Ειδησεογραφικό site

Μιμή Ντενίση στο «Κ»: Η σημερινή Βουλή με απογοητεύει

172

Της Πέννυς Κροντηρά

«Αν έχεις κάνει καριέρα από γνωριμίες, ίντριγκες, σχέσεις, γκρεμίζεσαι με τα πρώτα σχόλια» δηλώνει η καταξιωμένη ηθοποιός Μιμή Ντενίση σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο «Καρφί». Η Μιμή Ντενίση σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, και στη δραματική σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.   Έχει μεταφράσει και διασκευάσει πάνω από 80 θεατρικά έργα, νουβέλες και μυθιστορήματα και έχει γράψει 4 ιστορικά έργα. Πριν από 11 χρόνια ίδρυσε τη δική της δραματική σχολή, «Κεντρική Σκηνή», όπου έχει συνεργαστεί με μεγάλα ελληνικά και διεθνή ονόματα του χώρου της υποκριτικής.

Πώς προέκυψε η αγάπη σας για την τέχνη της υποκριτικής; Ποιο το ερέθισμα;

Υπήρχε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Χωρίς κάποιο εξωτερικό ερέθισμα. Όταν σου ταιριάζει πραγματικά η δουλειά σου, έτσι γίνεται.

Ο δρόμος προς την επιτυχία, την αναγνώριση και την καταξίωση ήταν δύσκολος; Υπήρξαν στιγμές που απογοητευτήκατε; 

Όχι! Ο δρόμος προς την επιτυχία ήταν εύκολος –πολλές φορές είναι–, ο δρόμος προς την αληθινή καταξίωση, την αυτογνωσία και τη σταθερότητα είναι δύσκολος. Θέλει πολύ αγώνα για να μείνεις στην πρώτη γραμμή και να το αξίζεις.

Τελικά η τέχνη της υποκριτικής διδάσκεται ή είναι έμφυτο ταλέντο; 

Χωρίς έμφυτο ταλέντο δεν γίνεται να προχωρήσεις. Φυσικά έχει πολύ δρόμο η μάθηση. Στο θέατρο δεν τελειώνεις ποτέ! Χωρίς ταλέντο όμως –που σημαίνει και χωρίς τρέλα και πάθος για το θέατρο– δεν μαθαίνεις κιόλας.

Πώς αισθάνεστε όταν μεταλαμπαδεύετε τις γνώσεις σας, μέσω της δραματικής σχολής που έχετε,  σε νέους ανθρώπους;

Περήφανη! Όταν βλέπω τόσους μαθητές μου να παίζουν πλάι μου στη «Σμύρνη», συγκινούμαι πάρα πολύ. Τους στηρίζω, αλλά νιώθω πως με στηρίζουν κι αυτοί με την αγάπη τους. Είναι σπουδαίο να είσαι κοντά στους νέους και προσπαθώ να τους βοηθώ να μη χάσουν τα όνειρά τους στη σκληρή εποχή που ζούμε. Γι’ αυτό φροντίζω, μόλις τελειώνουν τη σχολή, να εμφανίζονται πλάι μου.

Τι σημαίνει με μία λέξη για εσάς το «θέατρο»;

Είναι η παράλληλη ζωή μου! Ό,τι ονειρευόμαστε να ζήσουμε το ζούμε συνήθως στο θέατρο! Κι όποια συναισθήματα δεν τολμάμε να εκφράσουμε τα εκφράζουμε στη σκηνή. Ο ηθοποιός είναι αυτός που μπορεί να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του με πολύ κόσμο. Αυτό είναι το ταλέντο!

Ποια είναι τα επαγγελματικά σχέδιά σας για φέτος τον χειμώνα;

«Σμύρνη μου αγαπημένη»! Τι άλλο; Υπάρχει πιο επίκαιρο θέμα; Κοιτάξτε τι γίνεται με τους πρόσφυγες.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία σας με τον Αμερικανό συγγραφέα-σεναριογράφο για τη μίνι τηλεοπτική σειρά που αφορά τη Σμύρνη και θα προβληθεί από το ΒΒC;  Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό το εγχείρημα.

Η συνεργασία μου με τον Martin Sherman έχει πολύ δρόμο ακόμα. Έχουμε γράψει τα πρώτα επεισόδια της μίνι σειράς, αλλά έχουμε πολλή δουλειά ακόμα, καθώς το έργο ανοίγει πια σε περισσότερους χαρακτήρες.

Είναι στα σχέδιά σας η δημιουργία ενός ιδρύματος προστασίας για τα παιδιά;

Ναι! Οπωσδήποτε. Από τα πράγματα που με πληγώνουν περισσότερο είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται παιδάκια αστέγων, ανέργων, προσφύγων.

