Ειδησεογραφικό site

Το ΠΑΣΟΚ κάνει… βουτιά στο Ποτάμι

29

Ενώ όλοι μιλούν για ανανέωση και συνεργασία, όταν συμβαίνει το πρώτο, κανείς δεν προχωρά στο δεύτερο. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι διαθέτουν δύο νέους ανθρώπους στις ηγεσίες τους, αλλά δυσκολεύονται να τα βρουν. Στο ερώτημα σχετικά με το ποιος φταίει, το «τοξικό ΠΑΣΟΚ» ή το «φοβισμένο Ποτάμι», η απάντηση δεν είναι εύκολη…

Το άλλοτε κραταιό Κίνημα, που από το 44% βρέθηκε στο 4% και σήκωσε δειλά δειλά το κεφάλι του μόλις πριν από λίγες ημέρες, αναζητεί το μέλλον του. Η Φώφη Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει πως θα σεβαστεί την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου και θα επιδιώξει να οδηγήσει τον χώρο σε ένα ιδρυτικό συνέδριο για το νέο κόμμα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό καλεί το Ποτάμι, καλεί το ΚΙΔΗΣΟ, καλεί και όσα στελέχη έχουν βρει προσωρινή στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ ή έχουν αποφύγει την κομματική ένταξη τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα για την ίδια είναι ότι, αν και δεν έχει πλέον βαρίδια το κόμμα της, στα μάτια και στα μυαλά πολλών παραμένει «τοξικό». Για τους πολίτες είναι το παλιό. Οπότε σύντομα θα πρέπει να τους παρουσιάσει το καινούριο. Σε αυτή την κατεύθυνση ξεκίνησε και τη συμμαχία με τη ΔΗΜΑΡ και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο…

ΜΕΤΑΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟ ΣΟΚ

Σε ό,τι αφορά το Ποτάμι, η ουσία είναι πως ο Σταύρος Θεοδωράκης συμπεριφέρεται ακόμη σαν να βρίσκεται σε μετατραυματικό σοκ. Μέχρι τις εκλογές ήταν το νέο στην πολιτική, από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες ήταν ο ηττημένος τους. Ξεκίνησε και η εσωκομματική αμφισβήτηση. Το πραγματικό ερώτημα είναι: Τι θέλει ο Σταύρος από την πολιτική; Θέλει πράγματι ο γνωστός δημοσιογράφος να γίνει μόνιμος πολιτικός ή αξιοποίησε τη δημοφιλία του για να σπάσει τα κομματικά στεγανά; Το τελευταίο το πέτυχε. Συμπεριέλαβε στο κόμμα του και στελέχη από την Κεντροαριστερά και στελέχη από την Κεντροδεξιά. Για το πρώτο θα πρέπει να εμπλακεί στην πολιτική στα σοβαρά και να απαλλαγεί και από το σύνδρομο του… πρωταγωνιστή. Όχι μόνο στα εύκολα. Διακηρύξεις και ψήφος σε θέματα αρχής. Η πολιτική είναι διαπραγμάτευση, έχει ρίσκα.

Η ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΝΑΣ

«Η γέφυρα» μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη μπορεί να γίνει η Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού συμμετείχαν την Τετάρτη στο συνέδριο που διοργάνωσε το «Δίκτυο» της πρώην επιτρόπου. Κάθισαν στο ίδιο τραπέζι με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάσιμο Ντ’Αλέμα, και άλλους επιστήμονες και πολιτικούς από την Ελλάδα. Και οι δύο τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων, για να υπάρξουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα της χώρας. Και οι δύο ζήτησαν από τους πολίτες να επιστρέψουν στην πολιτική και προχώρησαν σε συντονισμένα πυρά κατά της κυβέρνησης, που επέλεξε να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Φώφη Γεννηματά ήταν σαφής: «Οι πραγματικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές επιστρέφουν. Αυτόν τον λόγο αναζητούν οι Έλληνες πολίτες. Νέα προοδευτική πρόταση από μια ενωμένη, μεγάλη, πλειοψηφική Κεντροαριστερά της προοπτικής και των λύσεων». «Ζητώ τη συμμετοχή όσων αισθάνονται ότι ανήκουν στον προοδευτικό, σοσιαλιστικό, δημοκρατικό πολιτικό χώρο στις διαδικασίες της προγραμματικής συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Να είναι παρόντες χωρίς άλλες δεσμεύσεις, στις διαδικασίες της προγραμματικής συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες» ήταν το μήνυμά της σε όσους διστάζουν. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «δεν είναι αριστερή πολιτική η διαχείριση της απελπισίας που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ» και ότι η Κεντροαριστερά «δεν θα είναι άλλοθι και δεκανίκι, είτε στους νεοφιλελεύθερους και συντηρητικούς της ΝΔ είτε στις λαϊκιστικές, θολές, δήθεν αριστερές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ»…

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν πιο επιφυλακτικός προτιμώντας να ξεκινήσει ο διάλογος για τις αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν στην οικονομία και όχι διάλογος για νέο πολιτικό χώρο. «Το Ποτάμι δεν έχει καμία σχέση με το παλιό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει διάλογος για αυτά που απασχολούν τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά και διευκρίνισε πως «άλλο είναι η συμπόρευση με τους μηχανισμούς, άλλο ο διάλογος και η συνεργασία». Προς αυτή την κατεύθυνση το Ποτάμι δημιούργησε προσωρινή ειδικού σκοπού επιτροπή, αποτελούμενη από τους Λυκούδη, Λυμπεράκη, Δρέττα, Μεϊμαρόγλου και Βούγια, στην οποία θα προστεθούν και άλλα πρόσωπα, για να συντονίσει το διάλογο με τους πολίτες που ασφυκτιούν ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προσδιόρισε επίσης πως «θα συνεργαστούμε, όπου είναι δυνατόν, με τα προοδευτικά κόμματα για συγκεκριμένες αλλαγές, επί παραδείγματι τον εκλογικό νόμο, αλλά θα κρατήσουμε την αυτοτέλειά μας και θα διεκδικήσουμε στις επόμενες εκλογές τη δύναμη να πρωταγωνιστήσουμε εμείς στην αλλαγή τη μεγάλη που πρέπει να συμβεί στη χώρα μας».
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν ο Κώστας Σημίτης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Γιάννης Μαγκριώτης, ο Κώστας Τριαντάφυλλος, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.