Ειδησεογραφικό site

Ο Τσίπρας πάει στην Τουρκία για συμφωνία

53

Του Γιάννη Χρηστάκου

Σχέδιο για την καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τουρκία για τις προσφυγικές ροές επεξεργάζονται στην κυβέρνηση, με σκοπό να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, όπου θα επιχειρήσει να έχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τον ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου. Στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και η πιθανότητα να υπάρχει μεταφορά με ναυλωμένα πλοία περιορισμένου αριθμού προσφύγων από τις τουρκικές ακτές, για να μην υπάρχουν οι σκηνές φρίκης με πνιγμένα παιδιά και γονείς στη φουρτουνιασμένη θάλασσα του Αιγαίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν θετικά μια τέτοια κίνηση υπό την αυστηρή προϋπόθεση πάντα ότι η Τουρκία θα ελέγχει τα κύματα προσφύγων που περνούν από το έδαφός της και θα συνεργαστεί τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημιουργία των hot spots στη γειτονική χώρα. Αυτό θα σημαίνει στην πράξη ότι θα ακυρωθεί το εμπόριο ψυχών από τους διακινητές και η βιομηχανία που έχει στηθεί με τεράστια κέρδη και διασυνδέσεις που ξεπερνούν τα όρια της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές και οι συνεννοήσεις που ήδη γίνονται εντατικά μεταξύ των γραφείων των δύο πρωθυπουργών και των διπλωματικών αρχών προσκρούει στην άρνηση της Τουρκίας να συνεργαστεί ενεργά στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, καλυπτόμενη από το ασαφές κείμενο της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών. Η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ και άρα δεν έχει και καμία υποχρέωση να συνταχθεί με τις όποιες αποφάσεις, παρόλο που έχει εκφράσει τη διάθεση να το κάνει.

«ΕΥΡΩΠΗ ΔΙΧΩΣ ΤΕΙΧΗ»

Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας προ ημερών στο αεροδρόμιο κατά την τελετή που διοργανώθηκε για τη μετεγκατάσταση 30 μεταναστών τόνισε ότι «το όνειρο, το όραμα το δικό μας είναι να έχουμε μια Ευρώπη δίχως τείχη, δίχως φράχτες, δίχως σύνορα. Η Ευρώπη όμως έχει σύνορα με άλλες χώρες εκτός Ευρώπης. Η Τουρκία σήμερα δεν είναι στην Ευρώπη». Η αναφορά στην Ευρώπη χωρίς σύνορα καταδεικνύει τις προθέσεις του πρωθυπουργού, γι’ αυτό και στη συνέχεια ως προς τον ρόλο της Τουρκίας ανέφερε ότι «το δίλημμα για εμάς δεν είναι εάν θα χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μη χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες. Συνεπώς, η σωστή διαχείριση του προβλήματος είναι η σωστή προετοιμασία των υποδομών στην ελληνική πλευρά και η συνεργασία με την Τουρκία ώστε να σταματήσουν οι ροές». Ελάχιστοι το κατάλαβαν, αλλά στην ουσία ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τη σκέψη περί μεταφοράς μεταναστών με ασφάλεια στα ελληνικά νησιά, υπό τον όρο ότι και η Τουρκία θα κρατά τις μεγάλες ροές στο έδαφός της. Για όλα αυτά πάντως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρόλο που καθόρισαν λεπτομερώς και αριθμητικώς τις ελληνικές υποχρεώσεις, δεν έκαναν το ίδιο και για τις δικές τους, δηλαδή πόσους θα παίρνει κάθε χώρα, πότε και πόσα χρήματα θα πάρει η Ελλάδα για τα hot spots, πότε, πώς και πόσα θα πληρώνονται από τον ΟΗΕ για τα ενοίκια σε άδεια διαμερίσματα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.