Ειδησεογραφικό site

Στον αέρα οι γαλάζιες κάλπες…

92

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η διαδικασία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, λόγω της κατάστασης στα ταμεία του κόμματος, τα οποία είναι σήμερα άδεια! Σήμερα έληξε η διαδικασία υποβολής προσφορών για τον διαγωνισμό σχετικά με την εταιρεία που θα αναλάβει τεχνικά την ψηφοφορία, και η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να εγγυηθεί στην όποια εταιρεία επιλεγεί ότι θα μπορέσει να την εξοφλήσει για το έργο που συμβατικά θα αναλάβει. Το παρασκήνιο είναι πλούσιο και έντονο, με τα μοναδικά χρήματα που περιμένει η ΝΔ να μπουν στα ταμεία της να ανέρχονται στο ποσό των περίπου 500.000 ευρώ, εάν ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών επιτρέψει την εκταμίευση δύο δόσεων για να φτάσει σε αυτό το ύψος. Όμως, από το περιβάλλον του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται η άποψη ότι με αυτά τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να πληρωθούν οι μισθοί των υπαλλήλων, που είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες, καθώς και οι ανελαστικές δαπάνες του κόμματος, και με τα υπόλοιπα να γίνουν οι εκλογές. Φτάνουν; Όχι, δεν φτάνουν για εκλογές, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν εκ των συνυποψηφίων του για την αρχηγία, τουλάχιστον έτσι όπως βλέπουν την κατάσταση σήμερα.

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ

Συνεργάτες των άλλων τριών υποψηφίων που ρωτήθηκαν από το «Καρφί» απαντούν είτε ότι είναι δουλειά του κόμματος να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, είτε ότι, αν ο κ. Μεϊμαράκης γνώριζε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, τότε ποιος ο λόγος που ο ίδιος προχώρησε στην προεδρική εκλογή σε αυτή τη χρονική στιγμή. Όπως και να ’χει, φαίνεται ότι όσοι υποψήφιοι εμπλέκονται στη διαδικασία δεν έχουν και κανένα άγχος για τα οικονομικά του κόμματος και μάλιστα κάτι τέτοιο δεν απασχόλησε ιδιαίτερα την εφορευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι των υποψηφίων, αφού δεν έχει και ανάλογη αρμοδιότητα. Έτσι, οι Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης και Μητσοτάκης δίνουν τιτάνια μάχη να γίνουν αρχηγοί σε ένα κόμμα που δεν έχει ούτε ευρώ στο ταμείο, αλλά και αυτά τα πολύτιμα ευρώ που θα πάρει από την κρατική επιχορήγηση, λόγω εθνικών εκλογών, θα τα δώσουν για να κατακτήσουν την προεδρική καρέκλα, προσποιούμενοι, προφανώς, την επόμενη μέρα ότι πρωταγωνιστούν στην ταινία «Ο εμίρης και ο κακομοίρης», με τον συγκλονιστικό Κώστα Βουτσά να μοιράζει ρολόγια.

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Το παρασκήνιο με τον διαγωνισμό είναι πλούσιο και δείχνει και το μέγεθος της αμέλειας σε ένα κόμμα που, αν μη τι άλλο, υπόκειται και σε νομικούς περιορισμούς. Σε μια συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής, προτού ο Β. Μεϊμαράκης μπουκάρει με τα γνωστά αποτελέσματα, ο γενικός διευθυντής Κ. Τσιμάρας, έχοντας εξουσιοδοτηθεί να προχωρήσει στην επιλογή εταιρείας που θα αναλάβει να κάνει τις εκλογές, ανακοίνωσε ότι είχε ήδη κάποιες προσφορές και ότι σύντομα θα συμφωνούσαν με μια εταιρεία που του φάνηκε καλύτερη. Εκτός από τον εκπρόσωπο του Β. Μεϊμαράκη, Θ. Αμπατζόγλου, κανείς εκ των παρισταμένων δεν απόρησε για το πώς ο γενικός διευθυντής μπορούσε να γνωρίζει τις προφορές των εταιρειών αφού υποτίθεται ότι ήταν κλειστές και θα άνοιγαν την περασμένη Πέμπτη! Σύμφωνα με τον Αμπατζόγλου, εκφράστηκε αντίρρηση για τη νομιμότητα της διαδικασίας, αλλά, σύμφωνα με τους υπόλοιπους, το πρωί της επόμενης μέρας και πριν εισβάλει ο Μεϊμαράκης στην επιτροπή, είχε συμφωνήσει και ο ίδιος σε αυτό.