Είσαστε ένας άνθρωπος που λόγω του πλούσιου βιογραφικού σας έχετε δεχτεί πολλές φορές σκληρή κριτική. Τι συμβουλεύετε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον χώρο και πιθανόν θα αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά;

Να έχουν γνώσεις, να πατάνε στα πόδια τους και να μη θεωρούν τον εαυτό τους το κέντρο του κόσμου. Όταν ξέρεις τη δουλειά και ξέρεις τι κάνεις, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα. Αν έχεις κάνει καριέρα από γνωριμίες, ίντριγκες, σχέσεις, γκρεμίζεσαι με τα πρώτα σχόλια.

Η φινέτσα και το στιλ σας είναι μοναδικό. Ποιο το μυστικό σας; Τι συμβουλεύετε τις γυναίκες;

Να βρουν το προσωπικό τους στιλ! Να μη θέλουν να έχουν τα ίδια μακριά μαλλιά με τρέσες, τα ψεύτικα χείλια και στήθη, τα ίδια κιλά. Οι γυναίκες που έχουν στιλ και προσωπικότητα είναι για μένα πανέμορφες! Εγώ πάντα ακολουθούσα το τύπο μου και τη διάθεσή μου.

Ποιος ο ρόλος του έρωτα στη ζωή σας; 

Πιο σημαντικός, αλλά, όταν δεν υπάρχει, τον ζω επί σκηνής.

Πώς βλέπετε σήμερα τις σχέσεις των ανθρώπων;

Χάλια! Οι πιο πολλοί ζουν ανύπαρκτες σχέσεις μέσω facebook! Όλοι έχουν άγχος με τη δουλειά και τα οικονομικά. Γι’ αυτό χάθηκε το φλερτ! Μάτια κενά βλέπεις γύρω σου! Και πολλές σχέσεις συμφέροντος φυσικά!

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας;

Να μη χάνουν το θάρρος τους και να αγωνίζονται για τα όνειρά τους. Η Ελλάδα έχει ξαναπεράσει τέτοιες καταστάσεις και χειρότερες, δεν θα χαθεί. Πρέπει να είμαστε όμως πιο απαιτητικοί και λογικοί σε σχέση με τους πολιτικούς μας. Και φυσικά να διορθωθούμε κι εμείς σε πολλά.

Ποια η γνώμη σας για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση και την κρίση που βιώνουμε ως πολίτες της χώρας μας;

Ποια να είναι; Υποφέρουμε όλοι, αφού αφήσαμε τη χώρα επί πολλά χρόνια να κατρακυλάει. Δεν ενδιαφερθήκαμε αρκετά ως πολίτες! Η χώρα μας δεν διεκδικεί ποτέ τίποτα έγκαιρα. Πάντα κατόπιν εορτής και στα εθνικά ζητήματα και στα οικονομικά. Γι’ αυτό από το 1830 και μετά είμαστε πάντα στο έλεος των «συμμάχων».

Παρά την οικονομική κρίση η προσέλευση του κόσμου στα θέατρα έχει αυξηθεί. Πώς το σχολιάζετε;

Το θέατρο δεν πεθαίνει ποτέ! Είναι τέχνη ανθρωποκεντρική! Ακουμπάει και γαληνεύει την ψυχή του ανθρώπου. Σε κάθε πόλεμο, σε κάθε κρίση γέμιζε πάντα το θέατρο! Το θεωρώ φυσικό. Υπάρχει όμως μια διαφορά: ψάχνει τις πιο καλές παραστάσεις, γιατί δεν έχει πια την άνεση να πάει σε πολλές, κι επίσης επιζητεί πιο σοβαρά θέματα και κυρίως ελληνικά. Δεν είναι τυχαία η επιτυχία της «Σμύρνης». Είναι η ιστορία μας αληθινά ειπωμένη, όχι χρυσωμένη ούτε μονόπλευρη.

Θα σας ενδιέφερε η ενασχόληση με την πολιτική;

Το ανέβασμα της «Σμύρνης» πολιτική πράξη είναι. Τα ίδια γίνονταν και τότε. Διχόνοια, προδοσίες από τους συμμάχους, χρέος, δανεισμός, προσφυγιά. Η κατάσταση των προσφύγων είναι ολόιδια. Δείτε μια φωτογραφία προσφύγων από τη Συρία και μια Σμυρνιών το 1922. Όλα ίδια. Από την Τουρκία στα ίδια νησιά! Ναι, με ενδιαφέρει η πολιτική για να προσφέρω, όχι για να έχω καλή σύνταξη. Το περιβάλλον αυτή τη στιγμή της Βουλής με απογοητεύει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.