Ειδησεογραφικό site

Στα 10 εκατ. ευρώ η αξία των 233 κιλών κοκκαΐνης που κατασχέθηκαν (Βίντεο)

39

Τις λεπτομέρειες για το πώς εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα και πλέον οργανωμένα διεθνικά δίκτυα εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, από την Κεντρική Αμερική στη χώρα μας έδωσε η ηγεσία της ΕΛΑΣ.
Στην καλά οργανωμένη επιχείρηση της Δίωξης Ναρκωτικών, της Αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), του Σ.Δ.Ο.Ε. και της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε σπίτι στη Βούλα την Τρίτη, ανακαλύφθηκαν 233 κιλά κοκαΐνης αξίας πάνω από 10 εκατομμυρίων ευρώ, όπλα και φυσίγγια.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τρία μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, ένας Ελληνας 62 ετών ένας 25χρονο μεξικανός, αρχηγικό μέλος του κυκλώματος και ένας 69χρονος καναδικής υπηκοότητας ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ο μεξικανός εγκέφαλος της οργάνωσης (35 ετών) και ένας 365χρονος αμερικανός γεννηθείς στο Λίβανο.

Σε βάρος όλων των παραπάνω εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διεύθυνσης και συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης, της εισαγωγής, εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, της νομοθεσίας περί όπλων, καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Σύμφωνα με τον Διοικητή Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, στο πλαίσιο των εκτεταμένων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, σε οικίες, χώρους και οχήματα, σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν κατασχεθεί :

πάνω από 233 κιλά κοκαΐνης, που μεταφέρθηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο με μεγάλες ποσότητες φρούτων (ανανά), το οποίο είχε αφιχθεί στο Λιμάνι του Πειραιά από τον Παναμά
δύο (2) καραμπίνες και μονόκαννο όπλο,
σαράντα τέσσερα (44) φυσίγγια διαμετρήματος 7,65 mm και εκατόν είκοσι πέντε (125) κυνηγετικά φυσίγγια,
μεταλλική μαχαίρα τύπου «ματσέτα»,
εννέα (9) κινητά τηλέφωνα,
3.960 ευρώ, 1.643 δολάρια Η.Π.Α. και 5.920 πέσος Μεξικού.

Εκτιμάται ότι τα παράνομα έσοδα που θα αποκόμιζαν τα μέλη της οργάνωσης από την εμπορία και περαιτέρω διακίνηση της κατασχεθείσας ποσότητας κοκαΐνης, ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Το χρονικό της εξάρθρωσης της σπείρας

νarkotika_001470Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης και εμπεριστατωμένης έρευνας, από το συνδυασμό των προανακριτικών στοιχείων και τη διασταύρωση και ανάλυση όλων των ερευνητικών δεδομένων οι διωκτικές αρχές οδηγήθηκαν στη δημιουργία του προφίλ (profiling) των εμπλεκομένων ατόμων και στην ταυτοποίηση της εγκληματικής τους δράσης, στο πλαίσιο του οργανωμένου κυκλώματος εισαγωγής, διακίνησης και εμπορίας σκληρών ναρκωτικών.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη ιεραρχική εσωτερική διάρθρωση, με διακριτούς– προκαθορισμένους ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, μεταξύ των μελών της.

Συγκεκριμένα, «εγκέφαλος» της οργάνωσης είναι ο 35χρονος υπήκοος Μεξικού, με αρχηγικό μέλος τον 25χρονο ομοεθνή του, ενώ ο 36χρονος υπήκοος Η.Π.Α. αναλάμβανε τους χρηματικούς διακανονισμούς των αγοραπωλησιών της κοκαΐνης, την ανεύρεση τελικών παραληπτών – αγοραστών των ναρκωτικών και την νομιμοποίηση των εγκληματικών εσόδων.

Επιπλέον, ο 62χρονος ημεδαπός και ο 69χρονος υπήκοος Καναδά, αποτελούσαν τους αγοραστές των ναρκωτικών στην Ελλάδα.

Όπως διακριβώθηκε δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην μεταφορά, εισαγωγή και περαιτέρω διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κεντρική Αμερική προς χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ επιδίωκαν να δημιουργήσουν «πύλη» εισόδου, μέσω της Ελλάδας, για τη διακίνηση των ναρκωτικών προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.