Ειδησεογραφικό site

Χτύπημα τρομοκρατών στα γραφεία του ΣΕΒ στο Σύνταγμα: Κρατήρας και μεγάλες ζημιές – Σε εξέλιξη οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής

53

 

Τη δημιουργία κρατήρα μπροστά από την είσοδο των γραφείων του ΣΕΒ προκάλεσε η έκρηξη βόμβας σήμερα στις 3.35 τα ξημερώματα. Αμέσως μετά την έκρηξη στο σημείο έφτασε κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (T.E.E.M.), καθώς και αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες από νωρίς είχαν αποκλείσει τους γύρω δρόμους, ενώ αυτή την ώρα παραμένει κλειστή μόνο η Ξενοφώντος.

Εκτός από τον κρατήρα, σοβαρές υλικές έχει υποστεί η πρόσοψη των γραφείων του ΣΕΒ, το κτίριo της πρεσβείας της Κύπρου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, αλλά και το ξενοδοχείο «Αμαλία», από την πλευρά της οδού Ξενοφώντος.


Η έκρηξη της βόμβας σημειώθηκε στις 3.35 τα ξημερώματα, ενώ το σημείο είχε αποκλειστεί ήδη από την Αστυνομία, καθώς προηγήθηκαν προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στα γραφεία δύο εφημερίδων. Συγκεκριμένα, άγνωστος (αντρική φωνή) τηλεφώνησε στις 2.50 στην εφημερίδα «Βήμα» και στις 2.55 στην «Εφημερίδα των Συντακτών», προειδοποιώντας ότι μέσα στα επόμενα 40 λεπτά θα σημειωθεί έκρηξη στα γραφεία του ΣΕΒ. Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε άμεσα στον αποκλεισμό της περιοχής, εκκένωσε όλα τα γύρω κτίρια και στις 03.35 έγινε η έκρηξη με εκκωφαντικό θόρυβο, που προκάλεσε αναστάτωση στο κέντρο της Αθήνας.
Από την έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατί αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες.

Μέσα σε σακίδιο ο εκρηκτικός μηχανισμός
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε σακίδιο και οι άγνωστοι τον είχαν αφήσει στην εσοχή που υπάρχει στην είσοδο του ΣΕΒ. Βάσει των πρώτων ενδείξεών η πυροδότησή του έγινε μέσω ωρολογιακού μηχανισμού. Για την ώρα πάντως δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση.

Η ΕΛΑΣ αναζητά μάρτυρες -Ελέγχουν τις κάμερες ασφαλείας  
Οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν βίντεο από κάμερες ασφαλείας της περιοχής, οι οποίες πιθανόν να έχουν καταγράψει τους δράστες της επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν μάρτυρες που μπορεί να έχουν δει κάτι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μία μαρτυρία εργαζόμενου στην περιοχή, ο οποίος αναφέρει πως είδε πριν την έκρηξη δύο άτομα να περνούν από την οδό Ξενοφώντος και εξετάζεται αν έχουν σχέση με την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Στο σχόλιο του ΣΕΒ
«Ευτυχώς, οι ζημιές είναι μόνο υλικές. Ευχαριστούμε όλους για τη συμπαράσταση. Είμαστε βέβαιοι ότι οι αρχές θα κάνουν το καλύτερο. Συνεχίζουμε».
Το σχόλιο αυτό αναρτήθηκε πριν από λίγο στον λογαριασμό του ΣΕΒ στο twitter, για την έκρηξη που σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία του Συνδέσμου στην οδό Ξενοφώντος. Τα γραφεία του ΣΕΒ παραμένουν κλειστά μέχρι αυτήν την ώρα καθώς οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες στο σημείο.

Στόχος ο ΣΕΒ και το 2010
Το 2010 τα γραφεία του ΣΕΒ, αλλά και του ελληνοκινεζικού επιμελητηρίου, είχαν γίνει ξανά στόχος, όταν είχε κλείσει η συμφωνία της Cosco με τον ΟΛΠ.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας για την έκρηξη βόμβας στο ΣΕΒ
«Αγνωστος δράστης-ες τοποθέτησαν εξωτερικά της κεντρικής εισόδου των γραφείων του Σ.Ε.Β. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών), μαύρο σακίδιο πλάτης που περιείχε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό (Α.Ε.Μ), αποτελούμενος από άγνωστα μέχρι στιγμής συστατικά, ο οποίος εξερράγη. Από την έκρηξη προκλήθηκαν φθορές στο κτήριο του Σ.Ε.Β., στο έναντι πρατήριο υγρών καυσίμων, σε παρακείμενα σταθμευμένα Ι.Χ.Ε. αυτ/τα, καθώς και θραύσεις υαλοπινάκων, σε κτήριο της Πρεσβείας της Κύπρου και Ξενοδοχείου. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ατόμων. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι,  την 02:50 ώρα της ιδίας, άγνωστος άνδρας, κάλεσε στα τηλεφωνικά κέντρα εφημερίδων δηλώνοντας ότι θα εκραγεί βόμβα, στο Σ.Ε.Β., στην οδό Ξενοφώντος, δίνοντας χρονικό περιθώριο σαράντα (40) λεπτών. Προανάκριση ενεργείται από τη Δ.Α.Ε.Ε.Β.».

Ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στην οδό Ξενοφώντος στο Σύνταγμα.

«Η κυβέρνηση καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την βομβιστική επίθεση τονίζοντας ότι «ενέργειες τέτοιου είδους βρίσκουν όλη την κοινωνία απέναντι».

Με ανακοίνωσή της η ΝΔ καταδίκασε «απερίφραστα» την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ.
«Τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων.Καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την δίωξη των δραστών», αναφέρει η ΝΔ.

Το Ποτάμι καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. «Είναι καθήκον των αρχών να συλλάβουν τους δράστες. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολύ δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, είναι να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει κλίμα ομαλότητας, να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και να απομονωθούν στην κοινωνία εκείνοι που καλούν σε βίαιες συμπεριφορές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του για την τρομοκρατική επίθεση.

Με ανακοίνωση καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ και το ΠΑΣΟΚ. «Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των γραφείων του ΣΕΒ. Η προστασία της δημόσιας ασφάλειας από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και της κοινωνίας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει  να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα για τη σύλληψη των δραστών. Οι δυνάμεις της αποσταθεροποίησης πρέπει να απομονωθούν στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος».

«Αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε απερίφραστα όσους χρησιμοποιούν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η απειλή της τρομοκρατίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πυλώνες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται να μείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας», αναφέρει η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«H Δημοκρατική Αριστερά καταδικάζει απερίφραστα την βομβιστική, τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Είναι αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια στις εξαιρετικά κρίσιμες μέρες που ζούμε. θα πρέπει σύντομα να εξιχνιαστεί η υπόθεση ώστε να μην προστεθούν νέες σκιές στην εικόνα της χώρας», αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

«Το ΚΚΕ καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Σήμερα, που απαιτείται να υπάρξει η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ρίχνουν «νερό στο μύλο» όσων θέλουν να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξή του και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Με δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καταδίκασε την έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα, στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

«Η Αθήνα και οι πολίτες της δεν τρομοκρατούνται» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν θα κάνουν το χατίρι σε εκείνους τους λίγους που επενδύουν στο φόβο».

«Η Αθήνα» τόνισε «ήταν, είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής και ζωντανή πόλη» κατέληξε ο κ. Καμίνης.

 

 

 

Πλάνα από τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη στο ΣΕΒ

 

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.