. Ή απλώς για να μην πάνε κόντρα στα… social media. Όπου εκτός από πολίτες δρουν και περνάνε γραμμή κομματικά και παρακρατικά troll.

ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ είχε νικητή. Είχε ηττημένο. Είχε ανθρώπους που ξεχώρισαν και άλλους που δεν κατάφεραν κάτι το ιδιαίτερο. Νικητής ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Eμφανίστηκε άνετος, να ξέρει πού πατά και πού θέλει να πάει τα πράγματα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΝΔ δεν ξεπέρασε βέβαια τον εαυτό του. Δεν κατέθεσε μια νέα πρόταση για κάποιο ζήτημα πολιτικής. Έκανε, όμως, κάτι που αξίζει να σημειωθεί: ξεκαθάρισε πως, αν κερδίσει τις εκλογές, θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει την εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την αλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε εκνευρισμένος με αδύνατα επιχειρήματα. Η μόνη καλή του στιγμή ήταν όταν πήγε να ανοίξει μέτωπο με την Όλγα Τρέμη. Αλλά δεν είναι αυτή η δουλειά των πρωθυπουργών.

Ο Προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει το μνημόνιο. Δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει και να απαντήσει στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα τον κατηγορούν πολίτες και πολιτικοί. Το ίδιο και ο Πάνος Καμμένος ο οποίος προσπάθησε με τεχνάσματα να κρύψει το «ναι σε όλα».

ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ ήταν και η προσπάθεια του Δημήτρη Κουτσούμπα να ανοίξει μέτωπο με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Να τον βγάλει από τα «χωράφια» του ΚΚΕ. Έφθασε, μάλιστα, στο σημείο να επισημάνει στον αρχηγό της Λαϊκής Ενότητας ότι οι καιροί και οι συσχετισμοί δεν επιτρέπουν την έξοδο από την ΕΕ και ότι η αλλαγή νομίσματος θα έφερνε περισσότερους φόρους για τον λαό.

ΤΙ ΑΛΛΟ να κάνει ο άνθρωπος για να βρεθούν μερικοί δημοσιογράφοι να αναδείξουν τις απόψεις του; Στα «κυβικά» του κινήθηκε και ο Σταύρος Θεοδράκης, ο οποίος, όμως, δεν δείχνει να έχει τις απαραίτητες δυνάμεις για να γίνει πρωταγωνιστής και στην πολιτική. Ίσως η δημοσιογραφία να του πήγαινε καλύτερα, όπως ακούστηκε στους διαδρόμους του Ραδιομεγάρου.

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ τις τηλεοπτικές συζητήσεις, εργαλείο για να βελτιωθεί η Δημοκρατία είναι και οι δημοσκοπήσεις, που δεν αποτυπώνουν μόνο την πρόθεση ψήφου. Όλες οι τελευταίες έρευνες, πίσω από τα τετριμμένα στερεότυπα για τον διχασμό της κοινωνίας, την κρίση αξιοπιστίας της πολιτικής και των κομμάτων, την έλλειψη ηγετικών φυσιογνωμιών, που επιβεβαιώνονται, δείχνουν και ένα νέο στοιχείο: έρχεται στην επιφάνεια η διάθεση συμβιβασμού μιας ηττημένης κοινωνίας.

ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, το 49% στηρίζει και το 46% όχι την απόφαση της Βουλής για το τρίτο μνημόνιο. Ενδεικτικό του διχασμού αλλά και της διάθεσης συμβιβασμού. Που επιβεβαιώνεται και από το γεγονός πως το 71% δηλώνει ότι δεν έχει πλέον νόημα ο διαχωρισμός μνημονιακός-αντιμνημονιακός.

ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ δείχνουν ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα ή έναν νέο ηγέτη. Έχει ανάγκη από μία νέα αναθεωρητική δύναμη. Όπως ακριβώς ήταν το ΠΑΣΟΚ το 1981. Άλλαξε πολλά αλλά όχι τα πάντα. Δύναμη μεταρρυθμιστική αλλά όχι επαναστατική. Ο συνδυασμός των απαντήσεων δείχνει ότι για την ώρα η πλειοψηφία είναι υπέρ της λύσης και όχι της ρήξης. Θέλουν ευρώ ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ.

