Ειδησεογραφικό site

Ο Μεϊμαράκης ζητάει συναίνεση και συγκυβέρνηση

43

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Στο στοίχημα της σταθερότητας απέναντι στην αβεβαιότητα μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης για να κερδίσει τις εκλογές. Ο προβληματισμός των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα, δίνει και το στίγμα της ρητορικής που θα ακολουθήσει την τελευταία εβδομάδα, διατηρώντας παράλληλα την τακτική της ειλικρίνειας και του ιδιαίτερου στιλ που αποδείχθηκε ότι έδωσε μεγάλη δύναμη στην υποψηφιότητά του.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ποντάρει πολλά και στο διήμερο της Θεσσαλονίκης, όπου περιοδεύει σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας θεωρείται και η τηλεοπτική αναμέτρηση Μεϊμαράκη-Τσίπρα τη Δευτέρα, καθώς η Συγγρού εκτιμά ότι μπορεί να γίνει οδηγός για την εμπέδωση της αναγκαιότητας να αποτελέσει η ΝΔ τον κυβερνητικό κορμό, ώστε να μην οδηγηθεί ο τόπος και πάλι στην αβεβαιότητα.

Το νόημα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης τις επόμενες μέρες εδράζεται σε δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι η σταθερότητα και το δεύτερο το πρόσωπο που την εγγυάται. Στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι σε αυτές τις εκλογές, περισσότερο παρά ποτέ, οι εκλογείς δεν στέκονται σε κόμματα και προγράμματα αλλά σε πρόσωπα. Κι αυτό διότι έχουν περάσει μόλις επτά μήνες από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές όπου υπήρξε συνδυασμός και των δύο. Πέρα δηλαδή από την αποτύπωση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στον Αντώνη Σαμαρά, έπαιξε εξίσου σημαντικό ρόλο και το γνωστό πια πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, με τα αποτελέσματα που όλοι ήδη γνωρίζουν.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Κατά την ανάλυση αυτού του στοιχείου, του προγράμματος Θεσσαλονίκης, εξάγουν το συμπέρασμα ότι αυτό πια «έχει καεί» ως επιχείρημα. Ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πρόβλημα να μιλάει για «πρόγραμμα», γι’ αυτό άλλωστε έθεσε εξαρχής το δίλημμα ποιος είναι καλύτερος να διαχειριστεί την κατάσταση από δω και πέρα. Έτσι, το πρόσωπο και η ικανότητα του Αλέξη Τσίπρα είναι για τον Β. Μεϊμαράκη η «αχίλλειος πτέρνα» του πολιτικού του αντιπάλου. Στις συζητήσεις που γίνονται για την τελευταία πράξη της προεκλογικής περιόδου εξετάζεται το πώς ακριβώς θα γίνει το χύπημα κατά του Αλέξη Τσίπρα, διογκώνοντας τον προβληματισμό των αναποφάσιστων για το αν τελικά μπορεί να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και δεν οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές ή ακόμα χειρότερα σε νέες περιπέτειες με την Ευρώπη.

Στη βασική επιχειρηματολογία θα πέσουν τώρα όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν, κατά τη ΝΔ, να αποτελέσουν απόδειξη ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προκαλέσει και πάλι αστάθεια. Ένα από αυτά θα είναι η ομηρία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τα στελέχη που έχουν αποφασίσει να μείνουν κοντά του. Ο Β. Μεϊμαράκης θα ονοματίσει μια σειρά στελεχών που βρίσκονται τώρα ψηλά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία ακόμα και μετά την προκήρυξη των εκλογών, όσο διαρκούσε το ξεκαθάρισμα λογαριασμών στο πρώην κυβερνών κόμμα, έλεγαν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν αρκετά από όσα προβλέπει το μνημόνιο. Κι έτσι, η ΝΔ μεταφέροντας τον δημόσιο προβληματισμό αυτών των στελεχών θα επιχειρήσει να αποδείξει ότι, εάν ο κ. Τσίπρας ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης, θα είναι βέβαιο ότι με τα πρώτα μεταρρυθμιστικά μέτρα που απαιτούνται άμεσα, τα στελέχη αυτά δεν αποκλείεται να μην στηρίξουν και πάλι τη νέα κυβέρνηση, αφήνοντας ξανά τον πρωθυπουργό και τη χώρα στο έλεος του Θεού.

Η ΓΑΛΑΖΙΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

Σε αυτό το ενδεχόμενο θα ρίξουν όλο το βάρος, ενώ δεν αποκλείεται να υποστηριχθεί και από την καμπάνια της ΝΔ ώστε να μεταδοθούν για υπενθύμιση όσα έλεγαν για το μνημόνιο που θέλουν να διαχειριστούν κορυφαία σήμερα στελέχη του κ. Τσίπρα, αφού πρώτα διαπραγματεύτηκαν μαζί του για να σκαρφαλώσουν και σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια του κόμματός τους. Στη ΝΔ, παρακολουθώντας και τις δημοσκοπήσεις, γνωρίζουν και από πολιτική εμπειρία ότι οι Έλληνες δεν φοβούνται να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία σε πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις, το αντίθετο μάλιστα, συνήθως τη δίνουν. Αρκεί βεβαίως να πειστούν για να την ξαναδώσουν. Αυτή τη φορά λοιπόν το βάρος από τη ΝΔ πέφτει στο γιατί ακριβώς δεν πρέπει να δοθεί στον κ. Τσίπρα δεύτερη ευκαιρία και γιατί ακριβώς οι συνθήκες είναι τόσο επικίνδυνες για να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, χωρίς όμως να υπάρχει άλλη ευκαιρία για ολόκληρη τη χώρα, εάν ο πρώην πρωθυπουργός δεν μπορέσει να την αξιοποιήσει.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Η λέξη «δουλειές» μπαίνει δυνατά στη στρατηγική της τελευταίας εβδομάδας. Ήδη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ξεκινήσει να την αναφέρει, καθώς το πρώτο πράγμα που θέλουν σήμερα οι Έλληνες είναι να βρουν δουλειά για να επαναφέρουν στην κανονικότητα τις οικογένειές τους. Έτσι, αφού δεν πρόκειται να γίνουν υποσχέσεις και δεσμεύσεις σε ένα άνυδρο τοπίο, θα εξηγηθεί η κορυφαία, για τη ΝΔ, διαφορά μεταξύ αυτής και του ΣΥΡΙΖΑ: το κρατικοδίαιτο μοντέλο απέναντι στην ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις. Ουσιαστικά πρόκειται για το πώς ακριβώς θα υπάρξουν δουλειές και με ποιον τρόπο. Με την προστασία και διόγκωση του δημόσιου τομέα ή με την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και το γρήγορο πρόγραμμα επενδύσεων ώστε και να στηριχθούν όσοι ακόμα έχουν δουλειά και να δημιουργηθούν νέες θέσεις; Η διευκρίνιση που θα υπάρξει, μάλιστα, θα είναι για κανονικές δουλειές σταθερές και ασφαλισμένες και όχι προγράμματα με πεντάμηνα και τρίμηνα του ΕΣΠΑ και του ΟΑΕΔ, που δίνουν μόνο προσωρινές ανάσες. Τέλος, ο Β. Μεϊμαράκης θα ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ, δίνοντας τέλος σε σενάρια που περιγράφουν άλλες λύσεις, εκτός εάν υπάρξει μεγάλη εθνική και κομματική συνεννόηση, οπότε και η σχετική συζήτηση θα είναι από μόνη της διευρυμένη.

Τα σχόλια είναι κλειστά.