Ειδησεογραφικό site

ΠΑΣΟΚ: 10 προτάσεις για το μεταναστευτικό

54

pasokΣε νέα φάση εισέρχονται οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ. «Εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θα ’σαι» λέει ο λαός, μια φράση που έχει πολλές ομοιότητες με τα γεγονότα των τελευταίων πέντε ετών. Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη άλλαξαν θέσεις και είναι η Φώφη Γεννηματά αυτή που εγκαλεί πλέον τον Αλέξη Τσίπρα και για όσα είπε στην αντιπολίτευση και για όσα κάνει ως κυβέρνηση.

Για το επόμενο χρονικό διάστημα στο ΠΑΣΟΚ έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στα θέματα της καθημερινότητας. Στην αδυναμία της κυβέρνησης να βρει ισοδύναμα, στην κατάσταση στην υγεία και την παιδεία, στο ασφαλιστικό και, βεβαίως, στο μεγάλο θέμα του προσφυγικού. Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του κόμματος ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του αν. υπουργού Μετανάστευσης, κ. Μουζάλα, για την ενημέρωση των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου στο φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των μικτών μεταναστευτικών ροών. Στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση «αρχικά έστειλε λάθος μηνύματα και έχασε πολύτιμο χρόνο και στη συνέχεια δεν αξιοποίησε όλες τις δυνατότητες με την ΕΕ και δεν διαπραγματεύθηκε σωστά το μείζον θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων».

Το πρόβλημα για τους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι με τις ενέργειες και τις παραλείψεις της κινδυνεύουμε να μετατραπεί το προσφυγικό, από παγκόσμιο και ευρωπαϊκό θέμα, σε διμερές πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, κάτι που φυσικά είναι απαράδεκτο.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Ακόμη και σήμερα οι δομές υποδοχής και καταγραφής δεν λειτουργούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Ως αποτέλεσμα τα νησιά μας επιβαρύνονται ιδιαίτερα, χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, ενώ αυξάνονται δυστυχώς τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις αποφάσεις των συνόδων κορυφής, κινείται ακόμη με ιδιαίτερη διστακτικότητα, χωρίς αποφασιστικές παρεμβάσεις προς την Τουρκία, χωρίς πλήρεις εγγυήσεις συμμετοχής των προσφύγων στα προγράμματα μετεγκατάστασης.

«Είναι η ώρα της αλήθειας για όλους μας. Δεν μπορεί να χάνονται και άλλες ζωές αθώων στο Αιγαίο» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά και κατέθεσε δέκα προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

  1. Το προσφυγικό είναι παγκόσμιο πρόβλημα, όχι μόνο ευρωπαϊκό. Γι’ αυτό και απαιτείται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ μια παγκόσμια διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
  2. Οι πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους.
  3. Να δημιουργηθούν κέντρα καταγραφής (hotspots) σε Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο.
  4. Αναθεώρηση Δουβλίνου II στη βάση αρχών αλληλεγγύης.
  5. Μετά τη συμφωνία για «φιλοξενία» 50.000 στο ελληνικό έδαφος, θα έπρεπε ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων για μετεγκατάσταση. Υπήρξε διαπραγματευτικό λάθος που δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το θέμα θα πρέπει να επανέλθει.
  6. Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή των 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Με διασπορά, σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, και την κατάλληλη αξιοποίηση χώρων του Δημοσίου.
  7. Δημιουργία μόνιμου συστήματος επανεγκατάστασης (strustured system of resettlement).
  8. Σύσταση european border and coast guard.
  9. Διεκδίκηση επαρκούς χρηματοδότησης/ενίσχυσης.
  10. Εντατικοποίηση προσπαθειών ΕΕ για την επίλυση κρίσης σε Συρία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.