Ειδησεογραφικό site

Ο Σαμαράς περιμένει τον β’ γύρο – Προσωρινή ανακωχή – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

60

Του Γιάννη Χρηστάκου

Σε μια δυναμική ανασυγκρότηση της κομματικής διοίκησης προχωρά άμεσα ο Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να αποδείξει εμπράκτως ότι λαμβάνει υπ’ όψιν τις εισηγήσεις που δέχεται από όλες τις τάσεις της ΝΔ αλλά και τη σύνοψη των όσων ακούστηκαν στις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής επιτροπής. Οι βασικοί εσωκομματικοί του αντίπαλοι είναι πλέον ορατοί μετά την ξεκάθαρη θέση τους να αποχωρήσει από την ηγεσία (Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Δένδιας κ.λπ.), οπότε και ο ίδιος διαπίστωσε ότι για το επόμενο διάστημα μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη για να διαμορφώσει τις εξελίξεις όπως ο ίδιος σχεδιάζει.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις και συζητήσεις για τη στελέχωση του νέου κομματικού μηχανισμού στη Συγγρού, ενώ έχει ανοίξει και η συζήτηση με πολλές και διαφορετικές εισηγήσεις για το πρόσωπο που θα αντικαταστήσει τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο. Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι η αλλαγή του γραμματέα θα πρέπει να γίνει συντομότερα από το διάστημα του ενός ή ενάμιση μήνα που προτείνουν άλλοι, ενώ κάποια κομματικά στελέχη τονίζουν ότι δεν θα είναι εύκολο στην παρούσα φάση να αντικατασταθεί ο γραμματέας. Ο ίδιος ο Σαμαράς δεν έχει ακόμη ανοίξει τα χαρτιά του γι’ αυτό το ζήτημα, καθώς στις συζητήσεις που έχει αυτές τις μέρες με βουλευτές και συνεργάτες ασχολείται με την οργανωτική δομή και τα πρόσωπα στους τομείς ευθύνης που θα προκύψουν.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
Συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι ο ίδιος «ακούει όλα τα θέματα που μπαίνουν στο τραπέζι και δείχνει διάθεση να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με ειλικρινείς διαλόγους που φτάνουν ακόμη και σε θέματα για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία».

Ήδη ο πρώτος που ανέλαβε τον δύσκολο τομέα του στρατηγικού σχεδιασμού και προγράμματος είναι ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος και έκανε τις σχετικές κουβέντες με τον πρωθυπουργό. Η εβδομάδα που ακολουθεί θα έχει και άλλες αναθέσεις τομέων και θέσεων και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κρούσεις για την αντιπροεδρία της ΝΔ μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ο Σαμαράς σκέφτεται να αξιοποιήσει τους Βασίλη Κικίλια, Χρήστο Σταϊκούρα, Μάκη Βορίδη, Κώστα Σκρέκα, Άννα Ασημακοπούλου, Σοφία Βούλτεψη, Χρίστο Δήμα, Κώστα Γκιουλέκα, Μαρία Αντωνίου, Χρήστο Κέλλα και άλλους νεότερους κοινοβουλευτικούς σε θέσεις ευθύνης. Η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της ΝΔ συναντά εμπόδια, καθώς δεν είναι όλοι πρόθυμοι να ακολουθήσουν τις προθέσεις του Α. Σαμαρά. Πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι λίγες μόνο μέρες από τις δεσμεύσεις Σαμαρά για πιο ομαδικές συνεργασίες και αποφάσεις λειτουργεί εκ νέου μονομερώς και ανακοινώνει τους υπευθύνους γραμματειών και τομέων, χωρίς καν να έχει γίνει συζήτηση έστω στην εκτελεστική γραμματεία ή την πολιτική επιτροπή. Με αυτόν τον τρόπο, λένε οι επικριτές του, επιχειρεί απλώς να διασπάσει τις ομαδούλες των υποψήφιων αρχηγών της ΝΔ και να παρατείνει τη δική του ηγεμονία στο κόμμα περιμένοντας να δικαιωθεί από την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και τότε να θέσει εκ νέου ο ίδιος θέμα ηγεσίας.
Οι «δελφίνοι» και το σενάριο με τον Κυριάκο, τον οποίο «πριμοδοτεί»