Η ΓΚΑΦΑ

Στην πραγματικότητα όμως τόσο ο γενικός διευθυντής όσο και ο αρμόδιος διευθυντής προμηθειών κ. Πέτσας (κατά τον νόμο η ευθύνη του δεύτερου) θα έπρεπε να έχουν αναρτήσει την πρόσκληση ενδιαφέροντος στην ιστοσελίδα, ώστε να μπορούν να έχουν ενημέρωση όλες οι ενδιαφερόμενες εταιρείες και να υποβάλουν προσφορές σε ΚΛΕΙΣΤΟ φάκελο. Η προκήρυξη αυτή έγινε μετά τη φασαρία που έκανε ο Μεϊμαράκης και απόδειξη της γκάφας των αρμόδιων διευθυντών αλλά και την αμέλεια(;) της εφορευτικής επιτροπής είναι ότι στην προκήρυξη αναγράφεται ρητά ότι οι προσφορές θα πρέπει να είναι κλειστές. Άρα, ο κ. Τσιμάρας, ο οποίος ως γενικός διευθυντής της ΝΔ μετέχει και στην επιτροπή, δεν είχε λόγο να ανακοινώνει ότι βρισκόταν κοντά σε συμφωνία με κάποια εταιρεία χωρίς καν να έχει γίνει προκήρυξη του διαγωνισμού. Ωστόσο, πληροφορίες από τν διοίκηση της ΝΔ αναφέρουν ότι συνεργάτης του κ. Μεϊμαράκη έδωσε κι εκείνος προ ημερών ένα σημείωμα για μια εταιρεία που ήθελε να συμμετάσχει και η οποία δεν είδε κάποια πρόσκληση και αποτάθηκε σε αυτόν. Ο ίδιος την προώθησε αρμοδίως με τη σημείωση να τη δουν, εάν ήθελαν να τη συμπεριλάβουν στα υπόψη και εφόσον πληρούσε τις προϋποθέσεις.

Η συνάντηση των «4»

Όλα αυτά εκτονώθηκαν στη συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων, που έγινε με πρωτοβουλία του Άδ. Γεωργιάδη στη Βουλή. Η συνάντηση έγινε, σύμφωνα με όλες τις πλευρές, σε καλό κλίμα. Οι διάλογοι όμως έβγαλαν και ειδήσεις. Ο Απ. Τζιτζικώστας είπε: «Εγώ δεν έχω καμία σχέση με τον Σαμαρά, όπως μου καταμαρτυρούν. Δεν έχω και δεν θέλω να έχω σύνδεση με τον Σαμαρά όπως μου προσάπτουν».

Ο Β. Μεϊμαράκης, εξηγώντας τον ρόλο που διέκοψε μαινόμενος την εφορευτική επιτροπή, τόνισε: «Εγώ ήθελα να έχω γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου για το σύννομο της διαδικασίας. Έπρεπε να γίνει πρόσκληση για τις εταιρείες, δεν μπορεί ο γενικός διευθυντής να γνωρίζει τις εταιρείες από πριν. Μπήκα ως πρόεδρος, είμαι υπεύθυνος για την άρτια επιλογή, να μην μπορεί κανείς μετά να μου ζητήσει τον λόγο».

Ο Άδ. Γεωργιάδης είπε τα πρώτα λόγια: «Κύριοι, αν δεν το κόψουμε εδώ αυτό που γίνεται, η Νέα Δημοκρατία θα μείνει με 10% και 150 εκατ. ευρώ χρέος. Τι νόημα έχει να γίνεις πρόεδρος σε τέτοιο κόμμα;»

Ο ίδιος από το κινητό του είχε σε ανοιχτή ακρόαση τον Κυριάκο Μητσοτάκη μέχρι να φτάσει.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.