Ειδησεογραφικό site

Εξιλαστήριο θύμα της κρίσης το ΠΑΣΟΚ – Επιχειρούν να ξαναστήσουν τα ειδικά δικαστήρια – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

54

Του Γιώργου Γερόπουλου

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να βάλει η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών και των υπευθύνων για την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο το 2010. Η επιλογή του πρωθυπουργού έχει σαφείς στοχεύσεις και αφορά κυρίως την ικανοποίηση των επιθυμιών του πρόεδρου των ΑΝΕΛ, κ. Πάνου Καμμένου, ο οποίος προωθεί εδώ και καιρό την ιδέα της Επιτροπής μαζί με την κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά και την αντιμετώπιση των αντιδράσεων τμήματος της κοινής γνώμης από τους επικείμενους συμβιβασμούς ρίχνοντας στην επικοινωνιακή πυρά εξιλαστήρια θύματα.

Τα πρόσωπα για τα οποία θα γίνει μεγάλος θόρυβος έχουν βρεθεί και δεν είναι παρά οι πρώην πρωθυπουργοί, Α. Σαμαράς, Λ. Παπαδήμος και φυσικά ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα. Το μαρτύριο της ανακριτικής εξέτασης θα υποστεί και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στον οποίο θα χρεώσουν το PSI και τη συμμετοχή σε αυτό των ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ΔΙΠΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ
Ο Π. Καμμένος προσέφερε στήριξη στον πρωθυπουργό παίρνοντας ως αντάλλαγμα την εξεταστική επιτροπή για την οποία παλεύει από την εποχή της αντιπολίτευσης με την υπόθεση της κ. Γεωργαντά και της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ έχει επιχειρήσει να ενοχοποιήσει την οικογένεια Παπανδρέου με την υπόθεση των CDS, που έχει κριθεί αβάσιμη από τα δικαστήρια. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ορκισμένος εχθρός του Αν. Σαμαρά, άνοιξε ένα παράθυρο συνεργασίας με τους καραμανλικούς με στόχο να έχει λόγο στο παιχνίδι της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία και να προσεγγίσει ένα τμήμα των ψηφοφόρων της Δεξιάς που αντιδρούσε στην συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Α. Τσίπρας φλέρταρε με την ιδέα προσέγγισης με την παραδοσιακή καραμανλική βάση της Δεξιάς, γι΄ αυτό εξέλεξε το γνήσιο τέκνο του καραμανλισμού στην Προεδρία της Δημοκρατίας και απαλλάσσει των ευθυνών του για την κρίση τον Κώστα Καραμανλή. Διπλός ο στόχος του πρωθυπουργού, αφού τελειώνει οριστικά το ΠΑΣΟΚ, αποκτά διείσδυση σε κεντροδεξιό ακροατήριο. Προσφάτως, εισέπραξε εύσημα από τον επικοινωνιολόγο, κ. Λούλη, γνωστό συνεργάτη του κ. Καραμανλή, που τον χαρακτήρισε φρέσκο πολιτικό που κέρδισε τον μεσαίο χώρο. Ο πρώην πρωθυπουργός αφιλοκερδώς προσφέρει δια της σιωπής του –και ενίοτε διαρροών– στήριξη στον κ. Τσίπρα, ευελπιστώντας να διασώσει την υστεροφημία του.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Οι επιλογές των δυο συγκυβερνώντων ήδη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος κατηγόρησε το Μαξίμου για συμμαχίες με το «καραμανλικό κατεστημένο» και καλεί τον πρωθυπουργό να μιλήσει, ως αριστερός που είναι, για τις αιτίες της κρίσης και όχι τα σύμπτωμα και τις συνέπειες της.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υπογράμμιζαν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως, καθώς τον δικαιώνει η έκθεση της Ευρωβουλής που αποτελεί κόλαφο για τη διακυβέρνηση του κ. Καραμανλή, ενώ η λειτουργία της Εξεταστικής θα φωτίσει πτυχές των εξελίξεων που δεν είναι γνώστες έως σήμερα και θα εκθέσουν πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Λάβρος εναντίον του πρωθυπουργού εμφανίζεται και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι περιμένει «με χαρά μια διαρκή εξεταστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το πώς φτάσαμε στην κρίση που συνειδητοποιήσαμε το 2009 λόγω της πολιτικής της περιόδου 2004-9, πώς πήγαμε στο μνημόνιο 1 το 2010, στο μνημόνιο 2 το 2012 και γιατί τώρα, αντί να βγούμε από το μνημόνιο, πηγαίνουμε πλησίστιοι στο μνημόνιο 3 με το χειρότερο τρόπο».
Τα κοινοβουλευτικά δρώμενα καταδεικνύουν ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές λειτουργούν για το θεαθήναι ενώ ο πολιτικός αντίκτυπος μπορεί να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και στο ενδεχόμενο συμφωνίας. Σημείωναν το οξύμωρο, εγχωρίως να καθυβρίζονται οι δανειστές μας και στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός να συζητά μια νέα συμφωνία και αναδιάρθρωση του χρέους την οποία ενοχοποιεί η Εξεταστική Επιτροπή.

Οργανώνεται ο Παπανδρέουγια τα δύσκολα
Φουλ τις μηχανές για την πολιτικοργανωτική συγκρότηση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών έβαλε ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνοντας τη σύνθεση της ηγετικής ομάδας του κινήματος του. Η δομή φιλόδοξη και πρωτοποριακή αφού θέτει στο επίκεντρο τη συμμετοχή φίλων και εθελοντών, ενώ διαθέτει και καινοτόμα στοιχεία, όπως την δημιουργία Κύκλων Πολιτικής, Παρατηρητήρια και Εργαστήρια. Συντονιστικό ρόλο στην Ομάδα Σχεδιασμού και Εκλογικής Δράσης έχουν οι Δ. Ρέππας και Σ. Ξυνίδης. Στη βασική ομάδα του Κινήματος ο Φ. Πετσάλνικος είναι συντονιστής του Παρατηρητηρίου Κοινοβουλευτικού και Κυβερνητικού Έργου, ενώ συμμετέχει και ο Μ. Καρχιμάκης. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης συντονίζει τους Κύκλους Τομέων Πολιτικής μαζί με τον Σ. Κεδίκογλου, ενώ τα θέματα κοινωνικής πολιτικής έχει αναλάβει ο Η. Κικίλιας. Για τους θεσμούς, την δημοκρατία και τη συμμετοχή ο Χάρης Καστανίδης έχει το γενικό πρόσταγμα, ενώ καθοριστικό ρόλο παίζει ο Θεόδωρος Τσίκας. Στους Κύκλους συμμετέχουν και βαριά ονόματα, όπως οι Θ. Μωραΐτης, Π. Μπεγλίτης, Ν. Σηφουνάκης και Μαριλένα Κοππά. Υπεύθυνος στον τομέα της Οργάνωσης και των Δράσεων του Κινήματος είναι ο Γ. Ελενόπουλος με πολλά πρώην οργανωτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως τον Τάσο Αποστολόπουλο, να συνδράμουν στην συγκρότηση του κινήματος. Εκπρόσωπος τύπου παραμένει ο Γιώργος Πεταλωτής, ενώ απουσιάζουν από τον κατάλογο τα ονόματα των παλιών συνεργατών του Γ. Παπανδρέου, της Ρεγγίνας Βάρτζελη και του Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος παρέμεινε στο ΠΑΣΟΚ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.