Παλαιοί κοινοβουλευτικοί τονίζουν ότι αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι η πρόθεση του Α. Σαμαρά να ελέγξει εκείνος τις συνθήκες της επόμενης μέρας στη ΝΔ και ανάλογα με τις επιδόσεις της κυβέρνησης να επιχειρήσει εκ νέου να διεκδικήσει ως αρχηγός της ΝΔ την πρωθυπουργία. Μέχρι στιγμής και μετά τα όσα έγιναν στα όργανα της ΔΝ δεν υπάρχει ένα ομοιογενές κύμα αμφισβητιών αλλά διάσπαρτοι δελφίνοι με ασήμαντη επιρροή της τάξης των 10-15 βουλευτών για τη βασική τριάδα Μητσοτάκη, Στυλιανίδη, Δένδια. Εάν μάλιστα δει κανείς μέσα στα ονόματα, θα βρει κάποιους μέσα και στις τρεις ομάδες. Άρα, συμπεραίνουν ότι ο Σαμαράς αυτή τη στιγμή «χαϊδεύει» υπογείως τον Κυριάκο διότι είναι ο μόνος που δήλωσε ευθέως ότι δεν πρόκειται ούτε να τον αμφισβητήσει, ούτε και να μετέχει σε τέτοιες διεργασίες, αλλά θα πάρει τις αποφάσεις του μόνο όταν και όποτε ο αρχηγός αποχωρήσει. Πώς «πριμοδοτεί» ο Σαμαράς τον Κυριάκο; Εκείνοι που γνωρίζουν τις μυστικές διεργασίες λένε ότι θα αναβαθμίσει όσους έχουν ταχθεί στο πλευρό του πρώην υπουργού, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Άδωνις Γεωργιάδης κ.ά. Στο απλοϊκό ερώτημα γιατί ο Σαμαράς να δώσει μπόνους στον… «εχθρό» οι γνωρίζοντες απαντούν ότι για τον Κυριάκο αυτό δεν ισχύει, διότι εκείνος έπαιξε δίκαια και παραταξιακά και μάλιστα ανέλαβε να φέρει σε πέρας το πιο δύσκολο υπουργικό χαρτοφυλάκιο με μεγάλο πολιτικό κόστος, αφού σχετίζεται με απολύσεις και περιορισμούς στο Δημόσιο.
Αυτό το τελευταίο το είπε μάλιστα ως παράδειγμα προς μίμηση ο Αντώνης Σαμαράς στην εισήγησή του στους βουλευτές, στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος την περασμένη εβδομάδα και προκάλεσε σε πολλούς εντύπωση. Όχι όμως σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι το σενάριο του «δαχτυλιδιού» στον Κυριάκο μπορεί να είναι μια φυσιολογική εξέλιξη.

Επιπρόσθετα, πολλά στελέχη της ΝΔ που γνωρίζουν τις ισορροπίες και έχουν ζήσει τις παλαιότερες μάχες ηγεσίας εξηγούν ότι ο Κυριάκος μόνος του εκπροσωπώντας μια πλευρά μητσοτακικών της ΝΔ δεν θα είχε τύχη στο εσωτερικό μέτωπο απέναντι σε καραμανλικούς, ακόμη και αν ο ίδιος ο Καραμανλής δεν «κλείσει το μάτι» σε συγκεκριμένο πρόσωπο (που είναι και το πιο πιθανό). Έτσι, τηρώντας μια έντιμη στάση απέναντι στον Σαμαρά, κάτι που δεν κάνουν άλλοι που αυτοβούλως περιφέρονται ως «καραμανλικοί», θα έχει αποτέλεσμα την εξίσου έντιμη αντιμετώπιση του Σαμαρά και βέβαια τη στήριξη, όταν έρθει η ώρα, όλου του υπολογίσιμου σήμερα σαμαρικού μπλοκ στον Μητσοτάκη. Γίνονται αυτά στη ΝΔ με τον Σαμαρά και τους Μητσοτάκηδες; Η ιστορία θα δείξει…

Τα σχόλια είναι κλειστά.