Ειδησεογραφικό site

Οι Τούρκοι στέλνουν στη Λεμεσό πλατφόρμα πετρελαίου για… επισκευή

41

«Συναγερμός» σήμανε λίγο πριν τις 7 το απόγευμα έπειτα από πληροφορία ότι οι Τούρκοι μεταφέρουν προς τη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου εξέδρα γεωτρήσεων για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από τη Δημόσια Τηλεόραση, η πλατφόρμα που έχουν ενοικιάσει οι Τούρκοι ήδη μεταφέρεται από δύο πλοία που απέπλευσαν από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας προς την θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ο απόπλους, έλεγαν στρατιωτικές πηγές, έγινε τις πρωινές ώρες της Τρίτης. Σύμφωνα με τις ίδιες στρατιωτικές πηγές η συγκεκριμένη πλατφόρμα που μετακινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα, περίπου 4 κόμβων την ώρα, τύπου «Jupiter» είναι περιορισμένων δυνατοτήτων και δεν έχει τις προδιαγραφές για έρευνες σε ανοιχτές θάλασσες ή πολύ περισσότερο σε αβαθή.

Από το υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο επικοινώνησε το protothema.gr, υποβάθμιζαν το θέμα επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια ρουμάνικη πλατφόρμα η οποία μεταφέρεται για επισκευή στην Λεμεσό (πόλη της ελεύθερης Κύπρου) με άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφεραν στο protothema.gr πηγές της κυπριακής κυβέρνησης, πρόκειται για πλοίο-γεωτρύπανο το οποίο έχει συμβόλαιο με κυπριακή εταιρεία για να κάνει επισκευή στη Λεμεσό και δεν υπάρχεοι ουδεμία σχέση με τις έρευνες που κάνει το «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε μερικούς ωστόσο η συγκυρία προκάλεσε συναγερμό. Σε δύο μέρες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Barbaros» συνεχίζει τη διεξαγωγή παρανόμων σεισμογραφικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Πηγή: protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.