Ειδησεογραφικό site

Μεταξύ grexit και αποβολής από την Σένγκεν

26

Του Σπύρου Γκουτζάνη

Το πέτυχε και αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα, βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με μία διπλή απειλή, του grexit και της αποβολής από τον χώρο Σένγκεν.

Ο Σόιμπλε μετά από μικρή παύση ξαναχτύπησε, επαναφέροντας το grexit, όπως αναγνώρισε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας ότι δεν έχει φύγει από την ατζέντα. Τόσο ο γερμανός όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι αμφιβάλλουν για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα πετύχει τους στόχους στους οποίους δεσμεύτηκε το καλοκαίρι. Η δε κυβέρνηση κινείται ανάμεσα στην υλοποίηση της συμφωνίας και στην εξαπάτηση της ελληνικής κοινωνίας, όπως έδειξε η έκκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά της μνημονιακής πολιτικής. Πρόκειται βέβαια για πολιτική απάτη η οποία μπορεί να πείθει τους αφελείς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κανέναν άλλο.

Η Ελλάδα όμως προκαλεί την μήνιν των εταίρων της με την στάση της στο πρσφυγικό-μεταναστευτικό. Κάποιοι στην κυβέρνηση σκέφθηκαν ότι αν αφήσουν ανεξέλεγκτη την ροή των προσφύγων, θα μεταφερθεί το πρόβλημα στην Ευρώπη και τώρα εισπράττουν τα επίχειρα των πράξεών τους, με την απειλή να αποβληθεί η Ελλάδα από την Σένγκεν και να της μείνει το πρόβλημα μαζί με ότι συνεπάγεται, βίζες, ελέγχους διαβατηρίων κλπ.

Φυσικά ο ακροδεξιός Ορμπάν της Ουγγαρίας δεν θα μετέβαλε την στάση του έναντι των σκουρόχρωμων, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε για να πείσει τους εταίρους της ότι καταβάλλει προσπάθειες για την ορθολογική και συστηματική αντιμετώπιση του θέματος. Ο κ. Τσίπρας εξαντλήθηκε σε μία ρητορική για τις ευρωπαικές αξίες και την ανάγκη αλληλεγγύης που εξανεμίζονται όταν οι ευρωπαίοι πολίτες βέπουν στις αυλές τους, τις στρατιές των προσφύγων και τα προβλήματα που φέρνουν μαζί τους.

Η ελληνική κυβέρνηση απέτυχε να αξιοποιήσει το προσφυγικό για να πετύχει ελάφρυνση στο δημοσιονομικό πρόγραμμα. Τώρα το προσφυγικό επιβαρύνει την δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση, ενώ αποδείχθηκε ότι η χώρα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Σε μία απόπειρα να κάνει μεγάλη πολιτική ο κ. Τσίπρας μπήκε στο παιχνίδι με την Τουρκία, την οποία ενίσχυσε οικονομικά και πολιτικά με την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και τώρα πιέζεται και για υποχωρήσεις στο Αιγαίο και στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ. Παράλληλα τα Σκόπια εκμεταλλεύονται την ροή των προσφύγων στα σύνορά τους για να επαναφέρουν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ τις αξιώσεις τους για την ονομασία.

Ούτε όμως και τους πρόσφυγες βοήθησε η πολιτική της κυβέρνησης όπως δείχνουν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους στο λίγο χρόνο που παραμένουν στα νησιά και μέχρι να βγουν από την χώρα.

Εν τέλει στην κυβέρνηση θα απομείνει η επίδειξη αλληλεγγύης, μαζί με μερικές εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και τα προβλήματα που τους συνοδεύουν και με την οργή των εταίρων.

Αναδημοσίευση από protothema.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.