Ειδησεογραφικό site

Αντιμέτωπη με τη διάσπαση η ΝΔ παρά την παραίτηση Μεϊμαράκη – Υπό αμφισβήτηση η τοποθέτηση Πλακιωτάκη στη θέση του αντιπροέδρου

38

Με χάος και διάλυση απειλείται η Νέα Δημοκρατία, παρά την παραίτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και την παράδοση της μεταβατικής προεδρίας στον Γιάννη Πλακιωτάκη.

Και αυτό, καθώς από πολλές πλευρές αμφισβητείται η νομιμότητα της ανάληψης καθηκόντων προσωρινού προέδρου από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ότι στο πρόσωπο του κ. Πλακιωτάκη συγκεντρώνονται τρεις ιδιότητες: του γραμματέα της ΚΟ, του προέδρου, καθώς και του επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, μετά τη δήλωση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ότι απέχει των συγκεκριμένων καθηκόντων.

Η παραίτηση του κ. Παπαμιμίκου από την ΚΕΦΕ συνδέεται, κατά πληροφορίες, με τον ορισμό του κ. Πλακιωτάκη ως μεταβατικού προέδρου, κάτι που ορισμένοι στη Συγγρού υποστηρίζουν ότι προσκρούει στο καταστατικό του κόμματος.

Σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, ο κ. Μεϊμαράκης δεν είχε δικαίωμα από το καταστατικό να ορίσει μεταβατικό πρόεδρο τον κ. Πλακιωτάκη και, εφόσον παραιτήθηκε, καθήκοντα έπρεπε να αναλάβει ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, κ. Παπαμιμίκος.

Υπό αυτές τις συνθήκες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζουν φόβους ότι το κόμμα τους δεν θα καταφέρει να οδηγηθεί ομαλά στην εκλογή του επόμενου προέδρου.

Οι πρώτες δηλώσεις Πλακιωτάκη – Ζήτησε να πέσουν οι τόνοι

Στην ομιλία του στην έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο  Γιάννης Πλακιωτάκης ευχαρίστησε και δήλωσε ότι με συναίσθηση του ρόλου και των ευθυνών αποδέχεται την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλάβει αντιπρόεδρος και προσωρινός πρόεδρος του κόμματος μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού.

Στις πρώτες του δηλώσεις επισήμανε: «Την προηγούμενη Κυριακή, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του κόμματος και της εταιρείας που ανέλαβε τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, ζήσαμε ένα οργανωτικό φιάσκο, το οποίο έπληξε την εικόνα και το κύρος της παράταξης και πλήγωσε τα στελέχη και τη βάση της ΝΔ. Δυστυχώς, αντί να σταθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος, συμμετείχαμε σε ένα γαϊτανάκι εσωστρέφειας, που μόνο κακό κάνει στην πληγωμένη εικόνα στο κύρος και στην αξιοπιστία της παράταξής μας».

«Θεωρώ ότι ευθύνη έχουμε όλοι μας, γιατί δεν κατορθώσαμε να διασφαλίσουμε την ομαλή διεξαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματός μας. Το να ρίχνουμε ευθύνες ο ένας στον άλλο είναι εύκολο και ανέξοδο. Το ζητούμενο όμως σε αυτή την κρίσιμη ώρα είναι να πρυτανεύσει η λογική και να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας. Για το λόγο αυτό ζητώ από όλους και κυρίως από τους τέσσερις υποψηφίους να χαμηλώσουν τους τόνους, ώστε να ξεφύγει η παράταξη από το τέλμα και το αδιέξοδο» προσέθεσε.

Μετά τον Γιάννη Πλακιωτάκη, το λόγο στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ πήρε ο Γιάννης Τραγάκης, που είναι και ο παλαιότερος βουλευτής, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Πρέπει να αφήσουμε τις αντιπαραθέσεις και να προχωρήσουμε όλοι μαζί συντεταγμένα και ενωμένα στις 20 μέρες που απομένουν μέχρι την εκλογή αρχηγού».