ΑΛΛΑ ο χρόνος τελειώνει, καθώς η αύξηση του ριζοσπαστισμού της ακροδεξιάς απειλεί την κοινωνική και πολιτική τάξη, που θα δοκιμαστούν άγρια, αν εφαρμοστεί το 3ο μνημόνιο χωρίς δημιουργική σαφήνεια. Δυστυχώς, το πλέον ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνίας μας αυτή τη στιγμή είναι οι δεξιοί. Μόνο το 8% όσων αυτοτοποθετούνται στη δεξιά, δηλώνουν ότι τα πράγματα πάνε καλά στη χώρα.

ΣΤΟΥΣ ψηφοφόρους της ΧΑ αυτό πέφτει στο 4% (όπως και στο ΚΚΕ βεβαίως). Η αριστερά δεν είναι πλέον η βασική αναθεωρητική δύναμη στη χώρα. Ούτε ως πολιτικός λόγος αλλά ούτε και ως μείγμα ψηφοφόρων.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση, η δημοσκόπηση δείχνει και τον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το 43% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ότι συμφωνεί με την ψήφιση του μνημονίου. Αυτοί ό,τι και να κάνει ο Αλέξης, δεν είναι έτοιμοι να αλλάξουν κομματική στέγη. Δεν ακούν ούτε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ούτε τον Γιάννη Βαρουφάκη. Η έρευνα μας παρουσιάζει και τη δεξαμενή ψηφοφόρων του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Το 22% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν ότι θα ήθελαν εθνικό νόμισμα.

ΦΑΙΝΕΤΑΙ ανάγλυφα και η αναζήτηση της κοινωνίας για έναν νέο ηγέτη. Καταλληλότερος ο κανένας με 32%. Η απόλυτη επιβεβαίωση της αναζήτησης. Η πολυδιάσπαση του εκλογικού σώματος αποτυπώνεται ανάγλυφα στην πρόθεση ψήφου. Οι χαμηλές συσπειρώσεις του επιβεβαιώνουν και αυτές με τη σειρά τους τη φθορά των κομμάτων.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ σίγουρα αποτελεί στόχο το 52,8% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνουν κεντροαριστεροοί. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στοχεύσει στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (τώρα που το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης γέρνουν προς τον νεοφιλελευθερισμό) και να αναχαιτίσει την επέλαση Μεϊμαράκη (που κάποιοι τον επιλέγουν απλώς και μόνο για να διώξουν τον Αλέξη).

ΣΕ ΑΥΤΟ το πλαίσιο θα κερδίσει όποιος δείξει ομάδα κύρους και αποκτήσει «Αποστόλους» (εξαπτέρυγα), που θα ενισχύσουν το ηγετικό του προφίλ. Οι Έλληνες έχουν ανάγκη από καλά νέα. Από ειδήσεις για το πώς η χώρα θα βγάλει λεφτά. Και θέλουν ένα νέο κράτος. Λιγότερο σπάταλο, πιο αποτελεσματικό. Με λιγότερο προνόμια και πιο δίκαιη μοιρασιά. Με ένα «καλό σύνολο» στην κυβέρνηση. Δεν ψάχνουν τον «Μεσσία». Κόμματα που δεν θα απαξιώνουν το ένα το άλλο και όλα μαζί τη Δημοκρατία. Που θα δώσουν ξανά σε όλους αξιοπρέπεια και περηφάνια.

ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ξεκίνησαν όλα, στο ξενοδοχείο PARK, όπου ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε παρουσιάσει την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, επέστρεψε η Φώφη Γεννηματά, για να δώσει στη δημοσιότητα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας για τις επερχόμενες εκλογές. Πρώτος, σηματοδοτώντας τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, είναι ο πρόεδρος του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς, Θ. Θεοχαρόπουλος.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ο καθηγητής Ξενοφών Κοντιάδης. Τρίτος ο Θάνος Μωραΐτης, σε μία συμβολική επιλογή για την επιστροφή και των περισσότερων στελεχών του ΚΙΔΗΣΟ. Στην τέταρτη θέση η δημοσιογράφος Μαρία Παπουτσάκη. Στην πέμπτη θέση ο Μιχάλης Κατρίνης, γιατρός. Στην έκτη θέση η Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια νομικών και δικηγόρος. Ακολουθεί ο Συμεών Κεδίκογλου.

ΣΤΗΝ ΟΓΔΟΗ θέση εκπρόσωπος από τη νεότερη γενιά του ΠΑΣΟΚ η Χαριτίνη Καρακωστάκη. Ένατος ο Σπύρος Γαρυφάλλης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Υόρκη. Στη δέκατη θέση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αναπήρων Ιωάννης Βαρδακαστάνης. Από τη ΔΗΜΑΡ μπήκε και ο Νίκος Τσούκαλης. Και τέλος ο Κώστας Λαλιώτης, η μεγάλη επιστροφή.

ΤΕΛΙΚΑ ο μόνος που δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί από τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ είναι ο Φίλιππος Σαχινίδης. Το πραγματικό ερώτημα, βέβαια, είναι αν θα κάνει δήλωση και προς ποια κατεύθυνση ο Γιώργος Παπανδρέου. Πιθανότατα να ακολουθήσει και αυτός τη γραμμή της Άννας Διαμαντοπούλου, που δήλωσε ότι στηρίζει, αλλά με στόχο το ΠΑΣΟΚ να οδηγηθεί στην επανίδρυση. Δηλαδή, σε ένα νέο κόμμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας.

ΌΛΑ ΑΥΤΑ θα αποφασιστούν την επόμενη μέρα, όπου η Φώφη μπορεί να έχει ήδη αναδειχθεί στο νέο ισχυρό πρόσωπο στον χώρο της κεντροαριστεράς, εφόσον έχει καταφέρει να αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Κοντός ψαλμός αλληλούια…

ΣΤΗ ΦΩΦΗ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΠΙΟ «ΑΝΤΙΑΘΛΗΤΙΚΕΣ» ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η συζήτηση είχε και μία νικήτρια. Τη Φώφη Γεννηματά. Την πολιτική αρχηγό που δέχτηκε τις πιο «αντιαθλητικές» ερωτήσεις. Αμάν πια με τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ. Εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι επιμένουν στα εύκολα. Το ΠΑΣΟΚ έχει απαντήσει, απάντησε και η κυρία Γεννηματά. Μακάρι και άλλα κόμματα να είχαν διατάξει έλεγχο στα οικονομικά τους και να είχαν στείλει τα πορίσματα στη Δικαιοσύνη. «Δεν έχω στα χέρια μου το πόρισμα. Είναι βέβαιο ότι όλα τα κόμματα έχουν αντίστοιχα προβλήματα. Δεν έχω βγάλει κανένα συμπέρασμα. Όμως, με απόλυτη διαφάνεια έχουμε ερευνήσει τα πάντα, γι’ αυτό αισθάνομαι σιγουριά. Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, το ΠΑΣΟΚ δεν δανείστηκε ποτέ χρήματα και να μην τα επιστρέψει, γι’ αυτό μπορούμε να κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Από εκεί και πέρα είναι προφανές πως η ατάκα της «το χρυσό βατόμουρο ανήκει στον κ. Τσίπρα» είναι από αυτές που θα μείνουν από την τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης. Γιατί τόσο κόπο έκανε ο κ. Τσίπρας. Του αξίζει ένα βραβείο, αν και είναι πιθανό το πρώτο και καλύτερο να το πάρει στις εκλογές, αν καταφέρει να τις χάσει. Γιατί είναι «επιτυχία» να κερδίζεις με 36,5% τον Ιανουάριο, να σαρώνεις με 62% σε ένα δημοψήφισμα και να χάνεις εκλογές τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Θέλει προσπάθεια…

Τα σχόλια είναι κλειστά.