Ειδησεογραφικό site

Μπαρμπαρός: Μας φτύνουν, αλλά… πέρα βρέχει!

51

Του Κώστα Μαρδά

Πως περνάει ο χρόνος ε; Πέρασαν ήδη τρεις βδομάδες από τότε που το τουρκικό σκάφος «Μπαρμπαρός» άρχισε την… κρουαζιέρα ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα της κυπριακής Οικονομικής Ζώνης. Έκτοτε, είδαμε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Κασουλίδη να έρχεται στην Αθήνα για να συντονίσει την κοινή πολιτική Λευκωσίας- Αθήνας απέναντι στον Αττίλα 3, τον Έλληνα πρωθυπουργό να σπεύδει την Παρασκευή στη Λευκωσία διαβεβαιώνοντας στο επίσημο γεύμα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι έχει στηθεί μια ομπρέλα προστασίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων, ενώ λίγες ώρες πριν στα κυπριακά εδάφη έπεφταν Έλληνες αλεξιπτωτιστές  από βάση της Κρήτης με ελληνικά μαχητικά να προχωρούν σε εικονικούς βομβαρδισμούς στο πλαίσιο άσκησης Εθνικής Φρουράς- Ελληνικής Δύναμης Κύπρου.

Αλλά και οι Τούρκοι το χαβά τους: Απάντησαν με  άσκηση  πολέμου ανοιχτά της Κύπρου υπό την σαρκαστική ονομασία «Μπλε φάλαινα». Εντείνοντας μάλιστα τον πόλεμο νεύρων, το τουρκικό επιτελείο επέτρεψε στα  τουρκοκάναλα   να παρουσιάσουν ένα  επιτόπιο ρεπορτάζ που έδειχνε παραστατικά πόσο υπολογίζει η Άγκυρα τις εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης που εκπέμπουν ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Το τουρκο-ρεπορτάζ  είχαν την ευκαιρία να δουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες τηλεθεατές των  βραδινών δελτίων ειδήσεων που έχουν το θέμα «Μπαρμπαρός» πριν τα αθλητικά… Τι έδειχνε;  Τον κυβερνήτη της κορβέτας που καλύπτει την εισβολή και κατοχή της ΑΟΖ  να εξηγεί στον… πολεμικό ανταποκριτή πως  αποτρέπει όλα τα παραπλέοντα πλοία να πλησιάσουν το ερευνητικό σκάφος, προειδοποιώντας τα να απομακρυνθούν. Διότι- λέει-  οι τουρκικές αρχές έχουν επιβάλει ένα κύκλο απαγόρευσης με επίκεντρο το Μπαρμπαρός σε ακτίνα 6 μίλια! Ουσιαστικά, ο Ερντογάν επέβαλε δια της απειλής των όπλων ένα οιονεί αποκλεισμό, ασκώντας παράνομη δραστηριότητα στο θαλάσσιο  και υποθαλάσσιο χώρο καθώς και στο βυθό. Πού; Σε περιοχές οι οποίες έχουν παραχωρηθεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ξένες εταιρείες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Αν αυτά γινόταν- κυρίες και κύριοι και αγαπητά μας παιδιά-  λίγα χρόνια πριν,  η Ελλάδα θα είχε πάρει φωτιά. Σήμερα όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.  Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφύγει να υψώσει τους τόνους κατά της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου… Προφανώς γιατί δεν θα ήθελε να φορτίσει το κλίμα σε επίπεδο λαού και μίντια καθώς, προσδοκώντας ότι  θα είναι αυριανή κυβέρνηση,  δεν επιδιώκει να διαχειρισθεί μια  ελληνοτουρκική κρίση μέσα στην ελληνο-ευρωπαϊκή. Ο δε… παλαίμαχος μακεδονομάχος Αντώνης Σαμαράς, έχοντας στα χέρια του τη βόμβα ενός νέου Μνημονίου, κάνει το παν να μην κλιμακώσει την κρίση του «Μπαρμπαρός», αποφεύγοντας να κάνει χρήση του δικαιώματος που του δίνουν οι Συμφωνίες Ζυρίχης- Λονδίνου (1959-1960) για αποστολή ελληνικής ναυτικής δύναμης που θα επιχειρήσει να αποτρέψει περαιτέρω προώθηση του Αττίλα 3.

Για όσους μελετούν-  χωρίς ανόητους εθνικισμούς, αλλά και δίχως ανόητους ακαδημαϊσμούς-  την ιστορία των ελληνοτουρκικών κρίσεων, είναι εύκολο να αποβάλλουν τα λέπια του κομματισμού και της προσωπολατρίας και να πουν ότι: Και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Αύγουστο του 1976 με το «Χόρα» και ο Ανδρέας Παπανδρέου τον Μάρτιο του 1987 με το «Σισμίκ- Πίρι Ρέϊς» και ο Κώστας Σημίτης τον Ιανουάριο του 1996 με τα Ίμια, έκαναν χρήση της στρατιωτικής απειλής, όμως – τελικά-  η κηδεμονευτική παρέμβαση των ΗΠΑ απέτρεψε την πολεμική ρήξη, αλλά… Αλλά, το αποτέλεσμα ποιο ήταν; Μειωμένη ελληνική κυριαρχία. Ας πούμε κάποτε αλήθειες πέρα από το μύθο των μεγάλων ηγετών.

–         Ας παραδεχθούμε ότι οι πρώτες γκρίζες ζώνες προέκυψαν από τους χειρισμούς του Καραμανλή  μετά τη κρίση του «Χόρα», κρίση  που εκτονώθηκε  τον Νοέμβριο του 1976 με την υπογραφή του Πρωτόκολλου της Βέρνης το οποίο απαγορεύει εκατέρωθεν την διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο όσο διαρκεί ο διάλογος για την υφαλοκρηπίδα.  Διάλογος που συνεχίζεται μέχρι… σήμερα, γι αυτό και η Ελλάδα δεν τολμά έρευνες στο Αιγαίο.

–         Ότι η κρίση του Μάρτη 1987 αποκλιμακώθηκε με τον Ανδρέα να λέει ότι έδιωξε το «Σισμίκ» (όπως τις Βάσεις…) ενώ αυτό αποσύρθηκε αφού προηγουμένως αναγκάστηκε να υποχωρήσει και εκείνος, ακυρώνοντας την προγραμματισμένη γεώτρηση της καναδικής κοινοπραξίας στα 10 μίλια έξω από την Καβάλα.

–          Ότι οι χειρισμοί του αδαούς περί τα εθνικοαμυντικά Κώστα Σημίτη τη νύχτα των Ιμίων οδήγησε στο να ξημερώσει ειρήνη αλλά με την Ελλάδα να μην ασκεί κυριαρχία όχι μόνα στις δύο βραχονησίδες, αλλά και σε δεκάδες νησίδες εντός των χωρικών μας υδάτων.

Να γιατί ο πρωθυπουργός, παρά τις θεαματικές  ρίψεις αλεξιπτωτιστών, δεν… βιάζεται να στείλει στην κυπριακή ΑΟΖ ελληνικά πολεμικά ως ισοδύναμη απάντηση. Γιατί ξέρει πως η αδύναμη οικονομικά Ελλάδα θα δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια στρατιωτική περιπέτεια. Η κατάληξη των προηγούμενων κρίσεων θα είναι καρμπόν. Το εγγυώνται και οι… σύμμαχοι μας ευρωπαίοι και αμερικάνοι.  Να γιατί τον φτύνουν, αλλά κάνει ότι βρέχει…

Τα σχόλια είναι κλειστά.