Ειδησεογραφικό site

Το ΠΑΣΟΚ είναι (και πάλι) εδώ ενωμένο, δυνατό

103

pasokΤου Γιώργου Γερόπουλου

Ψηλά τον πήχη των προσδοκιών έχουν βάλει στο ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας την τρίτη θέση, αν και η μάχη γίνεται για να υπερβούν το ποσοστό του Ποταμιού, προκειμένου το κόμμα να καταστεί ρυθμιστής της επόμενης ημέρας σε ό,τι αφορά την συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Τα δημοσκοπικά δεδομένα, η δημοφιλία της κ. Γεννηματά, που αποτυπώνεται στη συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης, αλλά και η ρητορική του Α. Τσίπρα, που την απάλλαξε από τις ευθύνες του «αμαρτωλού» ΠΑΣΟΚ, ευνοούν τη στρατηγική της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ανοίξει κανένα μέτωπο, όπως έκαναν οι προκάτοχοι της, όπως εκτιμούν στενοί συνεργάτες της, έχει συσπειρώσει τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ με τη συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ αλλά και το άνοιγμα των ψηφοδελτίων προς τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ. Η αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου διευκόλυνε τους σχεδιασμούς της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο συναινετικός λόγος της κ. Γεννηματά διευρύνει το ακροατήριό της.

ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΣΗ

Η μάχη την τελευταία εβδομάδα θα δοθεί για να αντέξει την πόλωση και κυρίως για να κερδίσει ένα μικρό αλλά καθοριστικό τμήμα αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο από τα μικρά κόμματα που δεν θα πληγεί από το κλίμα πόλωσης, καθώς έχει περιχαρακώσει τον χώρο του, ενώ η δυναμική συσπείρωσης έχει αποτελέσματα και αποτυπώνεται και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Στο βάθος ωστόσο καραδοκεί ο εφιάλτης των μετεκλογικών εξελίξεων, καθώς αμέσως μετά θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα των κυβερνητικών συνεργασιών. Η Φ. Γεννηματά στη ρητορική της υπογραμμίζει την αναγκαιότητα μιας κυβέρνησης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θέτει όρο την ύπαρξη ενός προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου συμφωνίας. Χωρίς να δημιουργεί εσωτερικές τριβές, κλείνει το μάτι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αφήσει ορθάνοικτη την πόρτα του διαλόγου. Η αναφορά του στα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ μάλλον γίνεται για προεκλογικούς λόγους και δεν περιλαμβάνει, όπως έχει δηλώσει, την κ. Γεννηματά.

ΣΕ ΛΕΠΤΗ ΓΡΑΜΜΗ

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινείται σε μια λεπτή γραμμή ισορροπιών, καθώς είναι γνωστό σε όλους ότι ο προκάτοχός της, Ευ. Βενιζέλος, είναι πολέμιος μιας τέτοιας προοπτικής, ενώ και άλλα στελέχη αισθάνονται ότι ένα ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ τούς θέτει στο περιθώριο. Ωστόσο, όπως αναφέρει και η ίδια συχνά, το αποτέλεσμα θα καθορίσει τις εξελίξεις, αν και ο στόχος της τρίτης δύναμης, εκτός της ενίσχυσης του ηθικού, υποκρύπτει τον διακαή πόθο της μετεκλογικής συνεργασίας με την Κουμουνδούρου. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ενώ το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας έχει ήδη καταθέσει δημοσίως και ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζει ότι η αποκάθαρση από το παρελθόν του εναγκαλισμού με τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη Λυδία λίθο για την ανάκαμψη του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και αυτή περνά από τον κ. Τσίπρα, εφόσον παραμείνει ο κυρίαρχος παίκτης του παιχνιδιού και καταγράψει πρωτιά στις εκλογές. Οι σχεδιασμοί επί χάρτου, εμπνεύσεις μεταξύ άλλων και του Κώστα Λαλιώτη, θα μπορέσουν να λάβουν σάρκα και οστά μόνο και εφόσον η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, καταφέρει σε ποσοστό να υπερβεί το 5% και να πλησιάσει το 6%. Ειδάλλως ο εσωστρεφής κύκλος της μετεκλογικής γκρίνιας θα τινάξει εν τη γενέσει του το εγχείρημα στον αέρα.

Ο συμβολισμός του Λαλιώτη και το άνοιγμα με Μωραΐτη

Το «όλον» της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μέσα από τους συμβολισμούς των ιστορικών στελεχών αλλά και τη συμμετοχή νέων ανθρώπων αναδεικνύει η σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, με την οποία επιχειρείται το μέγιστο δυνατόν της συσπείρωσης και της αντιμετώπισης του κλίματος πόλωσης την τελευταία εβδομάδα.

Η 12η τιμητική θέση του ψηφοδελτίου ανήκει στον Κώστα Λαλιώτη, στο πρόσωπο του οποίου η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ευελπιστεί ότι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του Κινήματος θα δουν «τους αγώνες και τις αξίες του κοινού μας αγώνα», όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά. Η συμμετοχή του κ. Λαλιώτη για τους παροικούντες το περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το ιστορικό στέλεχος βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο πλευρό της και αποτελεί τον ιθύνοντα νου της εκλογικής στρατηγικής της Χαριλάου Τρικούπη και του ανοίγματος στο ΚΙΔΗΣΟ.

Η τρίτη θέση του ψηφοδελτίου στον Θάνο Μωραΐτη αποτελεί το ουσιαστικό άνοιγμα της πόρτας για την επιστροφή των στελεχών που ακολούθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου. Ωστόσο, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό του εναπομείναντος ΚΙΔΗΣΟ καθώς και χλιαρή αντίδραση από βενιζελικά στελέχη, τα οποία όμως κατανόησαν την αναγκαιότητα της κίνησης. «Το αίμα νερό δεν γίνεται» δήλωσε η Φ. Γεννηματά προδιαγράφοντας τις εξελίξεις για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, η οποία χειρίστηκε το θέμα προσωπικά.

Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας είναι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ στη δεύτερη θέση τοποθετήθηκε ο καθηγητής Ξεν. Κοντιάδης. Στην τέταρτη θέση είναι η δημοσιογράφος Μαρία Παπουτσάκη και ακολουθεί ο γιατρός και πρώην βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, ενώ στην έκτη θέση η Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια νομικών και δικηγόρος, παλιά συνεργάτις του Κώστα Σημίτη.
Ακολουθούν ο Συμεών Κεδίκογλου, ο οποίος εξαιτίας τοπικών αντιδράσεων δεν τέθηκε επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Εύβοιας, και στην όγδοη θέση εκπρόσωπος από τη νεότερη γενιά του ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει η Χαριτίνη Καρακωστάκη. Έπονται ο Σπ. Γαρυφάλλης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αναπήρων Ι. Βαρδακαστάνης και στην ενδέκατη τιμητική θέση από τη ΔΗΜΑΡ τοποθετείται ο Νίκος Τσούκαλης.

Σημαντική θεωρείται και η επανεμφάνιση της Άννας Διαμαντοπούλου, που μπορεί να μην ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αλλά δήλωσε απόλυτη στήριξη στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.