Η παραίτηση Μεϊμαράκη

Την απόφασή του να παραιτηθεί από μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, διευκρινίζοντας ότι παραμένει υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ.

Το πρωί ο κ. Μεϊμαράκης είχε ανακοινώσει την απόφασή του να ορίσει αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον μέχρι σήμερα γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Παραδίδω την μεταβατική προεδρία στον Γιάννη Πλακιωτάκη, τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης.

Θέλοντας να δικαιολογήσει την απόφασή του, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επισήμανε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους Νεοδημοκράτες ότι αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος. Δεν υπάρχει θέμα διάσπασης».

Εκτιμάται ότι με την κίνησή του να παραιτηθεί από την προεδρία της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης επιχειρεί να αποκλιμακώσει το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 24ωρα μετά το απίστευτο φιάσκο των εκλογών για ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ.

Λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε την παραίτησή του από μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος, παραδίδοντας τη θέση αυτή στον γραμματέα της ΚΟ Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η επίθεση που δέχομαι, δεν συνάδει με το νεοδημοκρατικό ύφος και για να εκτονώσω την ένταση που έχει δημιουργηθεί, για να την αποδυναμώσω, παραδίδω την έδρα της μεταβατικής προεδρίας στον κ. Πλακιωτάκη και συνεχίζω την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του κόμματος. «Αυτό το κάνω για την ενότητα του κόμματος» ήταν το μήνυμα που θέλησε να περάσει ο κ. Μεϊμαράκης.

 

Ο Παπαμιμίκος αμφισβητεί τον Πλακιωτάκη: Αντικαταστατικός ο ορισμός του

Αμφισβητεί την νομιμότητα ανάθεσης της μεταβατικής προεδρίας από τον Ευ. Μεϊμαράκη στον Γιάννη Πλακιωτάκη ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος.

Οπως υποστήριξε το καταστατικό προβλέπει ότι ο μεταβατικός πρόεδρος, όπως ήταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, δεν έχει το δικαίωμα να ορίσει αντιπρόεδρο. Ως γνωστόν ο κ. Μεϊμαράκης ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά ως μεταβατικός πρόεδρος, παίρνοντας νομιμοποίηση από την Πολιτική Επιτροπή και την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Τι προβλέπει το καταστατικό της ΝΔ

  • Σύμφωνα με το άρθρο 10, παρ. 1, όπως ορίζεται από το καταστατικό της ΝΔ, «Πρόεδρος του Κόμματος είναι αυτός που εκλέγεται νόμιμα, με τον τρόπο που ορίζεται στο παρόν άρθρο.».
  • Στο άρθρο 9, παρ. 2,υποπαρ. 8: «Μπορεί να ορίζει έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους του Κόμματος, στους οποίους μπορεί να αναθέτει την προσωρινή αναπλήρωσή του όταν κωλύεται, την εποπτεία και τον συντονισμό ειδικότερων τομέων ευθύνης που καθορίζει ο ίδιος, καθώς και κάθε άλλη, κατά την κρίση του, αρμοδιότητα.».
  • Παράλληλα, το άρθρο 10, παρ. 19 ορίζει ρητά ότι: «Ο απερχόμενος Πρόεδρος συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του έως την εκλογή του νέου Προέδρου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Αντιπρόεδρος. Επί περισσότερων Αντιπροέδρων, τηρείται η τάξη ορισμού τους ή, επί ταυτόχρονου ορισμού, η αρχαιότητά τους σε κοινοβουλευτική θητεία. Εάν δεν υπάρχουν ή κωλύονται οι Αντιπρόεδροι, καθήκοντα Προέδρου ασκεί προσωρινά ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, οπότε εφαρμόζεται η διάταξη του τελευταίου εδαφίου της § 9 του παρόντος άρθρου.».

Τα σχόλια είναι κλειστά.